Anneler gününden bağımsız yazılmıştır; ben bu yazıyı yazdığımda anneler günü diye bir günün varlığından haberdar değildim çünkü.

Sen Bir Annesin...

Sen bir annesin... Ayrılığın verdiği acıyı, kavuşmanın verdiği hazzı en iyi sen anlarsın. Çocuklarına sevgiyi, merhameti, şefkati en iyi sen aşılarsın. Bazan ürkek bir ceylan bazan vahşi bir kaplan kesilirsin.

Sen, Çeçenistan’da çocuklarını cepheye gönderen bir ana, , Filistin’de kocalarını kıyama gönderen bir gelin ve ülkemde yıl boyu çalışıp çocuklarının karnını doyuramayan bir kadın olursun.

Sen bir annesin, her gün binlerce kez gözyaşlarını yüreğine akıtır, acını çocuklarına bile hissettirmezsin. En yalnız anında, en sıkıntılı anında, en ağlamaklı anında; en güleryüzlü tavrını takınır, onları en derin hasretle, en içten özlemle kucaklar, koklarsın. Ağlamalarına, üzülmelerine dayanamaz, geceleri gözlerini kapamadan, sabahları gözlerini açar açmaz onları ilk sen görürsün. Güneşten önce sen öpersin yanaklarından, çiçekten önce sen koklarsın.

Sen bir annesin. Çiçeklerin en güzeli sensin. Kıyamet senin gözlerinde kopar, dünya senin gözlerinde kurulur. Senin gözlerin ulaşılmayan dağ kadar yüce, kolların bütün dünyanın çocuklarının altına sığınacağı kadar geniş, yüreğin hepsini eşit sevecek kadar sıcaktır.

Sen bir annesin. Ulaşılmayan, anlaşılmayan, paylaşılmayan varlık sensin. Çocuklar ilk seni görür gözlerini açınca, ilk seni konuşur konuşunca. Dünyanın savaşından barışından habersiz
üç aylık bebeler ilk senle savaşır ilk senle barışır her şeyden önce.

Sen bir annesin. Karanlıklara güneşi sen getirir, dağları baharla sen buluşturur, kırlara çiçekleri sen açtırır, buz gibi bir dünyayı sen ısıtırsın. Bütün bir dünyaya yetecek merhameti bütün bir insanlığa yetecek sevgiyi yüreğinde sen taşırsın. Kuşların kanat çırpışında, kelebeklerin uçuşunda sen varsın. En güzel kelimeler, en güzel çiçekler sende.

Sen dünyanın yükünü sırtına vuran bir kartal, dünyanın sevgisini yüreğinde taşıyan bir serçesin.

Ellerinle, gözlerinle, yüreğinle, hasretinle, özleminle, eleminle, kederinle, siteminle sen bir başkasın.

Sensiz hiçbir şey olmaz. Yaşam seninle anlam kazanır. Yağmurlar seninle yağar, ırmaklar seninle coşar, sevgiler seninle ulaşır doruk noktasına. Yeni umutlar, yeni toplumlar sende doğar, sende büyür, sende gelişir ve sende ölür.

Sen bir annesin.

Dünyanın en güzel çiçeği sensin...

acemler / bursa/ 1987

(1990 yılında çıkan "Kaçırılan Zamana Ait Sırlar" kitabımızdan)