"Saraybosna'nın Son Osmanlı Hanımı “Nimet Nine” 99 Yaşında Ahirete İrtihal Etti...

Sultan II. Abdülhamid’in paşalarından Sadık Paşa'nın kızı, Bosna’nın son kadısı Bekir Efendi’nin eşi Nimeta Yahiç, bugün 99 yaşında vefat etti.

6 Ekim 1922’de Prizren’de dünyaya gelen ve hayatının çeşitli dönemlerini Kosova, Türkiye ve Bosna Hersek’te geçiren Nimeta Yahiç, bu ülkelerin içinden geçtiği sancılı dönemlere birebir şahit olan bir isimdi.

Kosova’da doğup öğrenim gören, çocukluk döneminde bir süre Trabzon’daki dayısında kalarak burada ezanın Türkçe okunuşuna şahit olan, Yugoslavya’da komünizm döneminde başını açmak zorunda kalan ve İkinci Dünya Savaşı ile Bosna savaşını yaşayan Nimeta Yahiç, Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça biliyordu.

Liseyi Türkiye’de okuyan ve akıcı Türkçesi’yle Türk televizyonlarına verdiği mülakatlarla Türk halkının sevgisini kazanan “Nimet Nine”, babası Sadık Paşa’nın Atatürk’le aynı dönemde askeri akademiye gittiğini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le arkadaş olduğunu anlatmıştı.

1937 yılında Kadı Bekir Yahiç Efendi ile evlenen ve 1940’tan itibaren Bosna’da yaşamaya başlayan Nimet Nine, Bosna savaşı sırasında Türkiye’ye giderek Türkiye’deki kadınlarla buluşmuştu. Savaş döneminde Bosna’ya yardım için kadınların çeyizlerden kalan altınları verdiklerini duygu dolu ifadelerle anlatan Nimet Nine, Türkiye’ye olan aşkıyla biliniyordu.

Türkçe ve Boşnakça ilahiler söylemesiyle bilinen Nimet Nine, Türkiye'yi kendi vatanı olarak tanımlıyor, her secdesinde Türkiye için dua ettiğini anlatıyordu.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Saraybosna’yı ziyareti sırasında görüşerek elini öptüğü Nimet Nine, 3 Aralık Perşembe günü saat 13:30’da Saraybosna’daki Bare Mezarlığı’nda toprağa verilecek"...

Not; Balkanlar ve Kosova heyetinin Milli İrade ve destek amaçlı Türkiye'ki seçim öncesi çalışmalarında ki bizde katılarak Rahmetli Nimet Nine ile tanışma fırsatım olmuştu...Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor