ATATÜRK’ÜN SİLİFKE TÜRK OCAĞI ZİYARETİNDE YAPTIĞI KONUŞMA (27 Ocak 1925 Salı)
Arkadaşlar,
Silifke’ye geldiğimden son derece memnunum. Bu çatı altında güzel bir tesadüfle, Türk Ocağı, Cumhuriyet Halk Partisi, İdman Yurtlu gençlik havası yaşamaktayız. Türk Milleti hayal peşinde koşmaktan bıkmıştır efendiler… Artık akıllı ve gerçekçi bir politika izlemek devrine girmiş bulunuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisini onun için kurduk. Milli sınırlar içinde Türk zekâsını işlemek, Türk’ün uygarlık kabiliyetini geliştirmek, maddi ve manevi kaynakları işletmek Cumhuriyetin temel politikasıdır. Bu sebeple Türk Ocakları da,Türk tarihinin kutsallığını, soyluluğunu, dünyada ilk uygarlığı yayanın Türkler olduğunu anlatmalıdır.
Silifkeliler şunu açıklıkla belirtmek zorundayım. Cumhuriyetin temelinin ileri bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu hakikat gözden kaçmamalıdır. Zira Türk halkı, padişah idaresinden çok ızdırap çekmiştir. O yüzden çok kanlar akıtmıştır. Milyonları şehit, yüz binleri gazi etmiştir. Geri kalışın, yabanlığın günahları arasında dediklerimin ehemmiyetli yeri vardır.
Halkçılık, halktan yana bir tutum içinde olmak demektir. Bütün devrimci güçlerin, halktan yana olması şarttır. Halkın desteği sağlanmadıkça hiçbir şey kazanılamaz. Bu nedenle, Cumhuriyet sıkı sıkıya dediğim ilkeye bağlı kalacaktır. Devletimiz, halkın devletidir. Bunun böyle bilinmesini isterim.
Cumhuriyetin temelinin laik bir dünya görüşüne dayalı olduğu unutulmamalıdır. Bu kesin gerçek gözden kaçmamalıdır. Türk halkı çünkü teokratik idareden çok ızdırap çekmiştir. Geri kalışının nedenleri arasında bunun mühim yeri vardır. Bunu döne döne, her zaman, her yerde söylüyorum.
Devletçilik ilkemiz, halkçılık ve laiklik ilkelerinden asla ayrılamaz. Bu halk için yapılması gerektiği halde yapılmamış yığınla iş vardır. Bunları devlet yapacaktır. Devlet halkın devletidir. Vatandaş bu devletten beklediklerini açıkça ve korkmadan söyleyecektir. Buna burada şahit olduk. Memurların daha dürüst ve daha ciddi davranmasını isteyen vatandaşımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum. Ulusun hayat ve kaderini, kurtarıcı ve devrimci karakterini geliştirmekle yükümlü bulunan Cumhuriyet Halk Partisinin tarihi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu güne kadar gelmiş geçmiş ne kadar siyasal kuruluş varsa tümünün tuttukları yol yanlış ve sakattı. Ülkeye çok zarar verdiler.
Eğer devlet kurumunda böyle memurlar varsa şimdi isim vererek bunları yanımdaki müfettişlere bildirin. Unutmayın ki, devlet dairelerinde eski devirden kalma eski zihniyetler vardır. Ama bu konuda halka düşen görevler de vardır. Devletin güzel ve iyi işlemesinde halkın yardımcı olması gerekir.
Her iddianın ispatı şarttır. Delilsiz ve isimsiz iddiaların tahkikine imkân yoktur. Kanun, nizam ve disiplin dönemi başlamıştır. Herkesin, özellikle halka hizmetle görevli olanların buna uymak mecburiyeti vardır.
Arkadaşlar,
Silifke halkı ve özellikle öğretim için gençlik adına söylenen sözlerden çok memnun oldum. Bundan dolayı teşekkür ederim. Dile gelen fikirler, ileri sürülen istekler halkımızın Cumhuriyet idaresinden istekleridir. Devlet bu ve buna benzer şeyleri yapmakla görevlidir. Yeni devlet ekonomik kalkınmaya, halk ihtiyaçlarını karşılamaya önem verecektir. Merak etmeyin zamanla her şey olacak ve siz yeni idareden memnun kalacaksınız.
Efendiler,
Osmanlı siyaseti asırlarca pek yüksek ve parlak yaşamakla beraber yine de imparatorluğu parçalanmaktan kurtaramamıştır. İmparatorluğun sükutu ve çöküşü karşısında çok yalnız mustarip kalan Türk Milleti kendini kurtarabilmek için Osmanlı siyasetine tamamen zıt bir siyaset izledi. Bu siyasettir. Halkı kurtarmayı hedef edindiği için milli bir siyasettir.
Silifkeliler, Arkadaşlarım,
İnsanlarda kusur olabilir. Kusurları söylemek iyi ve yararlı bir şeydir. Geçmişte çok ve acı hatalar yapılmış, kusurlu işler olmuştur. Bu yüzden insanımız ve milletimiz zor durumlara düştü. Biz mümkün mertebe az kusurlu olmaya, buna karşılık çok dikkatli, gayretli, fedakâr ve çalışkan olmaya mecburuz. Millet işlerinde alaka ve heyecanınızı kutlarım. Teşekkür ederim.
27Ocak 1925 Salı Günü
Açıklama: Silifke Türk Ocağı, Silifke İdman Yurdu ve Cumhuriyet Halk Partisi aynı binada bulunmaktadır. Salonda bu üç kuruluştan insanlar da vardır.
Not: Resim ahşap üzerine yakman çalışması Seyhan Karaduman

Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı '