Coronavirüs sürecinde tam bir şaşkın ördeğe dönen, 40 yıllık mesleğinin yabancısı haline gelip ne yapacağını bilmeyen tek meslek mensupları Mali Müşavirler oldu.

Öyle ki hiçbir mali müşavir meslek hayatı boyunca son bir aydaki yoğunluğu ve şaşkınlığı yaşamamıştır.

Bu, mali müşavirlerin iş bilmezliğinden değil, bu ülkenin ekonomisinden, maliyesinden, SGK sından sorumlu bakanların ne yapacağını bilmemesinden ve çıkarmış oldukları yasalardan kimlerin ne şekilde faydalanacağının ya da muaf tutulacağının net bir şekilde adını koyamamasından kaynaklanıyor.

Deliler ülkesinde yaşamak isteyenlerin
ya deli olması ya da aklını yitirmesi gerekiyor.

Evden çıkılmaması gereken bir dönemde, tedbir diye çıkarılan yasaların getirdiği yoğunluktan dolayı muhasebe bürolarından çıkamayan Mali Müşavirler ve çalışanlarının daha ne iş yaptığını bilmeyen bir Maliye Bakanı'nın bulunduğu bir ülkede ekonomik tedbirler adı altında alınan tüm önlemlerin ekonomik krizi daha da derinleştirdiği kaçınılmaz bir gerçek olarak ortadadır.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 31 ilde mesela mali Müşavirlerin yapmaları gereken işlemlerin akıbeti ne olacaktır?

Bürolarına gidemediklerinden dolayı zamanında yapmakla mükellef oldukları işler mucbir sebebe girecek midir?

Eğer girecekse geri kalan 52 ilde durum ne olacaktır?

Hangi ilde hangi mükellefler yapmış oldukları hangi işlerden dolayı mücbir sebep kapsamına alınacaktır?

Bir mali müşavirlik bürosunda bütün mükellefler aynı kapsama girmeyeceğine göre, kapsama girmeyenlerin durumu ne olacaktır?

Kapsam dışı olan mükelleflerin işlerini zamanında yetiştirmek ve cezai müeyyide ile karşılaşmamak için Mali Müşavirler bürolarına gidecekler midir?

Gittikleri zaman evde kal kuralını ihlal etmiş olmayacaklar mıdır?

40 yıllık meslek mensuplarının bir anda mesleğin acemisi olmalarının nedeni meslek mensuplarından değil,
ülkenin ekonomisinin acemi aktörler tarafından yönetilmesinden kaynaklanmaktadır.

İki satırlık bir düzenleme ile anlaşılır bir hale gelecek olan 'kısmi işsizlik ödeneğini' dahi uygulanamaz bir hale getiren zihniyetin yarattığı karmaşanın ceremesini ne yazık ki Mali Müşavirler çekmektedir.

Sağlık mensuplarından sonra en çok hayatını kaybeden meslek mensuplarının Mali Müşavirler olmasının nedeni de iş bilmez yöneticilerden kaynaklanmaktadır.

Hazineden ve maliyeden sorumlu bakanın, ekonominin paradan ve cezadan ibaret olmadığını anlaması dileğiyle...