Yeni model Bulgaristan Türklüğüne alışamıyorum. Bu modele uymayı reddediyorum. Zaman zaman isyan ediyorum.

29 Ekimde Bulgaristan' da sadece saatler bir saat geri alınmadı, Bulgaristan Türkleri' nin ruhu, yıllar öncesine milyonlarca saatler öncesine alındı.

Görünen o ki; bu seçimlerde Türkler bulgar partilerine dağıldı.Türkler birbirini karaladı, birbirine küstü.Menfaatler milli kimliğimizin önüne geçti.

Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, Bulgaristan Sosyalist Partisi ve milliyetçi Uyanış/ Vızrajdane partisi başarı sağladı. Bu partilerde pekçok Türk asıllı adaylar var. Pekçoğu da kazandı.Örneğin Şumnu'da.

Peki ne oldu da böyle oldu?

Oysa Bulgaristan Türkleri, milli kimliğine düşkündü. Bu anlamda yüzlerce şehitler oldu. Hala Türkiye' de 1989 asimilasyonu ile ajitasyon yapanlar var. Onca değerli şairlerimize önem verilmez iken, bu konuyu abartarak yazanlara YTB den destek var.

Bulgaristan' da kalan Türkler titreyip kendine gelmelidir zira seçime doymayan Bulgaristan' da, parlamento seçimleri pek yakındır.

10 yıldır sahada izliyorum ve çocukluğumda, gençliğimdeki Türklüğümü göremiyorum.

Yeni model Bulgaristan Türklüğüne alışamıyorum. Bu modele uymayı reddediyorum. Zaman zaman isyan ediyorum.

Bir kültürden diğer kültüre geçtiğimizi yalın bir şekilde görüyorum. Kaldıramıyorum. Türklüğümüzü bu fecaata sürükleyenleri affedemiyorum. Bunun sorumlusu Jivkov değildir, Türklerin ta kendileridir. Jivkov' un başaramadığını Bulgaristan' da kendini sözde Türk aydın sanan ve temsilcilerimize de şirin görünen bir grup, maamemnuniye başarmıştır.

Bulgaristan Türkleri sadece Kırcaali' den ibaret değildir. Bulgaristan genelinde erdem halkımız vardır, ancak erdemliği kaybediyoruz...

Geçmiş olsun..bundan sonra tarihimize kara sayfalar eklenmesi kaçınılmazdır.

Bulgaristan' da yaşayan Türkler iki arada bir derede boğulmuşlardır. Sözde cankurtaranlar ise dereyi okyanusa çevirmişllerdir...

30.Ekim 2023

Nesrin Sipahi Kıratlı...