Urfa’nın yetiştirdiği popüler üstat sanatçılarından Naci GENÇKOL‘un babası,  KURİK MEHE  lakaplı BERBER MEHMET GENÇKOL iyi bir İsfahan hoyrat okuma üstadı ve bestekâr bir müzik ehli biriydi. Mehmet GENÇKOL Genç delikanlılık döneminde halası kızına gönlünü kaptırır. Uzun bir uğraştan sonra halası kızına olan sevgisini kabul ettirir. İş artık aile büyüklerine söylemeye kalır.  İki tarafta bir türlü aile büyüklerine bu konuyu açacak cesareti bulamazlar. Ha bugün ha yarın derken, kıza bir doktor talip çıkar. Kız bu talibi reddeder. Sevdiği Mehmet’e haber verir bu işi aile büyüklerine söylesin diye. Mehmet bir türlü bu konuyu ailesine söyleyemez kendini içkiye verir.  Geçen zaman içinde kıza bir kuyumcu, sarraf talip olur. Kız bu talipliye de yok çeker. El altından Mehmet’in elini çabuk tutmasını söylerse de, Mehmet bir türlü konuyu açamaz. O hırsla kendini içkiye verir. Tam bir sarhoş tam bir berduş olur. Aile içinde adına “Sarhoş Mehe” demeye başlarlar. Akabinde bir subay kıza talip olur. Kız bu talipli subaya da yok çeker. Dahası bir şoför talipli olur. Kız buna da yok deyince, aile büyükleri kuşkulanır. Aile büyükleri toplantı yaparlar. Bu kızın bu kadar taliplere yok demesindeki incelik nedir diye görüş toplantısı yaparlar. Sarhoş Mehmet de ailenin erkeklerinden sayıldığı için onu da bu toplantıya davet ederler. Mehmet gün boyu berduş sarhoş olduğu için, konun sevdiği kızla alakalı olduğundan habersiz, kendince sıradan aile eğlence bir toplantı olduğunu sanarak, yanına sazını da alır, toplantıya katılır.                       

Mehmet toplantıdaki konuşmalara dikkat edince aile büyüğü konuşmasında bu kadar talipli kızımıza geldiği halde, bu kızın yok demesindeki sebep ne olabilir deyince, Mehmet o anda anlar ki  bu toplantının meselesi, sevdiği  kızın taliplilere yok demesi konusuymuş.  Mehmet hemen o anda birden bire yanında getirdiği sazını eline alarak soru cevap şeklinde anında şu besteyi dile getirir. 

Ay kızım vay kızım kınalı kızım

Seni bir doktor istiyor vereyim ona

Ay baba vay baba ben varmam ona

Reçetesi çoktur yazdırır bana

Ay kızım vay kızım kınalı kızım

Seni bir sarraf istiyor vereyim ona

Ay baba vay baba ben varmam ona

Liraları çoktur saydırır bana

Ay kızım vay kızım kınalı kızım

Seni bir subay istiyor vereyim ona

Ay baba vay baba ben varmam ona

Nöbetleri çoktur tutturur bana

Ay kızım vay kızım kınalı kızım seni bir

Şoför istiyor vereyim ona

Ay baba vay baba ben varmam ona

Yola gider gelmez dert olur bana

Ay kızım vay kızım kınalı kızım

Seni bir sarhoş istiyor vereyim ona

AY BABA VAY BABA BEN VARRAM VARRAM ONA

İÇER İÇER SARHOŞ OLUR SARILIR BANA

İÇER İÇER SARHOŞ OLUR SAZ ÇALIR BANA

Diyerek türküyü okuyunca oradaki aile büyükleri anlar ki bu kıza âşık olmuştur. O zaman bu işi burada bitmiş mesele anlaşılmıştır. Şimdi bu cemaat burada toplanmış iken, bizlere bu işin nikâhını kıyıp birer Fatiha okumak düşer deyip hemen de nikâh kıyılmış olur.

                                  

                        Başta dedik ya…

                                   AY KIZIM VAY KIZIM KINALI KIZIM