5. Murat’ı tahta çıkarmak için yapılan Çırağan Baskını, Abdülhamit'in devlet adamlığı karakterinde derin izler bırakmıştır.

5. Murat’ı tahta çıkarmak için yapılan Çırağan Baskını, Abdülhamit'in devlet adamlığı karakterinde derin izler bırakmıştır. Bu olaydan sonra ileri derecede korkuya kapılmıştır. Donanma gemileri ya toplarını saraya çevirip “İn tahttan’ derse korkusu uykularını kaçırmıştır. İşte bu korku ile Osmanlı Donanmasını Haliç'te zincirletip 33 yıl boyunca çürümeye terk etmiştir.

1897 Türk-Yunan savaşında Donanma’nın Ege’ye çıkması emredilmiş, donanma gemileri değil Ege’ye çıkmak, Haliç’ten Çanakkale’ye zar zor gidebilmişlerdir.

7 Kasım 1914’de 3 gemimiz 30 yıl Haliçte zincirli kaldıkları için hareket yeteneğini yitirmiş halde içindeki 3000 Mehmetçikle beraber Ruslar tarafından Karadeniz’de batırıldı. O gemilerde Sarıkamış Harekatı’na katılacak destek kuvvetleri, battaniyeler ve Yemen'den dönen askerimizin kışlık giyecekleri vardı.

Ve faturayı tarihçilerimiz Enver Paşa'ya kestiler; Abdülhamit'in donanmayı Haliçte çürütmesi hiç akla gelmedi.

Bugün herhangi bir devletin başkanının "Sarayıma bomba atarlar" korkusu ile savaş uçaklarını hangarlarına zincirlettiğini bir düşünün, işte öyle bir şey...