Doğum: 01.07.1888

Vefat: 09.02.1961

Kentimizde iz bırakan hemşerilerimizden eczacı Adnan Bayer 01.07.1888 tarihinde Selanik Dedeağaç’ta doğmuştur. Gümrük müfettişi olan babası Mustafa Bey görevi gereği Mısır ve Arabistan’da bulunmuştur. Annesi de Dürüye Hanım’dır.

Adnan Bey’in eşi Mediha Hanımdır. Mediha Hanım Abdülvehap Efendi ve Havva Hanım’ım kızıdır.

Mustafa Adnan Bayer’in çocukluğu Gümrük Müfettişi olan babasının görevinden dolayı o zamanlar Osmanlı toprağı olan Mısır ve Arabistan’da geçer. Tahsil için İstanbul’a gönderilir. Eczacılık tahsilini tamamlayınca tekrar ailesinin yanına döner. Mekke’de eczanesini açar.

Kişilik olarak vakur, disiplinli, ciddi bir Osmanlı münevveridir (aydınıdır). İyi bir eğitim almış, mesleğine aşık, insanlara yardım etmeyi seven, sosyal sorumluluk sahibi örnek bir şahsiyettir.

Birinci Dünya Harbi ve devamında 1916 yılı olmalı Şerif Hüseyin Osmanlı’ya baş kaldırarak kendisini Arap memleketlerinin kralı ilan etti. Merkezi otorite kalmayınca Adnan Bayer Bey, Şerif Hüseyin taraftarlarınca tutuklanır ve hapsedilir. Dostlarının yardımıyla hapisten kurtulur ve ailesini, evini, eczanesini bile görmeden kaçmak zorunda kalır. İlk kaçış notası o sırada halen Osmanlı toprağı olan Filistin’dir. Filistin’de bir fırsatını bularak gemiyle Rodos adasına varır. Rodos’tan sonra Anadolu’ya geçer. Böylece Mekke’de yedi yıl süren eczacılığı sona erer.

Savaş bitiminde Mekke’de bıraktığı eczanesi ve mallarıyla ilgili talepte bulunur. Eczanedeki mallar, ilaçlar son derece pahalıdır ve genellikle İngiltere’den gelmektedir. O günün değerleriyle 20.000 İngiliz Lirası (Altmış Bin Türk Lirası) tutarında malı kalmıştır. Ancak başvurusu sonuçsuz kalmış ve hakkını alamamıştır.

Mustafa Adnan Bayer Anadolu’ya geçtikten sonra İçel İl merkezi Silifke’ye yerleşmiş ve Silifke’nin ilk ve tek eczanesini açmıştır.

Eczanenin açılış tarihi 17 Ekim 1923’tür. İki hafta sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilan edilen Cumhuriyet ismiyle kurulan ilk işletme belki de Adnan Bayer’in eczanesidir. Aydın, ileri görüşlü ve samimi bir Cumhuriyetçi olan Adnan Bey eczanesinin adını “Cumhuriyet Eczanesi” koymuştur. Silifke’nin ilk eczanesi olan “Cumhuriyet Eczanesi” kentimize 40 yıl boyunca hizmet etmiştir.

Adnan Bayer’in ilk evliliğinden İffet ve Hikmet adında iki; ikinci evliliğinden Mediha Hanım’dan da Tunç, Sibel ve Belma adında üç olmak üzere beş evlat sahibi idi.

Adnan Bayer hükümet konağının batısında ırmak kenarında bulunan eczanesinde (dükkânın arkası da eviydi) vefat ettiği 1961 yılına kadar örnek bir iş disiplini ve ciddiyetiyle 1961 yılına kadar eczanesinin başında hizmete devam etmiştir.

Daha sonra mesul müdür bulunmak suretiyle eczane hizmet vermeye devam etmiştir. Hatta ünlü hocalardan Prof.Dr. Atilla Hıncal da 1963 yılında bir süre Silifke “Cumhuriyet Eczanesi” nde mesul müdürlük yapmıştır.

E. Adnan Bayer, halen tevatür halinde ifade edilmekte olan O tarihte vefat edince eczanesi bir süre ailesi adına mesul müdüre işlettirilir.

Ecz. Adnan Bey Silifke için bir semboldür ve Ata’mızın Silifke’ye her gelişinde İl Valisi ile birlikte onun yakınında, heyetinde ve sofrasındadır.

Aynı zamanda Cavit Erden’in Silifke Folklorunu ayağa kaldırma çabalarında önemli destek vermiş “Silifke Folklor Derneği”nin kurucuları arasında yer almıştır.

Merhum Adnan Bayer ile bizim de bir hatıramız var. Biz dört kardeşiz ve en küçük kardeşimizin adı Adnan… Bizim isimlerimiz dedelerimizin isimleri. Ama Adnan bizim sülalede yok. Sebebini anne ve babamıza sorardık. Aldığımız cevap şöyle idi: “Silifke’nin ilk eczacılarından Adnan Beğ vardı. Çok iyi sevilen bir insandı. O sebeple bu çocuğumuzun ismini Adnan koyduk.” Bunun dışında Adnan Menderes’e ithafen koyulduğunu, ama korku sebebiyle açıklanmadığını söyleyenler de oldu ama en çok duyduğumuz eczacı Adnan Beğ’in sevilen, sayılan, iyi bir insan olması sebebiyle koyulduğu iddiasıydı.

Aydın duruşuyla, iş disipliniyle, ciddiyetiyle, hayırseverliğiyle gönüllerde yer etmiş ve sosyal sorumluluk sahibi, iyi bir insan olarak kentimizde iz bırakan Mustafa Adnan Bayer 09.02.1961 tarihinde vefat etti.

Cumhuriyetimizin aydınlık yüzü merhum eczacı Adnan Bayer’i saygı ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.

Not: Yazının hazırlanmasında Mersin Eczacılar Odası İnternet sayfasından istifade edilmiştir. Satırına, virgülüne dokunmadan kopyalayıp, yapıştırıp kendi adını yazarak yayınlayanlar olduğu için bu konuya dikkat çekmiş olayım.

Bir 1 kişi görseli olabilir