Bilge Özgen; türküleri ve türkücüleriyle ünlenen Urfa’da dünyaya gelmiş ve fakat Türk Sanat Musikimize değişik makamlarda onlarca şarkı kazandıran Urfalı..

Bilge Özgen; türküleri ve türkücüleriyle ünlenen Urfa’da dünyaya gelmiş ve fakat Türk Sanat Musikimize değişik makamlarda onlarca şarkı kazandıran Urfalı bir besteci. Özgen ailesinden sadece büyük evlat Bilge değil, küçük

kardeşi İhsan Özgen de en az ağabeyi kadar ünlü bir kemençe virtiözü.

Her iki kardeşin de ilk hocası; hemen her müzisyen ailede ol-duğu gibi babaları Kemani Sabri Özgen beydir.

Ailece ve büyük ihtimalle babanın işi sebebiyle Mezopotamya Çerçisi gibi dolaşıp durmuşlardır Anadolu

bozkırında. Yarım yüzyıl kadar önce Akçakale’de görev yaptığım yıllarda İlçe Nüfus Müdürü veya memuru olarak görev yapan amcaları ile tanışmıştık.

Amca çocukları da -ki birisinin adı yanılmıyorsam Mustafa Kemal idi- Akçakale Ortaokulunda öğrencilerimdi.

İtiraf etmeliyim ki hemşerim Bilge Özgen ile tanışmadan çok çok önce adını duymuş, bestelerinden birkaçını keyifle dinlemiş tim. Hele “Bana sevgiyi anlat” diye bir şarkısı vardı ki bir ara dilimden düşürmez olmuştum.

Sana gönül borcum var ödemek kolay değil

Zaman gelip geçiyor, dur demek kolay değil

Şu yalancı dünyaya yeniden gelebilsem

Seni bir ömür değil bin ömür sevebilsem

Hiçbir şey istemezdim seni sevmekten başka

Bin ömür yeter mi böyle güzel bir aşka

Şu yalancı dünyaya yeniden gelebilsem

Seni bir ömür değil bin ömür sevebilsem

Mısralarından oluşlan şarkısını mırıldanacak kadar da ezberlemiş tim ilk duyduğum günlerde..

Yıllar önce, yanılmıyorsam 1996 Nisan veya Mayıs ayında, Hidiv Kasrı’nda yapımcılığını üstlendiğim Ahmet Özhan ile Tuğrul İnancer’in birlikte sundukları “Şarkılar Seni Söyler” programızın iki veya üçüncü bölümünü çekiyorduk.

Ahmet Özhan; bu gün iki misafirimiz de hemşerimiz; demedi demeyesin ağam” demişti. Tabi hemen her program öncesinde ol duğu gibi kimlikleri ve sanatları hakkında soru sormayı unutmuştum. Ve tabi yine her program öncesi olduğu gibi misafirlerimizle tanışmamı Sevgili Ahmet Özhan hatırlatmıştı.

Ağabey Bilge Özgen, deyim yerindeyse son derece üretken veya eski tabirle ‘velut’ bir Türk Sanat Musikisi bestecisi.

30 Mart 1935 tarihinde tarihler yaşamış Urfa’nın ismi kadar eski ilçesi Viranşehir’de gelmiş dünyaya. İlköğretimini Adana-Seyhan İlkokulu’nda tamamladıktan sonra Adana Tepebağ Ortaokulu, Kilis Sanat Enstitüsünü bitirmiş;

1959’da da Ankara Teknik Yüksek Öğretmen Okulundan mezun olmuş. Malatya Samsun ve Ankara’da görev yapan Bilge Özgen, aynı yıl kendisi gibi

öğretmen olan eşi Nevzat Hanım ile evlenmiştir.

Aile olarak müzik konusunda aileden gelen özel nitelikler taşıyan Özgen ailesinde, Bilge Özgen’in ilk müzik bilgilerini aldığı kişi amatör bir müzisyen olan babası Kemani Sabri Özgen beydir.

Kardeşi İhsan Özgen kemençe ve tambur; Doktor olan kızı Sevinç Özgen yan flüt ve bir kemençe virtiözü olan oğlu Dr. Mesut Özgen halen ABD Miami Üniversitesinde Klasik Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. 10-13 yaşlarındababasının müzik toplantılarında şarkı söyleyen Bilge Özgen,

1954-55 yıllarında yüksek öğrenimini sürdürdüğü Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Ses Yarışması’nda ses kralı seçilir.

Ankara’da öğrencilik yıllarında Vedia Tunçekiç, Tarık Kip ve Erol Sayan’la tanışır. Öğretmenlik yaptığı yerlerde müsiki cemiyetleri, korolar kurup yöneten ve müzikle içiçe bir hayat sürdüren Bilge Özgen Malatya’da bulunduğu yıllarda kemençeci Enver Soup, Burhan Ener can ve Dr. Nazmi Özalp ile tanışır.

Malatya´dan sonraki görev yeri olan Samsun´da, Musiki Derneği´nde çalışmalarını yürütür. Çeşitli okullarda korolar kurup, yönettiği; Ankara´da Dr. Nazmi Özalp ile Ankara Radyosu ve İstanbul Radyosu´nda (1995) yeniden birlikte olan Bilge Özgen, ud ve lavta çalmanın yanı sıra bir yandanda ud, tambur ve klasik gitar imalatı yapmaya başlar. (1981-83)

Ankara Radyosu Tasavvuf Müziği Topluluğu´na 1983 ’te lavta sanatçısı olarak katılan Özgen daha sonra çalıştığı İstanbul Radyosu´ndan emekli olup (2000) halen hayatınısürdürdüğü İstanbul´da Kadıköy Belediyesi himayelerindekoro çalıştırmaktadır.

Beste yapmaya 18 yaşında başlayan ve ilk bestesi Müstear makamındaki; 'Ömrün Bu Hazan Mevsimi Hep Ah İle Geçti' adlı şarkı olan Bilge Özgen´in 600 kadar bestesinden 200´ü aşkın şarkısı TRT repertuvarında yer alıyor. & Milliyet gazetesi tarafından 1980’de düzenlenen “Yılın En Sevilen 10 Şarkısı” Anketinde; Unutur Sanma Sakın bestesiyle 4’üncülük, & “TRT/TUTAV 1987 Beste Yarışması”nda Kız Sana Bir Hâl Olmuş adlı bestesiyle 3’üncülük, & TRT 25. Yıl Beste Yarışması’nda da 1’incilik, 3’üncülük ve mansiyon ödüllerini kazanır.