Adıyaman'da bir çok okulun kütüphanesinin kurulmasında ve bilgisayarlarının temin edilmesinde Besim Şişman'ın emeği var

Besim Şişman ; Rize'nin Çayeli ilçesinden. Memleketinde kendisini tanıyanlardan çok daha fazla Adıyaman'da kendisini tanıyanlar var. Türkiye Petrolleri eski bölge müdürümüz.

Adıyaman'daki birçok okulun basket sahalarından potalarına kadar onun emeği var. Birçok okulun kütüphanesinin kurulmasında ve bilgisayarlarının temin edilmesinde onun emeği var. Bazı hizmetleri kurumun imkanları ile yaptıysa da birçoğunu TPAO bünyesinde çalışan mühendis ve idari personelin maaşlarından yapılan bağışlarla gerçekleştirdi.

Adıyaman Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü görevini yürütürken, bu ilin seçilmiş ve atanmış ne kadar bürokratı varsa kendisini görevden almak için canla başla uğraştılar ve amaçlarına ulaştılar. Hatta Besim Beyin görevden alınması konusunda nasıl zorlu bir mücadele verdiklerini düzenledikleri basın toplantısında dile getirdiler

Bölge Müdürlüğü'nden alınan Besim Şişman 2017'de Türkiye Petrolleri genel müdürü oldu. İki yıl sonra dönemin enerji bakanı tarafından görevinden alındı. Uzun bir süre Türkiye Petrolleri bünyesinde kendilerine göre verilmedi. Yakın bir tarihte emekliye ayrıldı.

6 Şubat Pazartesi günü Adıyaman ve daha birçok yerleşim yeri için kıyametin koptuğu, elektriklerin kesik ve şebekelerin devre dışı kaldığı gün kendilerinden çok sayıda arama aldım ama cevap veremedim.

Depremin 3. günü sabahı Adıyaman'a geldiklerini ve Hisar düğün salonunda bir organize gerçekleştirdiklerini öğrendim.

İnsanların ekmeğe ve suya henüz ulaştığı ama enkaz altındaki yakınlarına ulaşamadığı dondurucu soğukta, temin ettikleri jeneratör, getirmiş oldukları battaniye ve yakıtla sıcacık bir yuva kurmuştu Hisar düğün salonunda binlerce depremzede için.

4. günden itibaren kahvaltı ve iki öğün yemek vermeye başladılar. Adıyaman'da yemek, yardım, gıda dağıtımı ve çadır konusunda en hızlı davranan ve en profesyonelce çalışan ekiplerin başında geliyordu.

Esasında hem Adıyaman'ı hem adıyamanlıları çok iyi bilmesi ve neler yapılması hususunda yeterli donanıma sahip olması hasebiyle koordine ekibinin başına getirilmesi gereken kişilerden biriydi.

Kendileriyle zaman zaman mezarlığı zaman zaman enkaz haline gelen Adıyaman'ı dolaştık durduk.

Kimi zaman sustuk kimi zaman gezindiğimiz yollardan kaybolduğumuzu düşünerek geri döndük. Ne şehir eski şehir ne caddeler eski caddelerdi.

Kurulan birçok çadır kente elektrik dahi verilemezken Besim beyin organize ettiği Hisar Düğün salonunda insanlar sıcacık bir yerde yatıyor acılarını unutmaya çalışıyorlardı.

Birkaç kez yazmaya yeltendim ama yaptığı hizmete sekte vururum endişesi ile vazgeçtim bu düşüncemden.

Düşünün ki binlerce vatandaşımıza ekmek su ve barınma imkanı sağlayan bir hizmeti sekteye uğrar endişesiyle gözlerden Irak tutup paylaşmaktan çekiniyoruz. Bu çekincemi kendileriyle de paylaştım.

3 gün kadar önce yapmak istediklerinden bir çoğunu yapamayarak buruk bir şekilde ayrıldı Adıyaman'dan.

Diyeceğim o ki TPAO eski bölge müdürümüz Besim Şişman daha depremin ilk gününde Adıyaman için yola çıkarken onu görevden almak için canla başla mücadele veren seçilmiş ve atanmış Adıyaman sevdalılarından hiçbiri sahada yoktu. Sadece depremin ilk günlerinde değil kıyametin koptuğu günden bugüne hiçbirini aramızda göremedik nedense... Besim Bey'i görevden alan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının ismi de bugüne kadar hiç geçmedi deprem bölgelerinde.

Vatanseverlik eğer bir şekle bürünseydi o kesinlikle Besim bey olurdu. Ama vatan millet edebiyatı yapıp hamasi nutuklar atmaktan başka mahareti olmayan kahramanlardan bu ülkenin gerçek vatansever evlatlarına sıra gelmiyor ne yazık ki...

Profesyonelce yönetilen ilk deprem sonrası organizasyonlarından birini, aman yazmayalım, duyurmayalım, göze batar bu hizmet sekmeye uğrar, vatandaşlarımız mağdur olur endişesini iliklerimize kadar taşıdığımız bir coğrafyada hamasetten öte bir şey yapmayanları alkışlamaya devam ediyoruz...

Besim Beye de 3 hafta boyunca Adıyamanlı deprem mağdurlarına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı bir kez daha buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum..