memleketin her köşesinde değerli memleket evlatları var, bunlara her yerde sahip çıkma bizim görevimiz olmalı

Yazarlığa 1984 yılında şiir ve yerel gazetelerde makale yazarak başladım. 1987 yılında gazete dergi temsilcisi olarak gazetecilik mesleğine ilk adımı atmıştım. 2 Aylık dergi temsilcisi iken Vali Selahattin Onur’u ziyaret ettim çalışmaları hakkında bilgiler aldıktan sonra ‘Sayın Valim hafta’da birde olsa vatandaşın arasına karışın, onlarla temasta bulunun, bölge halkının devlet tarafından kucaklanmaya şefkate ihtiyacı var’ dedim. Vali Selahattin Onur ‘o zaman kalk beraber gezelim’ dedi ve Vali binasından aşağı Ulu camiye doğru yürüdük, esnaflarla selamlaştı sohbet etti.

Beraber Tuzhanı ve demirciler çarşısını gezdik Vali beye ‘bu Tuz hanını satın alıp restore ederek turizme kazandırsak yararlı olur, Tokat’ta ki Taşhan gibi bir yer olur’ dedim. Vali bey ‘sahipleriyle görüşelim’ dedi. Yani Tuzhanı proje olarak düşünülmeye başlanması belki hayal edilmiştir ama yapımını devlet nezdinde seslendiren olmuştum.

Sayın Vali bu çarşı Pazar gezisinden memnun kaldı ve bana ‘her perşembe gel müsaitsem beraber gezilere devam edelim’ dedi ve zaman zaman çarşı pazar gezisi yaptık.

Selahattin Onur Valimiz ölmüşse Rahmet diliyorum, yaşıyorsa sağlık diliyorum.

Vali Selahattin Onur sonrası Adıyaman’da 14 Vali değişikliği oldu, bunlardan iz bırakanlar oldu. Gününü vaktini geçirip yorulmadan emekli niyetine bulunanlarda oldu. Vali açısından çok ta şanslı bir il sayılmayız, genelde Adıyaman ilk Valilikle işe başlanılan yer olarak bilinir, Vali Adıyaman’da stajını yapar görevinde pişer ve gittiği yerde daha tecrübeli olur.

Halil Daşöz, Kadir Çalışıcı, Mahmut Demirtaş, Mustafa Yücel Özbilgin ve Halil Işık gibi Valiler mülkiyeli arkadaşları tarafından da takdir edilen Valilerdi.

Valilerin geneliyle yakın sıcak dostluklarımız arkadaşlıklarımız oldu. Bir nevi duayen gazeteci olarak bir nevi Vali uzmanı olup çıktık.

Sayın Vali Halil Işık uzun yıllar Adıyaman’da görev yaptı. Gece Atatürk bulvarında Valilik konutunun karşısında arabayı park eder ışıkları yandığı için Vali Halil Işık’ı gece 12-01’de arardım ‘Sayın Valim bu saatte uyumadığı için teşekkür ediyor ve halk adına denetleme amacıyla arıyorum’ derdim ve her zamanki gibi gülerek memnun kaldığını ifade ederdi. Israr ederdi gece 12.00 de konuta kahve içmeye çağırır üzerinde çalıştığı projeler içinde fikrimi sorardı.

Halil Işık meslek hayatım içerisinde Adıyaman’da görev yapan 14 Validen en takdir ettiğim isimdi. İyi bir eğitim almıştı, mülkiye teşkilatı içinde sevilen sayılan bir isimdi. Eğitim daire başkanlığı yaptığı içinde mülkiye camiasının yakından tanıdığı bir isimdi.

Fazla mevzuatçı olduğu için önceleri kendisini yadırgardım. Sonradan kul hakkı ve kamu hakkı hususunda hassasiyetini fark edince hayranlığım arttı. Herhangi bir talebi ve işi mevzuata uygun mu değil mi diye günlerce araştırdığı olurdu. Bu alışkanlığı siyasiler için itici olabilir fakat kamu hakları hususunda kılı kırk yarmak gereklidir.

Adıyaman’da nemrut Turizminin geliştirilmesi,festival faaliyetleri, teşviklerden yararlandırılması hususunda gayretleri vardı. Adıyaman Üniversitesinin kurulması hususunda alt yapı çalışmalarına desteği vardı.

Perre antik kentte ilk kazı çalışmaları Vali Işık dönemine rastlar. Vali Halil Işık Altınşehir, ikidam, Hasan kendi bölgesinin imara açılmasına karşıydı. Tarım arazilerinin beton yığını olmasına kaşı çıkıyordu. Adıyaman imar planının dağa doğru yapılması tarım arazilerinin korunmasını istiyordu. Dönemin siyasileri Halil Işık’la çalışmak istemediler. Siyasiler kendi açılarından haklı olabilirler.

Bende belki Halil Işık’ın partisine oy vermem. Fakat değişik görüşten ideolojiden de olsa hakkı teslim etmek lazım, memleketin her köşesinde her kesimden değerli memleket evlatları var, bunlara her yerde sahip çıkma bizim görevimiz olmalı.

Halil Işık’ın lüzumsuz, aklıevel, zübük ve şarlatanlarla asla bir resmine rastlayamazsınız. Devleti temsil etme hususunda birçok hariciye mensubundan daha dikkatli nazik kibar tavrı, tebessümüyle Adıyamanlıların her zaman hafızasında ki yerini koruyacaktır.

Vali Halil Işık eski askerlik şubesi olarak kullanılan yeri de restore etmişti oraya da Vali Halil Işık Kültür sanat evi ismi verilmişti. Geçtiğimiz günlerde baktım bu isim kaldırılmış başka isim konmuş. Bu durum Adıyaman’a yakışmamış oldu.

İlgililer Adıyaman’a uzun yıllar hizmet etmiş bu değerli devlet adamının ismini daha yakışır yere verirler diye umut ediyorum.