07.12.2021 tarihinde Mersin Kent Konseyi’nin seçimli genel kurulu gerçekleştirildi. Öncelikle Mersinimize hayırlı olsun.

Bence Kent Konseyleri katılımcı demokrasinin ileri bir aşamasıdır. Bu ancak Kent Konseyi oluşumunun bütün aşamalarında kanun ve yönetmeliklerin esas ve usul şartlarına uyulmasıyla mümkün olabilir.

Yurdumuzda 25-26 senedir Yerel Günden 21 ve Kent Konseyi kavramlarının konuşuluyor olması bu konuda emekleme döneminde olduğumuzu gösteriyor. Zaten bunu açış konuşmasında mevcut Başkan Faik Burakgazi bu yolda alınan mesafenin bir arpa boyu olduğunu söyleyerek vurguladı. Zaman geçtikçe ve tecrübe kazandıkça daha iyi bir noktaya gelineceği açıktır.

Genel kurulda yapılan bir uygulamanın yanlış olduğu konusunda bir uyarıda bulundum. Yaptığım kısa konuşma şöyle idi: Kent Konseyleri yönetmeliği var ve seçimlerin nasıl yapılacağı açıkça belirtilmiş. Ancak benim de görev yaptığım dönemde o zaman da gerekli açıklamayı yaptığım halde bir yönerge hazırlandı. Aslında yönerge meclis ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirler. Kanun ve yönetmeliğe aykırı olamaz. Kent Konseyi hakkında Bakanlıkça resmî gazetede yayınlanan yönetmelikte her şey açıkça belirlenmiş olduğundan seçimle ilgili yönerge hazırlanması yanlıştır. Yaklaşık 20 kişilik yürütme kuruluna direk olarak Valilik, Üniversiteler, Odalar, Borsalar ve baro gibi kurumlardan ilgili kurumların bildirmesiyle üye alınıyor, kalan yedi üye de genel kurulca seçiliyordu. Bunun katılımcı demokrasiye uygun bir yöntem olmadığını, kent konusunda fikri olanların ve zamanı olanların bizzat başvurarak çarşaf listeden genel kurul üyeleri tarafından seçilmesi gerektiğini söyledim. Çünkü bu haliyle yürütme kurulunun üçte ikisinin atama yoluyla belirlendiğini, kalan üçte birin ise seçimle geldiğini bunun sağlıklı bir yapı oluşturmayacağını vurguladım. Konuyla ilgisi olmasa bile açık oylama yapılmasının da iyi netice vermeyeceğini bu yöntemle ülkemizde bulunan pek çok oda ve derneğin başkanlarının 25-30 sene boyunca seçilebildiğini bunun ise gelişme ve değişimi olumsuz etkilediğini, adaylar salondayken el kaldırmanın yanlış olduğunu, seçimlerin oldubittiye getirildiğini söyledim. Salondan ayrılırken bir oda başkanı da bu sözlerime alındığını söyledi. Ben de fikrimde ısrar ettiğimi, bu konuda çok örnek verebileceğimi söyledim. Hepimiz biliyoruz ki, demokrasilerde seçimin en önemli ayağı gizli oy, açık tasnif usulüdür.

Maddeler görüşülürken ve gündemde yokken bundan daha fazla konuşulamazdı. Genel kurulun ve divanın anlayışına sığınarak bunları söyledim. Başkan Faik Burakgazi; “Bu yönerge senin zamanında çıktı, şu anda genel kurulu provake ediyorsun” dedi. Kışkırtıcılık için birden fazla aday olması, çekişme olması, benim bir yerlere seçilmem gibi bir amacım olması gerekir. Bu şartlardan hiçbiri yok. Kaldı ki, geçen hafta çoğunluk sağlanmadığı için yapılan kongreye omuz vermek için Silifke’den sosyal sorumluk duygumuz gereği fedakârlık yaparak geldik. Delege kartlarımızı alırken Mersin içinden yüze yakın insanın yürüme mesafesindeki evlerinden kalkıp gelmediğine üzülerek şahit olduğumu da hatırlatırım.

Yani ben toplantıda kışkırtıcılık yapıyormuşum. Tabi ben başkanın sağlıklı bir biçimde görevi teslim etmek için gergin olabileceğini düşündüğümden alınmadım ve bunu dilek ve temenniler bölümünde yapılmış bir konuşma sayın ve gelecek seferki genel kurullarda dikkate alın diyerek konuyu kapattım.

Cumhuriyet, demokrasinin icap ve şartlarına uyulduğunda anlam kazanır, taçlanır. Kent Konseylerinin kuruluş amaçları da bugün ne kadar uzağında olursak olalım katılımcılığı temel almaktadır. Bu bakımdan tamamen özgür bir tartışma, fikir ve proje üretme yeri olması gereken konsey toplantılarında bir kişinin farklı söylemde bulunmasını kışkırtıcılık olarak değerlendirmek Yerel Gündem-21’den bu yana görev aldığım Kent Konseyine yakışmamıştır.

Kent Konseyinde görev alanlar kentin tamamının temsil edilmesini sağlayacak, temsil kabiliyeti yüksek bireylerden oluşmasını gözetmelidir. Bunu Kadın Meclisi, Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelliler Meclisi gibi meclisler oluşturulurken, İhtiyaca göre 20-30’a kadar çıkabilen Çalışma Grupları oluştururken hep dikkate almak hayati bir zorunluluktur.

Yeni seçilen Başkan ve Yürütme Kurulunun bu hususları dikkate alması Kent Konseylerinin etkinliği bakımından önemlidir. Bu duygularla seçilen arkadaşlara hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum.