Şanlıurfa, tarihi ve dini önemiyle öne çıkan bir şehirdir. Kadim kentte "Hz. İbrahim Peygamber'in" izlerini taşıyan birçok tarihi ve manevi mekân bulunmaktadır.

Şanlıurfa, tarihi ve dini önemiyle öne çıkan bir şehirdir. Bu kadim kentte "Hz. İbrahim Peygamber'in" izlerini taşıyan birçok tarihi ve manevi mekân bulunmaktadır. Bunlardan biri de "Lallikler Kuyusu ‘dur." Konuşma güçlüğü çekenlere şifa verdiğine inanılan bu kuyu, Hz. İbrahim'e nispet edilmekte ve manevi önemi büyük kabul görmektedir.

Manevi değeri yüksek olaylar ve yerler, ruhumuza kazınmış izlerdir. Bu türden olayları kaleme almak ve şiir yazmak hem duygularımızı ifade etmemizi hem de olayın etkisini derinleştirmemizi sağlar. Bu yazımda, manevi değeri yüksek bir olayı kaleme almanın ve onun hakkında şiir yazmanın; gelecek nesillere aktarılmasını kendime görev addettim.    Urfa GASTE genel koordinatörü Gazeteci Erkan GÖNCÜ ve Araştırmacı yazar Hüseyin GÜZEL bey arasında yaşanan bir diyalog neticesinde bende kayıtsız kalmayıp bir şiirle bu olayı kalemimle ölümsüzleştirmek istedim.

 Urfa GASTE genel koordinatörü Gazeteci Erkan GÖNCÜ bey, üç, dört yaşlarına gelinceye kadar konuşma güçlüğü çektiğini ve ailesinin çok üzüldüğünü bu duruma bir çare ararken "Lallikler kuyusundan" bahsedilince "Hz. İbrahim Peygamber makamı" bitişiğindeki "Lallikler Kuyusuna," Cuma selası okunurken üç Cuma üst üste götürüldüğünü ve üç Cumadan sonra "Lallikler Kuyusunun" kutsal suları onu şifa ile kucakladı." "Sessizliğin esaretinden kurtulan Erkan GÖNCÜ, sözlerin kanatlarıyla özgürlüğe uçtu." Bunları okuduktan sonra derinden etkilendim ve kalemimi harekete geçirerek yazarlık ve şairlik yönümü de kullanmaya karar verdim. Müzik çalışmalarımın yanında, kalemimin yazdığı ve dilimin döndüğü kadar bu güzel olayı mısralara döktüm.

Kuyunun bakım ve koruma görevi, günümüzde de cuma günleri herkesin kullanımına açık olacak şekilde, usule uygun olarak Mahmut BALCIOĞLU tarafından gönüllü olarak bila bedel yürütülmektedir. Özverisinden dolayı Mahmut BALCI OĞLU’NA sonsuz şükranlarımızı da sunarız.

LALLİKLER (Ağras)KUYUSU

Peygamber makamında

Evliya ocağında

Osmanlı divanında

Doğru söyle esseh mi?

Dili dönmez uşağın

Haber geldi ulağın

Halilrahman durağın

Doğru söyle esseh mi?

Lalikler kuyusu var

İçilecek suyu var

Dil çözecek huyu var

Doğru söyle esseh mi?

Koka kendir saldılar

Kuyudan su aldılar

Şifalıdır dediler

Doğru söyle esseh mi?

İçmiş şifayı bulmuş

Tene tene konuşmuş

Kefi nanca hoş olmuş

Doğru söyle esseh mi?

Güzel dedi bunları

Araştırmacı yanları

Pekte çokmuş fanları 

Doğru söyle esseh mi?

Kadir'e mevlâm vermiş

Almış da bunu dermiş

Gözler önüne sermiş

Doğru söyle esseh mi?

Kadir Elma 05.06.2024

  Başta Dedik ya ……!  ŞAİRİN DUYUSU

  LALİKLER KUYUSU …!