Mesela 80 yaşında tarih kitaplari yazan hocaların hocası (İlber Ortaylı hocamın bile) tarih dehası gelir aklıma...Halil İnalcık hocam ışıklarda uyu.

GÜNAYDIN ...

YÜREĞİMİ DE BOYAR MISIN AMCA?..KIPKIRMIZI OLSUN AMA!...

Dedim ya hikayesi olan her şeyi severim tarihi, edebiyatı, şiiri, insanlarımı ...

Fikirlerine, donanımına hayran oldugum üstatlarım vardır; hal ve durumları aklıma gelince saygı duyduğum, "geç olmuş herşey için" denildiğinde, mesala 80 yaşında tarih kitaplari yazan hocaların hocası (İlber Ortaylı hocamın bile) tarih dehası gelir aklıma...Halil İnalcık hocam ışıklarda uyu.

Sözcükler düşer dağarcığıma. Her şairin şiirleri, aşkı, sevdası, acısı vardır. Bazen de dramımın, ahvalinin özetidir kalemlerinden damlayanlar, ruhlarında demleyip yudumladıkları...

Bugün de Neyzen Tevfik ki, bugün olsa kesin Silivri'ydi mekanı, bazen nükteleri aklıma gelir anlatırım da dost meclislerinde.

Parspektif bakış açımın hatta şiirlerinin, yazılarımın çok okumamla sanırım ilgisi var.

Anne oldum, "nana" oldum. Hatta iyi bir baba yanımda vardır, çocuklarıma kol kanat geren. Takım elbiseme tesbih salladığım, tespih günümüzde mahalle jargonuna giden, kültürel adamlığı simgeleyen, hatta maharetli el hareketleriyle efelik derecesi ölçülür, ama çok eskilerde rengi, cinsi kalitesiyle beyefendiliğin en şık simgesiymiş, o bile yozlaşmaya girmiş.

Dün yine modern çağın garip bir "tükenmiş nostaljisini" yaşadım. Hemen aklıma Neyzen Tevfik düştü. Mahalle arasında küçük bir boyacı çocuğa rastlar. Çocuk ısrarla Neyzen'in ayakkabısını boyamak istemektedir.

Neyzen parmakları delik ayakkabısını gösterir. Çocuk hâlâ ısrarlıdır. Onun ihtiyacı olduğunu hissedince yere yatar Neyzen, yüzünü boyatır. Birde cila, alâ!..

O halde dostlarının yanına gelince durumu anlatır ve ekler; "ben eve gidince sabunla yıkarım, peki yalancı, sahtekar politikacılar?.. Onların yüzünü, yüreğini yıkayacak sabun yok ki!.."

Ben de dün boyacı amcaya rastladım (miniciğim ya!..) - "Amca iskarpinim yok, sen iyisimi ayakkabımın rengine boya ruhumu kıpkırmızıya.."

KIYMET ŞAHİN/2023