Bugün itibariyle değil 2023 yılının e arşiv faturalarını, 2024 yılının Mart faturalarını dahi çekmemiz söz konusu değil. Çünkü GİB izin vermiyor.

Cumhurbaşkanımız ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİP) yetkilileri duysun diye;

Sözde mücbir sebep kapsamındayız ama Gelir İdaresi Başkanlığının (GİP) kendi sisteminden geriye dönük faturaları çekemiyoruz.

Bugün itibariyle değil 2023 yılının e arşiv faturalarını, 2024 yılının Mart faturalarını dahi çekmemiz söz konusu değil. Çünkü GİB izin vermiyor.

Devletin koskoca kurumu kendi sistemi üzerinden düzenlenen faturalara erişime izin vermiyor.

Ve biz mucbir sebep kapsamındaki Mali Müşavirler elimiz kolumuz bağlı bir şekilde aylardır Gelir İdaresi Başkanlığının eline mahkum bir şekilde bekliyoruz.

Bunun tek sebebi koskoca devletin vatandaşı özel entegratörlere yönlendirmesi ve mecbur kılmak istemesidir.

Madem her şeyi kontrol altına almak istiyorsun madem vergi kaçakçılığının önüne geçmek istiyorsun öyleyse niye vatandaşı kendine değil de özel entegratörlere mecbur bırakıyorsun.

E arşiv ve E faturalarının kendi sistemin üzerinden düzenlenmesine ve görüntülenmesine neden izin vermiyorsun? İzin verdiğin kadarıyla geriye dönük işlem yapılmasına yönelik neden bir çalışma yapmıyorsun. Mucbir sebep kapsamındaki illerdeki meslektaşlarımızın faturalar çekilmeden mali verileri verebileceğini nasıl düşünüyorsun.

Sistemin içinde palazlanmış 3-5 kişinin özel entegratörlerin sırtından milyon dolarlar kazanması için on binlerce işletme sahibinin mağdur edilmesine nasıl göz yumuyorsun?

Akil baliğ olmayan birine 3 dakikada anlattığımız bu arızayı koskoca Gelir İdaresi Başkanlığına aylardır anlatamıyoruz. Ve elimiz kolumuz bağlı bir şekilde mükelleflerimizin haklı taleplerini uyduruk gerekçelerle geçiştirmeye çalışıyoruz.

Sırf özel entegratörler para kazansın ve işletmeler özel entegretörlere mahkum olsun diye kendi sistemini tıkayan bir devlete, bir Gelir İdaresi başkanlığına sesimizi duyması için aylardır arıyoruz ama ne yazık ki hiçbir şey anlatamıyoruz.

Bu sorun Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatılabilse 24 saat içinde ne özel entegratörler kalır ne Gelir İdaresi başkanlığındaki bu sistem tıkanıklığı.

Hem Devlet 100 milyon dolarlar kazanır hem de sistem daha sağlıklı bir şekilde işlemiş olur.

Şimdilik en büyük sorunumuz devletin kendisiyle muhatap olmak. Özel entegretör firmaları sorunun aşılması için devletin kendisinden daha büyük çaba sarf ediyorlar.

Ama biz burada mucbir sebep ilan edilen illerin mali müşavirleri olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kendi sistemi üzerinden kesilen faturalara ulaşamadığımız için aylardır depremden daha büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.

Düşünün ki hesabınızda yüklü bir para var, alacaklılar kapıya dayanmış ama siz hiçbir şekilde paranızı çekemiyorsunuz. Hesabınıza ulaşamıyorsunuz ve ulaşabilmeniz için muhatap olacak kimse bulamıyorsunuz.

Binaları yıkılan, konteynerlerde çalışan daha da çalışacak bir büro bulamayan yüzlerce meslektaşımız endişeli bir şekilde Gelir İdaresi başkanlığındaki sistemin düzelmesini bekliyor.

Biz de buradan sesimizi yetkililere duyurmaya çalışıyoruz; bizden kaynaklı bir sorun yok sorun bizatihi devletin kendi sisteminden kaynaklanıyor çünkü.