İNSANIN YAZISI EDEBİYAT’ KİTABI OKUYUCULARINA

Mektup 1

‘Başarıyı sağlayan Allah’tır; O, en iyi dost ve en iyi yardımcıdır.’

‘OKUMAK YAZMAK YAŞAMAK’

Aslında kitap yazılmalıydı. Yazıldı da…

‘Edebiyat’ı hayatın/ın anlamını bulabilmek için hayatın her alanında bir ömrün, ömürlerin ‘yol levhası’, pusulası gören ve hayat boyu öğrenci olmayı göze almış bir insanın en az 30 yıllık yürüyüşünü anlatır bu kitap. Pekiyi, ‘insanın yazısının edebiyat’ olduğuna inanan bu yolcu ‘Edebiyat Yolculuğunda’ neler gördü, neler yaşadı, neler hissetti, neler anladı ve anlattı, neleri dinledi, neleri kimlerle bir arada keşfetti ya da gayrete, esere dönüştürdü bilmek istemez misiniz? Bilinmesi, paylaşılması gerektiğini düşünür bu kitabın Yazarı. Ona göre böylesi bir kitap yazılmalıydı çünkü Edebiyatın hayatın her alanında insana benzersiz güzellikte kapılar açabildiğini hayatı ile yaşamış ve yaşatmaya gayret etmiş Öğretmen/Yazar, başka bir söyleyişle aldığı her nefeste Öğren(i)ci/Yazıcı, bu güzellikleri yalnızca beraber yürüdüğü insanlara değil tüm insanlara anlatmalı, insanlığa aktarmalıydı.

Aktarmalıydı! Eğer o aktarırsa yüreği ve aklı birlikte hissettiler ki edebiyat yolculuğunda yürüyen ve edebiyat adına anlatacakları olan daha nice insan da kendi yol levhalarını insanlığa, günümüzün ve geleceğimizin insanına aktarırdı. Aktarmalıydı da aktarılmalıydı da… Edebiyat yolculukları, hele ki yolculuktaki hakiki edebiyat levhaları, anahtarları, kapıları edebiyatın o sonsuz aktarım yolları kullanılarak tüm hakikatleri ile anlatılmayı beklerken… Şuna inandı ki ‘ben’, artık edebiyatın hayata nüfuz eden tüm hakikatlerinin güzelliği arayan insanlara anlatılması vaktidir…

Üstelik edebiyat biz insanoğluyla, insanlıkla ve hayatla o kadar iç içeydi ki bilimde, sanatta, kültürde, girişimcilikte, okulda, seyahatte, sohbette, öğrenmede, dinlemede, hayal kurmada, eser ortaya koymada, ‘güzel, faydalı, doğru, iyi’ her bakışta edebiyat vardı. Kendi insanlığının inşasında bilimle, sanatla, kültürle, sosyalleşme ile, hayallerini hakikate çevirmekle, başarı ve mutluluğu aramakla ilgilenen her bir aklıselimin ‘Edebiyat’la ömrün bütün anlarında ilmik ilmik yürümesi gerektiği anlatılmalıydı. Eğer bu ‘altın anahtarları’ bilen varsa o vakit, bu anahtarlar tekrar hatırlatılmalıydı. Bu hatırlatma dahi öyle yapılmalıydı ki parça parça, bölük pörçük, anlamsız çizgiler ve ezberler ile değil birbirini tamamlayan tüm boyutların tüm yansımaları ile bir arada ‘İnsanın Hayat Yazısına’, insanın ‘HAYAT/IM’ dediği ‘ESER’ine Edebiyatın anlam verdiği silinmez gerçeği yine edebiyatın imkânları ile örneklenerek olmalıydı. İşte böylesine çetin, iç içe ama bir o kadar da güzel, kıymetli ve iz bırakıcı yolculuk aktarılmalı, anlatılmalıydı; yeniden ve hep yeniden...

Edebiyat biliminin içinde sanat; edebiyat sanatının içinde girişimcilik, proje; edebiyat kültürünün (ve onun kapı açtığı sosyal, bilimsel ve kültürel hayat) içinde hem sanat hem bilim hatta hem de girişimcilik, yenilik, üretme, eser, paylaşma yok muydu?

Elinizdeki kitabın iddiası edebiyatın insanı hem iç dünyasında hem de dış dünyasında önce kendisi ile sonra da diğer insanlarla, insanlıkla ‘güzellik, farkındalık, gelişme, paylaşım’ pencerelerinden ‘aynı demde’ süzülen birikim sayesinde güçlü, mutlu, donanımlı, biricik yapabildiğini göstermektir. Edebiyat bilim, sanat, kültür, sosyal hayatta paylaşım, yenilenme ve problem çözme boyutları olan, insana insanı ve hayatı tüm boyutlarının el birliği ile aktaran, öğreten, yaşatan bir üst disiplindir.

Edebiyatın merkezinde insan vardır. İnsanın adım attığı her yerde, nefes aldığı her demde de edebiyat.

Hayatının her adımında bunun farkına varan insan, önce kendisini daha sonra da hayatını sağlam ve renkli inşa edecek, hayata, insanlara, insanlığa hakiki anlamda olumlu katkı sunacaktır. Böylesi bir farkındalığı yakalama ve sürdürme hali bile hayat yolu üzerindeki her bir levhayı Edebiyat alanının insana kazandırdıkları ile okumaktan geçer.

İNSANIN YAZISI EDEBİYAT Kitabının 1. BÖLÜM’ünde okunacak LEVHALAR:

Kültür, Sanat ve Bilim’dir. Tek bir sesle: Hayat’tır.

Kıymetli Edebiyat Okuyucuları!

Okuduğunuz kitap Edebiyat yolculuğumda ulaşmak istediğim çok anlamlı bir ‘Levham’dı.

Bugüne Kavuşturan’a hamdolsun.

Saygılarmla.

Rana İSLÂM DEĞİRMENCİ