yolsuzlukla, adaletsizlikle, ezilenlere sahip çıkmakla, haksızlığa uğramışlara el uzatmakla, dik durmakla, ahlaklı olmakla yeni bir yol alınabilir.

İyi Parti, çıktığında millete, ümit verdi, ancak çabuk döküldü. Sn Meral Hanım’ın basın bildirisi ile, adaylıktan çekileceğini söylemesi, yeni adayların çıkışına vesile olur.

Ancak değişim hangi alanda olmalı, buna bakmak gerekir. Zaman gösterecek. Gerçekten hızlı bir yükseliş, niçin hızlı bir düşüşe neden oldu? Sorumluluğu taşıyanlar, bunu değerlendiremediler. Rüzgarın yönüne göre, siyaset yapılmaz. Rasyonellik bunu gerektirir. Skolastik anlayış, dar egemenlik, saydamlığı terk etme, güveni yok eder. Nitekim de,bu görülmektedir.Merkezde sivil siyasetin yerini doldurabilirdi.
Kabul alanları genişleyebilirdi. Yapamadılar. Bir fikrin şubesi olmak değil, yeni fikirlerle, yeni marka, fikrin aslı olmak, önemlidir. Kabiliyetli ve donanımlı pek çok insan, burayı terk etti. Yazık oldu, millette bir güven oluşmuştu. Devletleşen ve kontrollü siyaset, sivil olmaktan çıkar. Akıl, bilim, hukuk, demokrasi, ahlak rehberliği, kirliliklerin vesayetini kabul etmez. Bilginler meclisi değer görmedi, dışlandı.
Kutuplaşma, diğerini düşman görme, yok etme anlayışı, din ve ideolojiyi,zamana,mekana, vesayete göre kullanma kirliliği,siyaseti lekeler.
Siyasette şartlar değişebilir, ancak, millet ve insanlık yararına, bu değişim olmalıdır. Kişisel çıkarlar değil, milletin ve ülkenin çıkarı önemlidir.
Sivil siyasete dönülmelidir. Kirli rejimin, kontrolünde siyaset olmaz.Temennim, ilkelere göre sivil bir anlayışa dönülerek, başarı sağlarlar. Değişim kişilerde,
geleneklerin etkisiyle değil, yasallara sahiplikte, ileriyi görmekle,adaletle olur.
Açlıkla, yolsuzlukla, adaletsizlikle, ezilenlere sahip çıkmakla, haksızlığa uğramışlara el uzatmakla,dik durmakla,keyfiliğe son vermekle, ahlaklı olmakla yeni bir yol alınabilir.
Yoksa siyasetin mezarlığı,  bunlarla dolu. Siyasetin raydan çıkmaması, kurallı sisteme bağlıdır, kişilere bağlı değildir. Kadro hareketiyle, demokratik usullerle olur..
Siyaset beşeri ilişkilerde, çağa göre, terakki, teknoloji, müzakere, toplumsal mutabakatın vicdanını savunmakla, toplum sözleşmesi ile olur. 
Geleceği ülke yararına olsun diyerek, başarılar diliyorum

08-04-2024 Kemal ALBAYRAK