Sansür yasasının en önemli ve herkesin kendine göre yorumlayabileceği maddelerinden biri "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu"

Sansür yasasının en önemli ve herkesin kendine göre yorumlayabileceği maddelerinden biri "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu"

Bu aynı zamanda hapis cezasını da öngörüyor.

Sosyal medyada 'halkı yanıltıcı bilgi" paylaşıldığında ve birileri de bunu beğenmek ve paylaşmak suretiyle çoğalttığında aynı suçu işlemiş olacaklar.

Şimdi bu durumda mesela TÜİK %200'lerde gezinen enflasyonu %80 olarak açıklandığında ve biz onu beğendiğimizde ne olacak?

Yalan bir bilgiyi alenen yayıyor ve biz de onu beğenmek suretiyle çoğaltmış oluyoruz.

Hadi diyelim ki bizi tutukladılar, peki tuik'i ne yapacaklar, kapatacaklar mı?

Yasa uygulanacaksa tuik'in kapatılması gerekiyor?

Ayrıca bu TUİK verilerini kullanan Cumhurbaşkanı,

Bakanlar, vekiller, danışmanlar, gazeteciler akademisyenler kim varsa hepsinin hapis cezası alması gerekiyor. Öyle bir haberi yapan gazetelerin ve televizyonların da kapanması gerekiyor ayrıca.

Sadece bir TÜİK yalanıyla ülkenin yarısı gümbürtüye gider anlayacağınız.

Ama tabii biliyoruz ki kazın ayağı böyle işlemeyecek. Her gün ekranlarda meydanlarda toplumun gözünün içine baka baka gün 24 saat büyük yalanları söyleyenler baş tacı edilecek.

Bu yasayı çıkaranlar ne tür bir yalan söylerlerse söylesinler asla suçlanmayacaklar.

Suçlanacak olanlar, yargılanacak olanlar, hapsi boylayacak olanlar doğru haber yapanlar, doğru söz söyleyenler, halka doğru bilgilendirenler olacaktır.

Mesela gerçek enflasyon %150 dediğinizde doğru bir şey söylemiş oluyorsunuz ama TÜİK verilerine göre de yalan bir şey söylemiş oluyorsunuz.

Dolayısıyla halkı galeyana getirmiş oluyorsunuz.

Dolayısıyla sansür yasasına göre suç işlemiş oluyorsunuz.

Dolayısıyla hak etmiş olduğunuz cezayı çekmek üzere Silivri'nin yolunu tutuyorsunuz.

Allah korusun diyelim ki bir deprem oldu ve siz orada 10 kişinin cesedinin çıkarıldığını gördünüz ve bunu paylaştınız. Ama o ilin Valisi tarafından yapılan açıklamada iki kişinin öldüğü söylendi.

Şimdi siz bu durumda yalancı oluyorsunuz, sizin paylaşımınızı beğenen ya da katılan diğerleri de yalancı konumuna düşüyor.

İki gün sonra gerçek anlaşıldığında durum değişmiyor, siz ilk yaptığınız açıklamada resmi açıklamanın dışında bir şey söylediğiniz için yalan haber yapmış oluyorsunuz. Sonraki bütün savunmalarınız, açıklamalarınız, delilleriniz havanda su dövmekten öteye geçmiyor.

Anlayacağınız sosyal medya kullanıcılarının gözünü korkutan şu sansür yasası, devlet tarafından söylenen yalanların yayılmaması için çıkarılıyor. Çünkü devlete göre devlet asla yalan söylemez ve onun aksine bir şey söyleyen herkes yalan söyler...

***

Bu paylaşımı da yanlışlıkla beğenip meğenip başınıza iş açmayasınız...