Rusya'nın, Ukrayna'daki Rusların dili ve kültürlerinin korunması için başlattığı kültürel savaş, savaşa karşı "hayırhah" ve takdire şayan duruş sergileyen Türkiye'nin, Türkiye dışında yaşayan Türklerin,Türk dili ve kültürümüzün korunmasına yönelik politikasına gölge düşürmüştür.

Bulgaristan' da anadilimiz tehlikededir ve bu anlamda istikrarlı bir politika gerçekleşmediğini bizzat anadili çalışmalarım esnasında görmekteyim.

Son 10 yıldır anadilimizin okunması için bireysel katkılarımla,çabalarımla karış karış memleketim Bulgaristan sahasındayım.Türk dilimiz için /son 10 yılda/ icraat yapan bir Büyükelçiye raslamadım.Tam aksine Bulgaristan' da Türklerin bölünmesi için çalışan elçileri ve Konsolosları gördük.

Uyanık ayı'yı görmeyen kurtlar'a sesleniyorum!

Büyükelçilerin, temsilcilerin biri geldi biri gitti ve sıradakiler de gidecek.Bulgaristan'da kalan erdem, cefakar Türkler hala var ve her zaman var olacak ancak anadilimize sahip çıkacaksak?

Putin, Rusların dilini kültürünü koruyabiliyorsa,Bulgaristan devleti Bulgaristan dışındaki pazar okullarına 15 milyon leva/7,5 mil EU/ ayırabiliyorsa?

Bulgaristan' da anadilimiz neden bugün fecaat döneme girmiştir?

Afganistan' a Somali' ye Latin Amerika!' ya yardım ediliyorsa neden en yoğun Türk nufusu olan Balkan ülkesindeki Türkler öksüz bırakılıyor ?

Osmanlı döneminde Muallimler Cemiyetine/Öğretmenler Derneklerine ödenek ayrılıyordu.

Bugünkü Öğretmenler Derneklerinin ise birinin ofisi yok internet ortamında faaliyet göstermekte, Kırcaali'deki ise her zaman kapısı kilitli? Konuyla ilgili 10 yıl önce ilk önce telefonla aradığım dernek başkanı muhterem efendi, şahsımı bugüne kadar görmezden gelmektedir.

Uluslararası teamüller gereği,ülkeler birbirinin iç işlerine karışamaz, ancak soydaşların dili ve kültürlerine destek olabilirler.

Bulgaristan devleti, siyasete,iç işlerimize karışmayın dediğini açıkladı ancak dil ve kültürümüze karışmıyor ki ?

Konuyu 7 yıl önce Türkiye' de en üst merciilere taşıdığımda tavşan henüz bahçemizde idi.Bugün maalesef tavşan bayırı aşsa da azimle ulvi davamıza devam edeceğim.

Bulgaristan' da görevde olan bazı Türklerimiz korkuyor, endişeleniyor. Komunizmin narkozundan ayılamayanlar var.

17 yaşımda göç ettim, yarım asırdır Bulgaristan Türkleri benim kalbimdedir.Ben Türklüğümü Bulgaristan' da seviyorum çünkü Bulgaristan' da Türk doğdum.Ne mutlu Türküm diyene !

Benim hiç kimseden beklentim yok , kaybedeceğim hiç bir şey yok. Kazanırsam, ben değil! anadilimiz kazanacak !

Milletim kazanacak !

Nesrin Sipahi Kıratlı