HAFIZ HAMİT BELLİ

Şahsen tanıdığımız ve vefatından çok az evvel Gaziantep'te tanışıp saatlerce sohbet ettiğimiz halde Hamit Hafız Belli'ye ve özellikle de musiki hayatını tam olarak bildiğimizi söyliyemiyoruz.

Sözlü ve yazılı kaynaklardan topladığımız bilgilere görep Hamit Belli 1912 yılında Urfa’da doğdu. Asıl adı Abdülhamid'dir. Babası Çolak Aziz Hafız diye bilinen çok kıymetli bir zâtdır. Hâfız Hamid Efendi'nin şahsî defterindeki notlarından öğrendiğimize göre, babası 18 Ağustos 1961 tarihinde Maraş'da Hakk'a yürümüş.

Hamid Belli Kur’ân'ı babasından ta'lîm etti. Gazel okumasını yörenin gazelhânlarını dinleyerek ve bizzat ustalardan meşk ederek öğrendi. Urfa'nın gerek Klasik Mûsikî gerek Tekke Mûsikîsi sahasında yetiştirdiği birçok kıymetli mûsikîşinâsdan istifâde etti. 1946 senesinde İstanbul'a geldi. Edindiği birikim ve tecrübe ile bir çok plak ve kaset doldurdu ve meraklılar tarafından ilgi ile dinlendi. Urfa’da ikâmet etmediğinden ve tevazuundan dolayı diğer gazelhânlar gibi meşhûr olmadı. Ancak yıllarca meşk ve zikir meclislerinde, nevi şahsına münhasır uslûbu ile okuduğu kasîdeler, na't-ı şerifler ve mersiyeler dinleyenleri mest etti ve Hâmid Efendi de unutulmayacak üstâdlar arasında yerini aldı. Pek bilinmeyen bir hususiyeti de birçok unutulmuş kıymetli ilâhileri biliyor olması ve bunların kaydedilerek günümüze ulaştırılmasını sağlamış olmasıdır...

Fotoğraf açıklaması yok.