Öcal Arslan 1952 yılında Mut Sarıkavak nahiyesi Göcekler Köyü SARIBUCAK Abdal yurdunda doğmuş. 1962 yılında Silifke’ye göç ederek say mahallesine yerleşmiş

ÖCAL ARSLAN

Doğum: 1952 Mut

Vefat: 07.02.2024 Silifke

Öcal Arslan 1952 yılında Mut Sarıkavak nahiyesi Göcekler Köyü SARIBUCAK Abdal yurdunda doğmuş. 1962 yılında Silifke’ye göç ederek say mahallesine yerleşmişlerdir.

Babası koca Mehmet, keman çalmayı öğretmiş, kemana yeteneği olan Öcal bunun yanında cümbüş, kabak kemane de çalarak daha İlkokulda kendini geliştirmiş. Silifke Lisesi müzik öğretmeni Özcan Seyhan onun bu yeteneğini geliştirmesinde yardımcı olmuştur. Onun bir müzik okuluna gitmesini istese de amcası ve kendileri ile düğünlerde cümbüş, keman ve ud çalmasını ve türkü söylemesini uygun görmüşler. Öcal'ın sesi de yöre türkülerine çok uygun ve kaliteli bir yapıya sahip olması nedeniyle yörede (Silifke ve köyleri yanında Anamur, Erdemli, Mut) gibi çevrelerde de aranan müzisyen (Çalgıcı) oldular.

Silifke Müzik ve Folklor Derneği, Halk Eğitim, Turizm Derneği, Taşeli Kültür ve Sanat Derneği ve belediye sanat çalışmalarında yer almaya başladılar.

Dernekler Halk oyunları grupları ile yurt içinde ve yurt dışında müzik ve müzisyenler gurubu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı okul içi beden eğitiminin ülke çapında yapılan okullar arası Halkoyunları yarışmalarında Silifke ve Mersin yöresinde aranan ve tercih edilen müzisyen grubu olarak yurt içi ve yurt dışında ilçemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek bir çok müzik ödülü ile ödüllendirildiler.

Öcal Arslan, Koca Mehmet, Arslan Mustafa, Süleyman Örs, Mehmet Arslan ile birlikte 1990 yılında Belediye başkanı Sadık Avcı döneminde Silifke Türkülerinin Halkoyunlarına uygunluğu ve Müzikle uyumu ile ilgili profosyonel ve Akademik bir çalışmayla ses kayıt ve nota uyumlu kaset kayıt çalışması yapmışlardır. Kayıt çalışması esnasında zamanın Belediye kültür işlerine bakan Murat Tarımeri, Öğretmen Şeref Kurubaş ve Kadir Kaynar 10 gün çalışarak ses kaseti hazırlamıştır.

Öcal Arslan uzun yıllar Silifke Belediyesinde çalışmış, 1999 yılında emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra Mersin’e yerleşmiştir.

Öcal Arslan, Nuran Arslan ile evli olup Volkan, Okşan, Özge ve Ayşe isminde dört evladı vardır. Volkan Almanya"da olup müzikle uğraşmaktadır. Büyük Kızı Okşan evli olup Almanya'da yaşamaktadır. Ortanca kızı Özge Ziraat Mühendisi olup, Mersin Ticaret odasında çalışmaktadır.

İlçemizde yetişmiş değerli sanat güneşimiz Öcal Arslan’ı geçirdiği rahatsızlık sonrası 07 Şubat 2024 tarihine kaybettik. Cenazesi Silifke Asri Mezarlığa defnedilmiştir. Kabri nur mekanı cennet olsun.

Kaynak kişiler: Mehmet ARSLAN, Cihan NAYIR, Kadir KAYNAR'ın kaleminden.