Değerli ve Aziz Müslüman Türk kardeşlerim!

Şubat ayının ikisin de üç ayların ilki olan recep ayı ile müşerref olacağız. Nasip olursa da 3 şubat ta Regaip kandilini idrak edeceğiz. Kalbimizi, gönlümüzü dünya ve ahiretimizi bu rahmet aylarına hazırlamak ve Rabbimize daha yakın olabilmek için Kur'an'ı Kerim'in Nahıl Suresi 89 ile 100. ayetleri üzerinde anladıklarımızın meallerini istifadenize sunacağım.

Peygamber efendimiz bir hadisinde buyuruyor ki;

"Sizden biriniz, nefsi için istediğini diğer bir mümin kardeşi için istemedikçe asla mümin olamaz'

Nahıl 89"-Her ümmete kendi içinizden bir şahit çıkardığımız kıyamet gününü hatırla! Seni de bu ümmete şahit tutacağız. Biz sana her şeyi açıklamak, doğru yolu göstermek, rahmet kaynağı olmak ve Müslümanlara da müjde vermek için, bu kitabı, Kur’an’ı Kerim'i indirdik."

90-"Muhakkak Allah, adaletle davranmanızı, Ihsan şuuru ile iyilikten ayrılmamanızı ve akrabayı gözetmenizi emreder. Her türlü hayasızlığı, ahlaksızlığı ve taşkınlığı yasaklar; düşünüp ders alasınız diye Allah size böyle öğüt veriyor.

91-‘’Aranızda sözleşme yaptığınızda, Allah'a verdiğiniz sözü tam olarak tutun. İyi niyetinize Allah'ı şahit gösterip, iyice pekiştirerek yaptığınız yeminleri de asla bozmayın. Allah elbette yaptığınız her şeyi, gizlediklerinizi de biliyor.’’

91-‘’ Bir topluluğun başka bir topluluktan daha güçlü olmasına aldanıp da, ipliğini güzel bir şekilde eğirttikten sonra bozan o kadın gibi de olmayın. Ettiğiniz yeminleri bozup aranızda fitne ve fesat çıkarmaya vesile yapmayın. Elbette Allah sizi bununla sınamaktadır; Anlaşmazlığa düştüğünüz konular üzerinde kıyamet gününde Allah hükmünü verip doğrusunu açıklayacaktır.’’

93-’’Eğer Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapar ve hepinizin imanlı olmanızı temin ederdi. Ama O dilediğinin doğru yoldan sapmasına fırsat verir, dilediğini de doğru yola iletir. Yaptıklarınızın hesabını niyetlerinizle elbette ahirette muhakkak vereceksiniz"

Nisa Suresi 135. Ayetinde de Allah benzer manaları veriyor.

135-"Ey iman edenler. Kendi aleyhinize veya ana-babanız ve yakınlarınızın aleyhine olsa bile, adaletten ayrılmayıp. Adaleti titizlikle ayakta tutan ve Allah için şahitlik yapan kimseler olun. Hakkında şahitlik yaptığınız kişiler zengin de olsa, fakir olsa adaletten asla ayrılmayın. Çünkü Allah onlara sizden daha yakındır. Sakın hislerinize uyarak adaleti terk etmeyin"

Kıymetli dostlarım. ((‘İHSAN’ kelimesi iki manaya gelir. İlki Allah'ın yarattığına ihsanı. İkincisi insanların diğer yaratılanlara karşı olan ihsanı.))

Yaratana karşı Ihsan, peygamber efendimizin belirttiği gibi, "Allah'ı görüyormuş gibi O’na kulluk etmektir. Biz görmüyorsak bile O bizi kesinlikle görüyor şuuru gibi."

Yaratılmış olanlara Ihsan ise, Bu konu Bakara suresinde çok güzel bir şekilde ifade edilir.

195-"İyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Çünkü Allah iyilik edenleri ve işini güzel yapanları çok sever."

94-‘’Yeminlerinizi birbirinizi aldatma aracı yapmayın! Şayet öyle yaparsanız, yere daha önce sapa sağlam basan ayaklarınız kayıp gider; siz de insanları Allah’ın yolundan alıkoymanın dünyada kikötü sonuçlarını tadarsınız, ayrıca ahirette de büyük bir azaba uğrarsınız.’’

Nahıl 95-"Öyleyse, Allah'a verdiğiniz sözü, değersiz bir dünya menfaati için değişmeyin. Eğer bilirseniz Allah katındaki nimet, sizin için daha hayırlıdır.’’

96-‘’Çünkü Elinizdeki nimetler tükenir, ancak Allah'ın katındaki nimetler asla tükenmez. Sabredenlere, mükafatlarını yaptıklarının en güzeli ile vereceğiz.’’

97-‘’ Erkek olsun, kadın olsun, kim mümin olarak Salih amel işlerse, elbette ona güzel bir hayat yaşatacağız.Onlara mükafatlarını da yaptıklarının en güzeli ile vereceğiz."

98-‘’Kur’an okuyacağınız zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığının.’’

99- "Gerçekte onun(şeytanın) iman eden ve Rablerine tevekkül edenler üzerinde şeytanın zorlayıcı bir gücü kesinlikle yoktur. ‘’

100-‘’Şeytanın zorlayıcı gücü sadece onu dost edinenler ve onun tesiri ile Allah'a ortak koşanlar üzerinde olur."

Kur'an okurken, ((Euzü Billahi mineşşeytanirracim)) diyerek Allah'a sığınıyoruz. Hayatımızın türlü devrelerinde; nefes alıp verdiğimiz, çalıştığımız, okuduğumuz, tahsil yaptığımız, iş, ticaret, görev yapıp, evlenip, çoluk çocuk sahibi olduğumuz her anda bütün işlerimizde şeytan bizleri mutlaka kendisine benzetmeye gayret edecektir. Öyleyse her an şeytanın vesvesesine uymadan Allah'a sığınacağız.

Yakın günlerde Allah'ın rahmet iklimi olan üç ayların başlangıcında, gönlümüzü, nefsimizi, amellerimizi şimdiden gözden geçirelim ve gerçek bir mümin olmanın yolunun dosdoğru olmak olduğunu asla unutmayalım.

Rabbim, kendisine iyi kul, habibine de sadık ümmetler olmamızı nasip eylesin.

Selam ve dualarım ile.

Lokman Abbasoğlu