GIDA KONSEYİNDE  TOHUMCULAR BİRLİĞİ YOK ?!..

Aşağıdaki haber dün ajanslara düştü.
Medyada bilhassa doktorlar arasında ciddi mesleki kavgalara varan gıda ve beslenme programlarını hepiniz biliyorsunuz.
İşte kamuoyunu yanlış bilgilerden korumak ve doğru bilgiler ile yönlenlendirmek için hükümet harekete geçti ve kamu ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir yetkili birim kurdu.
Niyet ve atılım güzel.
Fakat çok önemli gördüğüm bir ayrıntı, aslında eksiklik dikkatimi çekti.
Gıda konseyini oluşturan sivil toplum örgütlerinin arasında TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ yok ve temsil edilmiyor. 
Niçin?
Aşağıda okuyacağınız sivil toplum örgütleri arasında “Diyetisyenler Derneği, Lokantacılar, kebapçılar derneği, Ziraat Odaları var.

5553 sayılı TOHUMCULUK KANUNU ile kurulan ve kamu nitelikli görev yapan , üye sayısı 13 binleri bulan ve de Medyada tohum denince GDO ile hemen her seferinde hedefe konan, Tarım Bakanlığının en önemli sektör kuruluşu, “gıda üretimimin” en temel girdilerini sağlayan TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ niçin dikkate alınmıyor ve komisyona dahil edilmiyor?

Bunun sebebi acaba Aralık ayında yapılan TOHUMCULAR BİRLİĞİ KONGRESİN’de bir CHP milletvekilinin kongreye müdahil olup CHP’ nin gölgesinde bir yönetim kurulu oluştuğu algısı mı ?
Çünkü kongre sonuçlarının Tarım Bakanlığını rahatsız ettiği ve bu yüzden BÜGEM daire başkanının bu sebeble görevden alındığı bilgisi basında yer almıştı.
Bu yüzden de seçimden sonra TÜRKTOB yönetiminin taleplerine rağmen bakanlığın hiç bir makamından bugüne kadar randevu verilmediği de sektörce bilinmekte.

Eğer kurulan yeni “Güvenli Gıda Konseyine” TÜRKTOB’un alınmamasına, Bakanlığın TÜRKTOB’un yeni yönetimine koyduğu rezerv sebeb oldu ise sektöre haksızlık yapılmış olur.

TÜRKTOB’un 2 CHP’li bilinen yönetim kurulu üyesine karşılık 3 MHP’li bilinen ve 2 de bürokrat kökenli üyesi bulunmakta.En azından CHP’ye olan rezervden dolayı bu bilinen iki üyenin dışında kalan yönetim kurulu üyelerinden biri yeni kurulan “Gıda Güvenlik Konseyinde” yer almalı ve TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ kuruluş amaçları hedefinde bir faaliyette görev üstlenmeliydi.

İşte yazımızın konusu ajanslara düşen ve yeni kurulan “Gıda Konseyinin” bileşenleri :

“Sağlıklı beslenme alanında ülke politikalarını oluşturmada tarafların görüş ve düşüncelerinin alınmasını sağlayacak Konsey, Sağlık Bakan Yardımcısının başkanlığında şu üyelerden oluşacak:
"Halk Sağlığı Genel Müdürü, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü ve İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığından bir başkan yardımcısı, Tarım ve Orman Bakanlığından Gıda ve Kontrol Genel Müdürü, Hayvancılık Genel Müdürü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü veya genel müdür yardımcısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından birer genel müdür veya genel müdür yardımcısı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kurum Başkan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bir daire başkanı, Yükseköğretim Kurulu Başkanının belirleyeceği bir üye, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Tüketici Dernekleri Federasyonu, Türkiye Diyetisyenleri Derneği ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden konuyla ilgili veya görevli birer yönetim kurulu üyesi."