Karaman ve Tarsus’ta görev yaparken Silifkespor’la bağını hiç koparmadı. Hem takımı çalıştırdı, hem takımda oynadı

İLHAN BASKIN

Doğum: 01.04.1950 Silifke

Spor camiasında saygın bir yeri olan İlhan Baskın 01.04.1950 tarihinde Silifke’de doğmuştur. Babası kunduracı Ahmet Baskın, annesi Ayşe Sıddıka Hanım’dır.

İlkokulu Gazipaşa, Ortaokul ve Liseyi Silifke Lisesinde tamamlamıştır.

Daha ortaokul ve Lise yıllarında güreş, atletizm ve futbola merak sarmıştır. Pek çok spor dalında uğraştıktan sonra futbolda karar kılmıştır.

1964 yılında kurulan Silifkespor’da lisanslı futbolcu olmuştur. Bir sezon ağabeyi İhsan Baskın, kardeşi Hasan Baskın ile üç kardeş aynı takımda oynamışlardır.

Atatürk’ün 27 Ocak’ta Silifke’ye gelişi kutlamalarında yapılan koşularda iki dalda birincilik almıştır.

1970 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümünü kazanmıştır. Öğrenim süresince okulun atletizm, futbol ve yer jimnastiği takımlarında bulundu. 1973 yılında mezun olarak Sivas Öğretmen Okuluna atandı.

Daha sonra Sivas Eğitim Enstitüsü, Karaman Anafartalar Ortaokulu, Tarsus Endüstri Meslek lisesi ve Silifke Lisesi’nde görev yaptı. 1999 yılında emekli oldu.

Karaman ve Tarsus’ta görev yaparken Silifkespor’la bağını hiç koparmadı. Hem takımı çalıştırdı, hem takımda oynadı. Zaten Silifke Lisesine gelişi de Silifkespor yöneticilerinin girişimiyle oldu. 1981 yılında Silifkespor antrenörlüğüne (çalıştırıcılığına) başladı. Veli Bozbey, İsmet Kirişçi, Sadık Helvacı ve Gürler Malkoç başkanlığında yıllarca antrenör olarak görev yaptı. 1987 yılına kadar takımı tamamen gençleştirdi. Pek çok yetenekli genci futbol dünyasına kazandırdı, alt yapıyı güçlendirdi.

Profesyonel takımlara Gürsoy Turan, Haluk Kaplan, Kurtan Yılmaz gibi futbolcular gönderdi, gençlerin önünü açtı. Silifkespor 3. Ligde iken 7-8 futbolcu Silifkeliydi.

İlhan Baskın bu faaliyetlerin yanı sıra okulda da önemli çalışmalara imza atmıştır. Spor akademilerine gitmek isteyen öğrencileri aylarca sınavlara hazırladı. Bunun neticesinde yıllar içinde toplamda 400 öğrenci spor akademilerini kazandı. Ülkenin pek çok yerinde Beden eğitimi öğretmenlerinin ve spor adamlarının Silifkeli olmasının önemli bir sebebi İlhan Baskın’dır.

Yine Harp Okullarına, Askeri Liselere, Polis Kolejlerine gidecek öğrencileri sınavlara hazırlayarak yüzlerce öğrencinin sınavları kazanmasındaki emeği yadsınamaz.

İlhan Baskın Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün düzenlediği voleybol ve futbol turnuvalarının teknik komite üyesi ve hakemliği görevlerini layıkıyla yapmıştır.

30 Ağustoslarda Mara ve Gökbelen yaylasında yapılan etkinliklerde hep o vardır.

Meslek hayatı boyunca ve emekli olduktan sonra yaptığı bütün çalışmalarda hiçbir ücret beklentisi olmamış, her zaman içinde taşıdığı spor tutkusu ve memleket sevgisiyle fedakârca çalışmıştır.

Silifke Atletizm antrenörü (çalıştırıcısı) olarak çalıştırdığı öğrencilerden Atatürk Ortaokulundan iki öğrenci Türkiye birinciliğini kazanmıştır.

2010 yılında Silifke Masterler Kulübünü kuran İlhan Baskın 2018 yılına kadar bu kulübün çalıştırıcılığını yürütmüştür. Bu sürede Antalya, Konya, Nevşehir, Afyonkarahisar, Mersin, Kemer ve Silifke’de yapılan yedi turnuvada şampiyonluk alınmıştır.

Kadir Ural’ın Atayurt Belediye Başkanı olduğu dönemde Federasyon Başkanı Halil Uğuz’un girişimleriyle 23 Nisan tesislerinin yanı kros parkuru olarak düzenlendi. Okullar ve Kulüpler Kros Türkiye Şampiyonası Silifke’de yapılmaya başlandı.

Yine Silifke’de ilk defa Karakaya Sığırcık mevkiinde dağa çıkış kros şampiyonası düzenlendi. Bu ve benzeri bütün etkinliklere İlhan Hoca’nın teri ve emeği karışmıştır.

Sadık Avcı’nın Belediye Başkanlığı döneminde kulüpler düzeyinde ilk defa basket ve voleybol takımının kurucusu ve çalıştırıcısı (antrenörü) yine İlhan Baskın’dır. Böylece Silifke ilk defa İçel Kulüpler Şampiyonasına katılmış oldu.

Sözün özü İlhan Baskın haylaz, hareketli, ya da ailesinin, toplumun başına bela olabilecek yaramaz çocukları bile spor sevgisi, spor aşkı ve disipliniyle ülkenin değerli evlatları haline getirmiş isimsiz kahramanlarımızdan biridir.

Cevriye Hanım ile evli olan İlhan Bey’in bir erkek, bir kız olmak üzere iki evladı vardır.

Halen spora olan tutkusuyla aramızda yaşayan İlhan Hacamıza sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

İlhan Baskın hakkında söylenenlere kısaca bir göz atalım:

Ali Çobanoğulları: Yaşayan efsane İLHAN BASKIN

Her şeyden önce Silifke’de gönüllerin adamı olmuş, sayısız gençlerin elinden tutmuş spor akademisine gitmelerine yardımcı olmuştur. Bu günkü Silifkesporun temelinde en fazla harcı olan kişilerdendir. Ben dâhil, bu günkü Silifkesporun kulüp başkanı Gürhan Dölek’e kadar herkeste emeği, katkısı vardır.

Savaş Şimşek: Silifke’ye, Silifkelilere aşık bir gönül adamıdır İlhan Hocamız.Saygı ve hürmetler İlhan hocamıza…

Sezai Arslan: Fazla söze gerek yok. Soy ismi gibi baskın bir memleket sevdalısı saygı ve hürmetle yaşamında mutluluklar diliyorum.

Erdinç Güney: İlhan hocam... Silifke’nin yetiştirdiği değerli sporcu ve spor adamıdır... Gerçek sevgi ve saygıyı sonuna kadar hak eden, nesli tükenmekte olan kişilik sahibi bir kardeşimdir. Ona gerekli saygı ve sevginizi gösterme zamanıdır. Ona sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim.

Mehmet Ata: Silifkemizde bayramlarda, festivallerde, törenlerde, okullar arası spor etkinliklerinde, bizlerin spor okullarına hazırlanmamızda, Silifkespor’un temel taşı, her şeyi, bizlerin ve çocuklarımızın da yetişmesinde büyük emeği olan değerdir. Şahsım adına Silifke Belediye Meclisinden İlhan BASKIN Hocamın isminin en azından bir sokağa verilmesini, yaşarken ödüllendirilmesini arz ediyorum. Sağlık, mutluluk, huzur yoldaşın olsun, sevgi ile yaşa hocam.

Fatih Odabaşı: Silifkespor’da oynadığım yıllarda bana ve futbolculuğuma çok şeyler katmış, bir öğretmen, bir antrenör, her şeyden önce bir ağabeydir. Kendisi Silifke için büyük bir şanstır. Spor adına fikirleri, düşünceleri, tecrübesi değerlidir benim için. Kendisine sağlıklı yıllar diliyorum. İlhan Baskın isminin bir sokağa verilmesini istiyorum.

Günhan Ünüvar: İlhan hocamın bende emeği çok, çünkü mahalle arasından beni bulup silifkespor’a getiren kişidir. Hatta bir anım var. Bir gün bana “oğlum senin kimyan iyi fakat fiziğin zayıf” demişti ve bu sözü günlerce düşünmüştüm. İlhan hocamın ellerinden öpüyorum. Ailesi ve torunlarıyla birlikte sağlıklı mutlu yıllar diliyorum.

Fatih Özdemir: İlhan Hocamız için duygularını, düşüncelerini paylaşan herkes, o kadar güzel anlatmış ki; saygıyı, sevgiyi fazlasıyla hak eden, değerli bir öğretmen ve spor adamıdır. Hepimizin üzerinde emeği vardır. Yetişmemde, öz disiplin ve özgüven kazanmamdaki katkısı için minnettarım.

Metin Aksoy: Silifke'ye gelmiş ve Silifke gençlerine emek harcamış çok değerli bir öğretmen İlhan hocam çok yaşa…

Halil Suntay: İlhan Hocam Sivas Öğretmen Okulundan öğretmenimdir. Adam gibi adam.

Muhittin Akan: Hala bu yaşımda koşuyorsam, sağlıklı, sıhhatli, fiziksel olarak güçlü, kuvvetli, enerjik, kıpır kıpırsam hayata sımsıkı sarılmamda hem futbolcu hem de Atletizm dalında beni ateşleyen kamçılayan, en önemlisi de hem fiziksel hem de manevi olarak gücümün farkına vardıran, bana yol gösteren, bende fazlasıyla emeği olan, babacan şefkatli, merhametli bir kalbe sahip canım İlhan Baskın hocam minnetle ve hürmetle ellerinden öperim. Allah'ım sağlık, sıhhat, mutluluk, uzun ömür nasip etsin inşallah. Seviliyorsun, kalptesin unutma hocam benim.

Mehmet Kemal Akay: Emekleri asla inkâr edilemeyecek çok değerli bir hocamız, abimiz. Silifke’de spora en çok katkı veren menfaatten uzak biridir. Varı yoğu spor sevgisi ve gençliktir.

Yusuf Omur: İlhan Baskın benim Gazi Eğitim Beden Eğitimi Bölümünden sınıf arkadaşımdır. Silifkesporu 3. ligde antrenör olarak çalıştırmış, idareciliğini yapmıştır. Adam gibi adamdır. Hakkında ne yazarsam azdır.