yeni ismiyle Kumlu Hayat Kahvesi olarak bilinen kahvenin avlusunda bulunan bu havuzun suyu halen halk tarafından çocukların bu rahatsızlıklarına karşı çare

Yerinde duramayan agresif, haşari atılgan, aktif, hareketli, altını ıslatan, çok Ağlayan çocuklar için , Haşimiye Meydanı'ndaki eski ismi Dabak Hane, bu gün kü yeni ismiyle Kumlu Hayat Kahvesi olarak bilinen kahvenin avlusunda bulunan bu havuzun suyu halen halk tarafından çocukların bu rahatsızlıklarına karşı çare şifalı su olarak bilinmektedir.

Urfa’nın;  Suruç ilçesinde bulunan, Horasanlı Aba Müslüm’e bağlı, Şeyh Mesut’un kalfalarından olan, Horasanlı Muhammed Hazretleri olarak bilinen bu şahsın Kabri de şuan Dabakhane kahvesindeki şifalı su olarak içilen bu havuzun alt kısmında bulunmaktadır. kabrin girişi, havuzun altında Güney'e bakan demir metal kapıdan yanadır. Havuzun kitabesinde şu an, su dile gelmiş gibi Şifalı su olduğuna dair bir ifade ile şu yazı yer almaktadır.!

SU DİYOR Kİ ..!

ÖNCE AKARDIM YABANA   

SONRA ÇIKARDILAR MEYDANA

CENNET MEKANI OLSUN     

BENDEN ABDEST ALIP

NAMAZ KILANA ….!

Yaramaz agresif, haşari, aktif, hareketli altını ıslatan, çok ağlayan çocukları olan kimselerin, üç Cuma aralıksız olarak, öğlen cuma salası verileceği vakitte, çocuklarını bu havuzun etrafında üç tur döndürülür. Daha sonra çocuğa havuzun suyundan üç yudum içirilir. Havuzun etrafında atılan üç tur sonrası, Horasanlı Şıh Muhammet'in ruhuna bir  Fatiha  okunarak işlem bitmiş olur. Üç cuma sonrası çocuk manevi bir güçle şifasını alarak sakinleşip rahatlamış olur diye bilemektedir. Hasta sahibince mağdur olduğunu bildiği birine sadaka olarak gönlünden geçen bir şeyler verir. 

O çocuk yaşlarda şifasını alan; Halk Oyunları Giysi Kurul üyesi Milli folklorcu Fahri MEKİK ve Araştırmacı-yazar Halil ÇUHADAROĞLU ve DSİ 15. Bölge emekli Mustafa GEYLANİ ve Reşit EKİNCİ gibi bir çok kimselerce günümüzde geçerliliğini halen sürdürmektedir.

Şu an yaşayan birçok tanık bulmak hiç de zor değildir.                                                     

 Başta Dedik ya....! SEMAVİ SULAR HAŞERİ ÇOCUKLAR ZİYARETİ