"Silifke Gazetesi Kurucusu"
AHMET NADİR CANER
(1931 – 19.02.1977)
1931 yılında Tarsus’un Meliki köyünde, Çanakkale Gazisi Nuh CANER ile Lütfiye Hanım’ın oğlu olarak doğdu.
İlköğrenimini Tarsus Dumlupınar İlkokulunda, ortaöğrenimini Tarsus Ortaokulunda tamamladı. Lise öğrenimine Adana’da başladı, liseyi Mersin’de tamamladı.
Adana’da ünlü şâir Arif Nihat ASYA’nın, Mersin’de folklorcu Cahit ÖZTELLİ’nin edebiyat derslerinden yararlandı.
Gazeteciliğe olan sevgisi nedeniyle, İ.Ü. Hukuk Fakültesi'nden ayrılarak hayata atıldı. Gazeteciliğe başladı ve İstanbul’da değişik gazetelerde çalıştı.
İlk şiiri, Mersin Halkevi tarafından çıkarılan “İÇEL DERGİSİ”nde yayımlandı.
1948’de Tarsus’ta, yayın hayatı 18 ay süren “GÜNEY” isimli edebiyat dergisini babası Nuh CANER ile birlikte çıkardılar.
1955 yılında, Tarsus’ta Ali Nihat Kürklü ili birlikte “Memleket Matbaası”nı kurdu ve 4 sayfalık “ÖZGÖRÜ” isimli sanat-edebiyat mecmuasını yayımladı. ÖZGÖRÜ’yü daha sonra siyasi gazete şekline dönüştürdü.
Silifke’de , “SİLİFKE” isimli gazeteyi çıkardı. Silifke gazetesi, o yıllarda Tarsus’ta Özgörü gazetesi tesislerinde basılmaktaydı. Eşi Latife Caner Silifke Lisesinde müdür idi. Silifke’de yaklaşık 10 yıl gazetecilik yaptığı için pek çok şeye önderlik etmiştir. Silifke için önemli biridir. Temelini attığı Silifke Gazetesi 62 yıldan beri yayın hayatına devam etmektedir.
Daha sonra Yücel, İstanbul, Yeşiltepe, Varlık, Kaynak, Hisar, Türk Dili, Türk’e Doğru, Büyük Doğu, Türk Düşüncesi, Edebiyat Dünyası gibi değişik dergilerde şiirleri yayımlandı.
Yazıları ise, Güneş gazetesinde yayımlanmıştı.
Ayrıca, “SİYONİZMİN GERÇEK YÜZÜ” isimli inceleme kitabı bulunmaktadır.
Üstat Ahmet Nadir CANER’in, Tarsus Lisesi Coğrafya Öğretmenimiz Latife CANER Hanım ile olan evliliklerinden 1 erkek, 2 kız çocukları doğdu.
Oğulları Nuh CANER vefat etmiş olup, kızları Eser ve Ferda hayattadır.
1972’de Türk Dil Kurumunun yazı işleri müdürleri arasında açılan yarışmada “Basın Dil Ödülü”nü kazandı.
“Basın Onur Kartı” sahibiydi.
1968 yılında, TRT Yurtiçi Haber Müdürlüğü’nde görev aldı.
1975 yılında İstanbul’da yayımlanan Güneş gazetesinin “Dış Politika” yazarlığını yaptı.
Ahmet Nadir CANER’in, tefrika edilmiş olan “Enver Hoca Ülkesi” ile “Ana Gibi Yâr, Bağdat Gibi Diyar Olmaz” isimli gezi notları bulunmaktadır.
Gazetecilik yaşamını 26 yıl aralıksız sürdüren üstat Ahmet Nadir CANER, 18 Şubat 1977 günü İstanbul’da geçirmiş olduğu enfarktüs sonucu vefat etmiş olup, 21 Şubat 1977 günü Tarsus Şehir Mezarlığında defnedilmiştir.
Başkan KOCAMAZ’ın önderliğindeki Tarsus Belediye Meclisi’nin 5 Aralık 2006 tarihinde oy birliği ile aldığı karar gereğince, merhumun adı, Kızılmurat Mahallesi 2714 Sokağa verilmiştir.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor