Önce size aşağıya bir temsili asgari ücretli görseli bırakalım, sonra asgari ücretli kimdir, nedir, ne yer, ne içer ona bakalım.

Asgari ücret tespit Komisyonu toplanmış. Hazır toplanmışlarken kendilerine söyleyeyim asgari ücretin ne kadar olması gerektiği üzerine öyle kılı kırk yarıp kendilerini heder etmesinler. Altı üstü ücretini tespit edecekleri bir asgari ücretli.

Önce aşağıya bir temsili asgari ücretli görseli bırakalım, sonra asgari ücretli kimdir, nedir, ne yer, ne içer ona bakalım.

Bir asgari ücretlinin evle, evlilikle, çoluk çocukla işi olamaz.

Eğlence, tiyatro, sinema, kafe restourant desen zaten abes kaçar.

Sigara, içki, market alışverişi falan zaten asgari ücretlinin aklına gelebilecek şeyler değil, üstelik hakkı da değil.

Asgari ücretli dediğin bir deri bir kemik, çerden çöpten bir adam. Vasatî 50-55- kilogram, her yerde yaşayabilir, yaşaması zaten başlı başına bir mucizedir.

Bünyesi, ne eti kaldırabilir, ne meyveyi. Yağlıyı desen normal bünyeler bile kaldıramıyor zaten.

3 artı 1 evlerde kaybolur, 2+1 desen masraflarının altından kalkamaz, 1 artı 0 yeter de artar bile. Gerçeğini söylemek gerekirse o bile fazla ama sonuçta herkese bir mesken lazım.

Cüzi bir kira ve elektrikli bir battaniye ile kışı atlatabilir; kış dediğin 3 ay 4 ay. Diğer mevsimlerde yeryüzü yatak, gökyüzü yorgan, ne karışan olur ne bulaşan, yayılsın yayılabildiği kadar.

Yemesi, gezmesi, eğlencesi, evi, çoluk çocuğu, içkisi, sigarası kafe'si, sineması, tiyatrosu olmayan bir adama lazım olan nedir? Karnını doyurması.

Asgari ücretlinin zaten bünyesi zayıf olduğu için, midesi fırından yeni çıkmış sıcak somunu da kaldıramaz.

Dolayısıyla hesap ve kitap bayat ekmek üzerinden yapılmalıdır.

İki bayat ekmek benim diyen adama bile bir günlüğüne yeter. Söz konusu olan asgari ücretli ise hayda hayda yeter.

İki bayat ekmeğimiz 1 buçuk TL den ayda 45 TL yapar. Buna bir de elektrikli battaniyenin tüketiceği elektrik ücretini eklerseniz ortalama 100 TL gibi bir maliyet çıkar.

Doğrusu bunun dışında ne gibi bir masrafı olabilir pek düşünemiyorum. Hani otobüs, minibüs, tramvay, metrobüs falan filan diyeceksiniz ama bir asgari ücretlinin bu tür taşıma araçlarıyla ne işi olabilir?

Rabbim bir kere kendisine yürü ya kulum demiş, yürüsün dursun.

Ayriyyeten birlik ve beraberliğe en çok muhtaç olduğumuz ve devletimizin elini değil, gövdesini taşın altına koyup her konuda tasarrufa gittiği bir dönemde asgari ücretli her vatandaşımızın da üzerine düşen fedakârlığı yerine getirmesi gerekiyor.

Bütün esnaf vatandaşlarımız enflasyonla topyekün mücadele kapsamında nasıl ki indirime gidiyorlarsa asgari ücrette de indirime gidilmeli ve net maaşları 1600 TL olmalıdır.

Maaşlarından kesilen 600 TL ise devletimizin itibarına zeval gelmesin diye varlık fonuna oradan da ayakları karaya, kıçları yere değmeyen tosuncuklara aktarılmalıdır.

Bir asgari ücretlinin hangi şartlarda yaşayacağı üzerine kafa yoran asgari ücret tespit komisyonunun değerli zamanlarını heder etmeyelim. Öyle üç günde bir toplanıp bir asgari ücretli nasıl geçinir üzerine kafa yormalarına gerek yok. Hepi topu bir asgari ücretli sonuçta geçinsw olur geçinmese ne olur?

Kime sordular dünyaya gelirken, kim dedi onlara asgari ücretle çalışmaya razı olun diye. Otursunlar oturdukları yerde, hadlerini bilsinler, kendilerine verilene şükretsinler.

İki köy harab olacağına bir köy şen olsun.

Ey asgari ücret tespit komisyonu!

İyi ki varsınız,

Gazanız mübarek olsun...

Üç aşağı beş yukarı görseldeki gibi bir şey olduğunu düşündüğünüz asgari ücretliden hepinize selam olsun.

Bakınız kendisi de size selam ve şükranlarını iletiyor...

1 Aralık 2019

İŞTE TEMSİLİ ASGARİ ÜCRETLİ: