Bu konak şu sıralarda Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı katkısıyla (ödeneğiyle) Silifke Belediyesi tarafından restore ettirilmektedir.

Bu konak şu sıralarda Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı katkısıyla (ödeneğiyle) Silifke Belediyesi tarafından restore ettirilmektedir.

Durumu bilmeyenler tescilli bir yapının harabe şeklindeki görünümünden rahatsız oldukları için bildikleri kadarıyla çeşitli eleştiriler yapmaktadır.

Gerçeği öğrenmek açısından Sami Göksu'nun oğlu Suat Bey'in açıklamasını buraya alıyorum: " Evin geleceğe armağan edilmesi konusunda zamanında gereken çabayı gösterdik. Abim Sedat Göksu Yıldız Teknik Üniversitesinde Mimarlık bölümünde çalışıyordu. 1990'lı yıllarda özel olarak bir meslektaşı öğrencisi ile Silifke'ye geldi. Bir hafta misafir etti, oranın rölevesini çıkarttı. Daha sonra restorasyon masrafların bizim aile bütçemizle karşılanamaması gibi çaresiz bir nedenle tadilat ve onarımdan vazgeçildi.

2000 li yıllardan sonra da bir kaynak bulunamadığı için Silifkeli 20 mimar ve mühendisin burayı "Sami Göksu Evi" olarak restore edip kendi dernekleri adına kullanacakları bir lokal haline getireceklerini söyledikleri için kendilerine 2005 Yılı'nda satıldı. Bu satışa ailemi temsilen Nisan 2005'te ben geldim. Ne yazık ki, bu 20 mimar ve mühendisten oluşan konsorsiyum taahhütlerinin manevi kısmını yerine getiremediler ve bir rivayete göre alım yaptıkları bu yeri bir başka şahsa sattılar. Sonuçta, bugüne gelene kadar ev herhangi bir şekilde yenilenemedi ve dolayısıyla kullanılamadı.

2021 Yılında Silifkede iken aldığım bir haber üzerine Belediyede bu işin koordinatörü olan.ve zamanında bizden satın alan 20 kişinin içinde olan beyefendiyle gelişmeleri görüştük. Belediyenin kamulaştırdığı arazinin ve evin daha sonradan bir lokal haline getirilmesinden söz ediliyordu. Ancak bahçe duvarı kazısı sırasında bir roma duvarı bulundu. Muhtemelen zamanında ırmak taşkınlarına karşı korunması amacıyla yapılmıştı. Bu duvar restorasyonun devam ettiği Ekim 2022 Tarihine kadar olan zamanda beklenilmesini zorunlu kıldı. Ekim 2022 Sonlarından itibaren rölevesi yapılmış, restorasyon çalışmaları başlamış olan Sami Göksu Evi'nin geçmiş öyküsü kısaca böyle. Ne yazık ki, bize çok kolay ulaşacaklarını bilmeden bu işe başlanmış olması belki bazı eksikliklere de neden olabilecek.

Söz konusu evin iç kısımlarının bizde detaylı fotoğrafları bulunmaktaydı. Ayrıca evin orijinal kilimleri, Ablam tarafından İstanbul'daki evinde muhafaza edilmektedir. Yine giriş kapısının o eski büyük anahtarlarından da bir çift yine bizim elimizdedir. İstendiği takdirde bunları da Sami Göksu Evine verebileceğimizi belirtmek isterim."

Görüldüğü gibi aile ile iş birliği yapılması halinde bu güzel eserin orijinal haliyle geleceğe armağan edilmesi kolaydır.

Ben Suat Bey ile iletişim kurdum umduğumdan daha fazla bilgi ve belge göndererek bana yardımcı oldu. Bu sebeple ayrıca teşekkür ediyorum.