Türk kadını cesur, çalışkan, zeki ve çeviktir. Anlatmaya kelimeler, anlamaya da ömürler yetmez...
Prizren'de daha 1965 sensinde çekilen bu fotoğraf Evlad-i Fatihan diyarı olan  bu toprakların dilini, kültürünü, eğitimini, folklorunu tek sözle varlığımızın en güzel örneğini oluşturmaktadır.

Prizren, Kosova'nın incisi,medeniyetin beşiği, hoşgörünün ve beraberce yaşamanın en güzel yerleşim yeridir.

Kimdir; Kosova Kızı...

  Kosova Kızı'nın  asıl adı sayın Çazime Leskovci'dir. 1948 senesinde  Prizren'de  doğmuştur. İlk ve ortaokulunu bitirdikten sonra müzik dersleri almıştır.

 Lise yıllarında Doğru Yol Derneğin de halk oyunları ve 1964 senesinde  tiyatroya başlamıştır.

 Büyük Kapı Kızı, Lanetli Avlu, Kötü Kadın, Şüpheli Şahıs gibi Tiyatro oyunların da rol almıştır.1965 senesinde en iyi kadın oyuncusu seçilmistir. 

Tiyatro oyunlarında rol alan Reşad Leskovci ile tanışmış ve evlenmiştir. 
Bu gün 74 yaşında ve  emekli'dir. Beş çocuk Annesi ve 10 torunu vardır.Allah sağlık,huzur ve mutlululuklar versin inşallah...

Hepimizin gururu olan Kosova Kızı fotoğrafı senelerce hata bugün bile bir çok evlerimizin odalarında en güzel yerinde yer almaktadır. Bu fotoğraf ki  "Geçmişi ve Geleceği" bir arda yarınlara taşımaktadır. Kosova Türklerinin  sembolü olan bu tarihi fotoğraf hepimizin gururudur. Özelikle  1965-1980 senelerinde bir çok dergi, gazete, kitap ve tanıtımlarda   kapak sayfalarında yer almıştır.

 Prizren Doğru Yol  Derneği bu topraklarda varlığımızın NÖBETÇİSİ ve  yarınlara geleceğimizin  aktarılmasında çok büyük önemi olmuştur ve olmaktadır. 
Bu fotoğrafın çekilmesine başta Doğru Yol Derneği ve o dönem Türk toplumu haklarının yılmaz savunucusu olan Hayrettin Volkan'ı rahmetle anıyoruz ve mekânı cennet olsun...

 Aile yakınları ile yapmış olduğumuz görüşmede; "bu kadının kim olduğunu bilinmemesi, anonimleşmesi onları içten üzmüştür, üzmektedir"...  deniliyor.

1965 senesinden bu yana Çazime Leskovci hanım Kosova Kızı’nın gururunu yaşamış ve 1965 senesinden  bugüne kadar hiçbir yerden hiç bir  maddi veya manevi destek almamış. Sayın Çazime Leskovci  Kosova Kızı’nın ve ailesinin  tek istekleri,farklı mensuplar ve halklar tarafından Kosava Kızı'na sahip çıkılmasını istiyorlar.

 Özelikle  Kosova Türk kızını, Türk kadınını, Türk anasını ve bir Türk kızının temsil ettiğinin bilinmesidir. 

Kosova Türk Halkının, kendi değerlerini kültürünü, tarihini koruma altına alınması ve  sahip çıkmasıdır.

 Varlığımızın  simgesi olan  Kosova Kızı  Kosova Türklerine aittir. Kosova Türkleri bu portrenin kime ait olduğunu çoğu biliyor. Ve yeni nesilerimiz ne kadar biliyor?.. 
Haklı olarak geçmişimizi tanıtmakla yeterince  çalışma yapılmadığını ve bunu hepimiz gayet iyi biliyoruz.

 Geçmişini bilmeyen  geleceğeni de  bilemez ve  burada şunu dile getirmek istiyorum.Birkaç sene önce o dönemin ve günümüzün  zihniyeti Kosova'da yılın annesini  Kosova ile  hiç bir ilgisi olmayan bir bayanı yılın annesi olarak seçmişlerdi.
Oysa Çazime analar bu toprakların evladı ve örnek bir Türk annesidir. 

Türk kadını Çazime Leskovci hanımı inşallah yılın Anesi olarak seçilir ve temennimiz budur. Güzel yüzlü,sevgi dolu,çevik yüreğiyle, dürüst, çalışkan ve örnek bir ana Kosova Kızı...
 
Kosova Kızı; Türk kızlarının güzelliğini, zerafetini, Türklerin folklorunu, Kültürünü, geleneklerini temsil eden bir semboldür ve hepimizin gururudur...