Görünen o ki, Peevski, 24 Şubat 2024 tarihinde yapılacak olan Ulusal Kongre’de büyük bir olasılıkla yeni başkan olacaktır.

29 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerinde başarı elde eden HÖH partisi, toplumda  “Yeni Başlangıç” sloganı ile dikkat çekti ve seçim sonrasında yıldırım hızıyla sloganını yürürlüğe koydu.

Bulgaristan DPS/Hak ve Özgürlükler Hareketi/ Başkanı Mustafa Karadayı’nın istifasından sonra, parti kongresine kadar dizginleri fahri başkan Ahmet Doğan eline aldı. 
14 Kasım’da yapılan Merkez Yürütme Konseyi toplantısını uzun yıllar partide milletvekili olan, ülkenin tanınmış işadamlarından Delyan Peevski ile birlikte yönetti.

17 Kasım 2023’te düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantısını, bu kez Ahmet Doğan’ın yokluğunda Delyan Peevzki yönetti ve DPS /Hak ve Özgürlükler Hareketi/ başkan adaylığını ilân etti. 

Ahmet Doğan’ın katılmadığı fakat toplantıya gönderdiği yazılı mesaj, her zamanki gibi önemliydi. 

Mesajında, “Tek motivasyonum partinin mevcut durumu ve geleceğidir! DPS benim kaderimdir. Benim için Delyan Peevski son aylarda Bulgaristan siyasetinde önemli bir fenomen oldu. Hiperaktifliği ile, birleştirici ve arabulucu özellikleriyle Parlamento’yu güç merkezi  haline getirdi. HÖH, tüm tartışmalardan çıkıp  parlamento grupları için önemli bir ortak oldu.”

Görünen o ki, Peevski, 24 Şubat 2024 tarihinde yapılacak olan Ulusal Kongre’de büyük bir olasılıkla yeni başkan olacaktır.

HÖH’ün fahri başkanı Ahmet Doğan ile aynı görüşe sahip olan Peevski, aynı zamanda Bulgaristan parlamentosunda, eski başkan Mustafa Karadayı’nın istifasından sonra partinin meclisteki grup başkanı görevine getirildi.

Ahmet Doğan’ın görüşü kısa ve çok net: HÖH bir Bulgaristan partisidir ve jeopolitik süreçlerde pazarlık kozu olmayı göze alamaz. Ahmet Doğan ve Peevski’nin görüşleri aynı yöndedir. Her ikisi de, HÖH’ün apaçık AB ve NATO değerlerini savunan, laik ve Batı’ya dönük; Karadayı’nın belirttiğinin tam aksine “etnik unsur”un çok önemli olmadığı bir parti olarak konumlanmasını istiyorlar.

Karadayı bütün konuşmalarında “Etnik kimlik”, “Soya Dönüş Süreci”, “HÖH’ün ülkedeki etnik barışı sağlamasındaki rolü” gibi söylemleri dile getiriyordu. Doğan ve Peevski’nin bakış açıları farklı. Onlar, HÖH’ün tüm diğer partiler gibi olduğunu ifade etmektedirler. HÖH,  AB ve NATO değerlerini savunan bir parti olacaktır ve o istikamete yönelmiştir.
Esasen, Bulgaristan Anayasası  gereği, etnik ve din temeli üzerine siyasi parti kurulması yasaktır.

Maalesef Türkiye’de 34 yıldır sürekli Bulgaristan’daki zorunlu asimilasyonu dinlerken, Bulgaristan’da gönüllü asimilasyon sürecine girilmiştir. Bulgaristan Türkleri geçmişiyle kavga ederken geleceğini tehlikeye atmışlardır. 

Anadilimiz can çekişmektedir. 2023/2024 eğitim-öğretim yılında Türkçe okuyan öğrenci sayısı 3.100’e düşmüştür. Bulgaristan Türklerinin pek çoğu mâmemnun bir kültürel erozyona uğramaktadır. Türk gençliği kaybolmuş, annelerin pekçoğu çocuklarıyla, nenelerin pekçoğu  torunlarıyla bulgarca konuşmakta ,  özellikle Kuzey Bulgaristan’da " Anadili Bulgarca Olan Türkler" modeli hızla yaygınlaşmaktadır.

10 yıldır Olgu biliminin nitel araştırma yöntemine dayalı yapmış olduğum saha çalışmalarımda, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin çoğunun fahri başkanlarına,  partilerine zamk gibi sımsıkı bağlı olduklarını gördüm.
Durumu, Bulgaristan’da kalan Türkler, Türkiye’ye ve Avrupa’ya gidenler olarak iyi analiz etmeliyiz! Bulgaristan’da kalan Türk halkı asimilasyon sürecindeki duyarlılığını, ülkenin demokrasiye geçişiyle canlandırmış olsa da ilerleyen yıllardam muhafaza edemediklerini, milli şuur ve değerler ekseninden kaymaların olduğu açıkça görülmektedir.

Partinin genel kurulu 24 Şubat 2024 tarihinde yapılacaktır. Ancak bu tarihten önce Ahmet Doğan’ın vereceği geleneksel Yılbaşı Mesajı, durumun anlaşılmasına sebep olacaktır. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

Saygılarımla,
Nesrin Sipahi Kıratlı  , 
21 Kasım 2023