GAP gazeteciler birliği cemiyetinin davetlisi olarak Adıyaman’ı ziyaret eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin TATAR, Kıbrıs konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Önemli Açıklamalar

GAP gazeteciler birliği cemiyetinin davetlisi olarak Adıyaman’ı ziyaret eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin TATAR, Kıbrıs konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İki gün süren ziyaretinin ilk gününde GAP Gazeteciler Birliği Genel Merkezini ziyaret eden ve burada basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin TATAR, GAP Gazeteciler Birliğine ve Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’a Kıbrıs davasına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederek basının uluslararası meselelerde rolüne değindi.

Buradaki konuşmasında birçok önemli konuya değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Takip ettiğimiz siyaset, Doğu Akdeniz politikasını şekillendiriyor”, “Türkiye ve KKTC birbirine sımsıkıya bağlı iki devletiz. Federal çatı altında bizleri tamamıyla Avrupa’nın içerisine çekmeye, Türkiye’yi de Doğu Akdeniz’den dışlamasına asla müsaade etmeyiz, Büyük Türk milletinin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkı arasındaki bağların koparılmasına kimsenin gücü yetmez”, “Yeni dış politikalarımız geriye dönülecek bir politika değildir, aksine Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte daha da ileriye götürebileceğimiz politikalardır.”, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, batılı devletlere ayar vermiştir”, “BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, KKTC’nin artık tanınma zamanının geldiğini ifade etmiştir” başlıkları ile çok önemli siyasi mesajlar vermiştir.

KKTC’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs konusunda “Kıbrıs konusundaki yeni dış politikanın Federasyon görüşmeleri olmadığını, eşit iki devlet temelinde çözüm” olduğunu belirten Tatar, asla geriye dönüş olmayacağını ve Federasyon görüşmesine devam edilmeyeceğine tam bir vurgu yapmıştır.

GAP Gazeteciler Birliği Cemiyetinin başarılı bir şekilde Organize ettiği “Doğu Akdeniz’de Gelişmeler Çerçevesinde Mavi Vatan ve Kıbrıs” konulu konferansını vermek üzere Adıyaman Üniversitesinde yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti ile yürüttükleri siyasetin bugün Doğu Akdeniz politikasını şekillendirdiğini, bu nedenle Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve mavi vatanın çok önemli olduğu”na değindi.

Tatar konuşmasında “BM Genel Kurulu’nda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  tarihi konuşmasında Kıbrıslı Türkler üzerinde yürütülmekte olan ambargo ve izolasyonların artık medeni Batı devletlerinin kendi prensip ve ilkeleriyle çelişmekte olduğunu, buna son verilmesi gerektiğini, bunların zulüm niteliğinde olduğunu ve KKTC’nin artık tanınma zamanının geldiğini ifade etmesi”  KKTC’nin dış siyasetinin daha da güçlenmesi anlamında bir mesaj olduğunu söylemiş ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kendisini destekleyen Avrupa Birliği ile ABD’ye Türk tarafının görüş ve tutumunu dile getirmiştir.  

“Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Bölgede küresel anlamda ciddi bir aktördür. Türkiye’nin güçlenmesi demek, bizim de güçlenmemiz demektir. Ben geleceğe umutla bakıyorum. Bu da KKTC’nin tanınmasını beraberinde getirecektir.” açıklaması Kıbrıs konusunda, Türk tarafının yeni stratejisini ve rotasını ortaya koymuştur.

Tatar konuşmasını “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci olarak katılmasının, Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’nin tanınması ve Kıbrıs Türk halkının, halklarının korunması noktasına önemli bir adım olarak görmekteyim bu desteklerinden dolayı Sayın Erdoğan’a buradan, Adıyaman’dan teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum” sözleri sonlandırmıştır.

GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Adıyaman’ı ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin TATAR Kıbrıs davasının liderlerinden rahmetli Rauf Denktaş’ın dava arkadaşlarından birisi. Kıbrıs fethedilirken 100 bin civarında şehit vererek fethettiğimiz ve Venediklilerden aldığımız bir ada. İngilizlere emanet bırakılınca da Rumlar Ortodokslar tarafından sinsice nüfusu şişirilmeye çalışılmış ve elimizden hilelerle alınmaya çalışılan bu adayı Türk halkı emperyalistlere yedirtmeyecektir. Artık eski Türkiye yok, Yeni Türkiye var’ sözleri ile ifade ederek, KKTC’ye her zaman ve koşulda verdikleri bir kez daha teyit etmiştir.

Bu çok önemli ziyarette KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ve GAP Gazeteciler Birliği’nin verdiği mesajlar Kıbrıs konusunun geleceğini belirlemektedir….

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN

Dekan, Kıbrıs İlim Üniversitesi

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı