Yılın bu aylarına geldiğinde ilimiz çapında bir telaş başlar. Dikkat ettiyseniz tatlı bir telaş demedim. Aralık Ayı’nda İstanbul’da "Adıyaman Tanıtım Günleri” yapılacaktır. Amaç; ilimizi İstanbul’da tanıtarak bölgemize turist çekmektir. Toplantılar yapılır, hazırlıkların başlaması talimatı verilir. Her belediye ve her kaymakamlık bu işin içinde olmalıdır! Adıyaman Dernekler Federasyonu ve Adıyamanlılar Vakfı’nın öncülüğünde olacak bu tanıtım günleri İstanbul Yenikapı’da yapılacaktır.

Stantlar hazırlanmaya, orada tanıtımı yapılacak ürünler tedarik edilmeye başlanır. Gidecek ekip de hazırlıklarını yapar. Ulaşım ve konaklama planlanır. Dört gün sürecektir bu organizasyon. Gittisi geldisiyle siz deyin bir hafta. Tabii giden personelin yokluğunda buradaki işler de aksayacaktır.

Sonra cümbür cemaat İstanbul yolculuğu başlar. Önce muhtelif zevatın katıldığı şaşalı bir açılış töreni. Konuşmalar yapılır. Kurulan ekranlarda video gösterileri... Olmazsa olmaz bir halk oyunları ekibi fırlar sahneye. Bol alkış. Bu arada ilk törende halktan kimse yoktur. Zevat bütün koltukları doldurmuştur. Zevatın çoğu da zaten Adıyamanlıdır. Onlar dışında Adıyamanlı seçmene şirin görünmeye çalışan bir kaç “kelle” siyasetçi ve STK temsilcisi.

Tören biter şenlik dağılır. Sonrası; pazar kurulmuştur artık. Tereyağı, peynir, kurutmalık satılan tezgahlar. İstanbul’da yaşayan ve zor bela komşusunu da gelmeye ikna eden Adıyamanlılar basar panayır alanını. Annelerinin elinden kurtulan çocuklar koşturmaya başlar sağa sola. Stantlarda ikinci gün sıkılmalar baş gösterince bolca halay çekilmeye başlanır. Bu sırada esnaf da memnun değildir satışlardan. Belki yarım dakikalık haber olur televizyon kanallarına bu şenlik. Başka? Başka bir kazancı yok!

Geçen sene Samsat Belediyesi olarak bu organizasyona; araç kiralama, konaklama, ikram için Samsat Taplaması, sahabe şekeri, lavanta, stand giydirme, stant personeli, çay, şeker ve diğer masraflar olarak 100 bin civarı para harcadık. Kaymakamlığımız da 20 bin civarı... Toplam 7.800 nüfuslu Samsat olarak 120 bin TL. harcamışız. Yani kişi başına yaklaşık 15 lira. Tüm ilçelerimiz ve ilimiz olarak düşünürsek bu rakam yaklaşık olarak 10 milyon civarı. Ne elde ettik? Hiç! Ben oradaki panayırdan etkilenip Adıyaman ziyaretine çıkan 50 kişi olduğunu sanmıyorum. Bu sene fiyat artışlarını hesaba katarsa yaklaşık 25 milyon para harcayacağız. Ne elde edeceğiz? Koca bir hiç.

Biz tek başımıza Samsat Belediyesi olarak bu paranın onda birine kurduğumuz Zipline projesi ile en az 10.000 turist getirdik Adıyaman’a. Kaldı ki bu proje ile ben Samsat Belediye Başkanı olarak Gençlik, Spor ve Tanıtım Projeleri dalında Türkiye’nin En Başarılı Belediye Başkanı seçildim.

Eğer temel amacımız insanları Adıyaman’a çekmek ise örneğin Adıyaman’da bir Dünya Adıyamanlılar Günü yapabiliriz. Ya da Dünya Çiğköfte Günü. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon Adıyamanlı var. Festival tadında bir gün düzenleyip bu hemşerilerimizi yanlarında Adıyaman’ı görmemiş insanlarla davet edebilir güzel zaman geçirecekleri bir gün veya hafta tertip edebiliriz. Adana çeşitli festivaller ile bunu başarıyor. Biz neden başaramayalım.

Ortada ciddi bir para varken yapmamız gereken doğru işlere yönelmektir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Gaziantep, Mardin bunu yaptı. Doğru mecralarda doğru tanıtımlar yapmalıyız. Valiliğimiz başkanlığında kurulacak bir “Adıyaman Tanıtım Grubu” bu bütçelerle tüm Türkiye’de ilimizi tanıtabilir. Adıyamanlı iş adamları ve sanayicilerin de destek vereceğini düşünürsek bu grubun bütçesi daha yüksek rakamlara ulaşır. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Adana’da doğru reklam kampanyaları planlayarak, sosyal medyayı daha aktif kullanarak ilimize daha fazla turist çekmemiz mümkün. Hele hele böyle bir bütçeye sahipsek.

Dediğim gibi bu aylara girdiğimizde bir telaş başlar bizde. Ama lütfen dikkat edin tatlı bir telaş demedim.