Adıyaman'da Gazeteciler Günü

GAP Gazeteciler Birliği Adıyaman'da güzel bir etkinliğe imza attı. Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen Panelin konusu "21. yüzyılda Basın ve Yerel Yönetimler" idi. İlgili tarafların bir araya geldiği ve meselenin enine boyuna tartışıldığı panelin izleyiciler anlamında da doyurucu olduğunu düşünüyorum.

Aynı gün ülkenin değişik yerlerinde de kutlamalar olduğunu biliyoruz. Ama bunların pek çoğu seremoni ve kutlama biçiminde idi. Adıyaman'da ise konunun ilgili taraflarca tartışılması bu anlamda fark yarattı denilebilir.

Mesai günü olmasına ve soğuk kış şartlarına rağmen çevre il ve ilçelerden davetlilerin katılması duayen gazeteci, televizyon programcısı, yazar Banu Avar'ın Fethiye'den kalkıp gelmesi, Siyasi çalışmaların yoğunlaştığı bir zamanda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin Ankara yolculuğunu erteleyerek gelip görüş ve deneyimlerini paylaşması, Televizyoncu-gazeteci Yaşar İçen'in  Diyarbakır'dan gelerek paneli yönetmesi etkinliğin verimli geçtiğini anlatması bakımından yeterli sanıyorum.

Başarılı geçen panelin mimarları olan başta Birlik Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz bey olmak üzere yönetim kurulu üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür borcumu ödemek isterim. Çünkü  kış şartlarında 8-9 saatlik yoldan günü birlik gelmem dolayısıyla yorulacağımı düşünmüştüm. Güzel, değerli insanlarla beraber olmam ve deneyimli insanların fikirlerinden faydalanmam bütün yorgunluğumu aldı. İyi ki gelmişim.

Farklı seslerin, farklı renklerin ve düşüncelerin en yoğun yaşandığı alan basın-yayın sektörüdür. Sevelim sevmeyelim halk olarak her bilgiyi bu kaynaklardan öğreniyoruz. Tek renk boya kalemiyle güzel bir resmi, sanat eserini ortaya koyamayacağımız gibi, aynı görüşteki basın ve yayın organlarıyla gerçeği yakalayamayacağımız aşikardır. Ancak basın ve yayın organlarından edineceğimiz bilgileri bütünüyle doğru ve faydalı kabul ederek değil, bal arılarının çiçeklerden istifade ediş esprisi ve hassasiyetiyle almamız gerektiğini ilave etmeliyim. Son zamanlarda basın ve yayın organlarındaki tekelleşme, yandaşlık ve ideolojik kamplaşmalar bu hassasiyetimizi gerekli kılmaktadır. Sevindirici olan yerel basında çok seslilik ve bütün imkânsızlıklara rağmen bağımsız yayın yapabilme imkânları halen vardır. Kentlerimizin bu zenginliğinin devam etmesi yerel basının desteklenmesi ülkemiz için faydalı olacaktır.

Yerel basın sadece bölgesine hizmet etmekte olmayıp, ulusal basının da haber ve bilgi kaynağıdır. Ulusal basında gündem yaratan pek çok konu yerel basında çalışan isimsiz kahramanlar sayesinde ortaya çıkmaktadır.

Yerel basın şu bakımdan da olmazsa olmazımızdır. Bilindiği gibi seçilenler, seçim sırasında halkla beraber olmasına rağmen seçimler bittikten sonra ulaşılmaz ve hatta görünmez olabilmektedir. İstisnaları olsa da bu gerçeği değiştirmez. Bu durumda kitlelerin sesini duyurmak yerel basın sayesinde mümkün olmaktadır. Sonuç olarak "kentlerin yükünü gazeteciler taşır" diyenler haklı bir gerçeği dile getiriyor denebilir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı  Nihat Çiftçi bizi milyonlarca vatandaşımıza ulaştıran ve vatandaşımızın sesini biz yöneticilere duyuran yerel basındır derken bu gerçeğe parmak bastı.

GAP Gazeteciler Birliğini bu güzel etkinliği dolayısı ile kutluyorum. Emeklerine ve yüreklerine sağlık.