Bu kutsal mekanın önemi kaderi bağlı, evlenme yaşını geçen  kızları olanlar varsa , kaderleri açısın taliplisi çıksın. İşi kırık olan varsa, işi düzelsin..

AĞ (AK) BALIK ; Asıl ismi HALİL’ Ü RAHMAN olan , sonradan  Balıklıgöl diye adlandırılan, Balıklıgöl'ün gün batımı yönünde yer alan ve tümsek kavisli  biçimde kesme taşlı mimarı tarzda olan bu mekanın iç kısmında, yaklaşık iki metre çapında yuvarlak havuz motifinde olan,  içinde kutsal balıkların bulunduğu yere, halk arasında AĞ BALIK denilmektedir.
Bu kutsal mekanın önemi kaderi bağlı, evlenme yaşını geçmekte olan  kızları olanlar varsa , kaderleri açısın taliplisi çıksın. İşi kırık olan varsa, işi düzelsin. Ayrıca ağır yatalak hastası olan varsa şifa bulsun. Yüklü borç sıkıntısı bulunan kimselerin borçtan kurtulması ve başına bir felaket gelen kimsenin bu gibi sıkıntıların giderilmesi için cuma salasının okunacağı saatlerde dua amaçlı ve yalnız  kadınlarca ziyaret edilecek kutsal bir mekan olarak bilinmektedir …  
Araştırmacı yazar Halil ÇUHADAROĞLU - Dört ,beş yaşlarındaydım. Henüz ilk okula başlamamıştım. Annem beni her Cuma günü , Cuma salası verildiği saatlerde elimden tutup Ağ balık ziyaretine götürürdü . Bizim önümüzde de beş, altı tane kafile halinde çarşaflı kadınlar yürüyorlardı. Bu kadınlarla beraber biz de Ağ balık ziyaretinin içine girdik. Çok küçük harflerle, el yazısıyla  yazılmış muska şeklinde katlanmış Yasin’i  Şerif suresini bir balığın tutacağı  kadar ufak muska biçiminde katlanmış  olan kağıtları kutsal balıkların bulunduğu ve iki metre enindeki yuvarlak havuza atıyorlardı. Bir müddet sonra beyaz bir balık geldi. O atılan yazılı muskalardan birini ağzıyla yakalayarak beklemeden derhal geldiği yöne geri dönüp gitti. Bu ağ balık  kimin yazdığı Yasin’ i Şerif-i almışsa onun dileği kabul olacak demek.  Bu böyle En az üç  ya da yedi Cuma veya  bu manevi dua kabul olana kadar  devam edilirdi. Halk bu yerin manevi kutsallığına inanmaktadır.
 Halil ÇUHADAROĞLU Aslen HALİL-Ü RAHMAN olan bu Balıklıgöl'ün isminin hiç de bu kutsal mekana yakışmadığını ve Rahmeden, Rahmet saçan bir peygamberin manevi mekanıyla bağdaştırmak çok cahilce anlamsız bir tanıtım gibi. Balıklıgöl ismi anlam ve mana dışı bir yakıştırmadır, diyerek ahhhh….!  bir büyükşehir belediye başkanına ulaşa bilseydim diyerek yakındı. 

BENCE YALNIZ ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEĞİL, SANAT TARİHÇİLERİ, KÜLTÜR TURİZM KURUM VE KURULUŞLARI, DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, HARRAN ÜNİVERSİTESİ,  BU DÜZELTMEDE ÖNE ÇIKMALILARDIR….!
Başta DEDİK YA…..!   

HALİL ÇUHADAROĞLU AĞ BALIK'TA …