Doğum: Silifke - 1926 Vefat:2000

Demircilik insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri… Türklerin Ergenekon’dan çıkış destanında da demir dağın eritilerek yol açılması bizim tarihimizde demirciliği daha önemli bir yere oturtuyor.

Kentimizde de demircilik nesiller boyu genellikle babadan oğula geçerek yürütülen bir meslek. Fabrikalar ve seri üretim yok iken aklınıza gelen anahtar, kilit (kora), menteşe, kullap, köylünün çiftçilikle ilgili aletleri, nacak, balta, kazma, kürek, bel, iskeliç, çapa, mecrefe, canavar tuzağı gibi bütün araç, gereçler demirciler tarafından yapılıyordu. Ali Şenel, Bayram Kısaç, Kudret Kısaç, Parlak, Taka Veli, Celal Usta, Burhan Erdem, Turan Erdem, Rasim usta bunlardan bazıları.

Fotoğrafını paylaştığım Ali Rıza Akar demircilik zanaatını babası Hasan Hüseyin ustadan öğrenmiş ve yaklaşık 60 yıl çekiç ve balyoz sallamış. 1973 yılında da Erdemli Sanayide dükkân açarak mesleğini uzun yıllar Silifke’den geliş gidiş yaparak orada sürdürmüş. Yanında pek çok usta yetişmiş. Son olarak altı çocuğundan ilişi Turan Erdem (Akar) Çeşmeli’de; Burhan Erdem (Akar) Silifke sanayide baba mesleğini sürdürüyorlar.

Fotoğraf 1948 yılında İstanbul’da 36 ay askerlik yaptığı sıralarda çekilmiş olmalı.

Ruhu şad olsun.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi