Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bahsettiği, her türden güzel görselleri ile resmi, şiiri andıran yeşilin, mavinin her tonu ağaç denizleri kaplı Sakarya'm.

Ahhh yine tutuldu başım, bu güzel havalarda toprağımın, taşımın aşkına…İnci dizili renklerin deryasına, dağı taşı bereket, neşeli prenses Sümbüllü yaylasına.

Sakarya geniş alanlara yayılmış,ağaç denizleriyle kaplı,”evet evet ağaç denizleri “Türk edebiyatında örneklemelerinde harika ifade çarpıcı benzetmesi, Evliya Çelebi'nin Seyehatnamesinde övgülerle bahsettigi, değişik her türden çok güzel görselleri duruşu ile resmi, şiiri andıran yeşilin, mavinin her tonu ağaç denizleri kaplı Sakarya'm.

Yıllar önce Britinya döneminde, küçük sulardan oluşan göletler çoğalarak nehir olur,akışa geçerek Sakarya nehrini oluştururlar. “Sakarya”ismine dair üç dört tane rivayet vardır; içimdeki kraliçe ruhum en çok bunu benimsedi, rivayete göre milattan önce üçüncü yüzyıl ve milattan sonra dördüncü yüzyılları arasında yöreye hakim olan Britinya kraliçesi Sangaraius’un adının verildiği söylenmektedir. İlde kültürel olarak Manav Kafkas ,Rumeli, Karadeniz etkileri görülür,

ve herkes birbirini ötekileştirmeden,saygı sevgi ile sarmaş dolaştır. Dolayısıyla her kültür,kendi içinde bir harmoni olmuştur, içimde hepsinden bir parça barındırırım. Saraylar saygısı öğretilir törenlerde, kalabalıklarda, nasıl oturulup, nasıl kalkılacağına dair bütün kodlar işlenmiştir büyüğünden küçüğüne…Bilmenin,öğrenmenin sonu yoktur bizde, sıfır yedi yaş arası adabı muaşeret kuralları öğretildi, kendini bilmek, ne isteyip istemedigini bilmek,haddini bilmek , saygının sonsuzluğu sevginin sınırsızlığı öğretildi, sonradan bizler de neler katabildiysek.

Bana yaşamın acı tatlı denizinde yüzerken hoşgörüye kulaç atması öğretildi. Hoşgörüm , anlayışım sınırsız ve kendime göre kurallarım vardır. Sizinkilere uyar uymaz, şahsıma münhasır keskin gözlerim, kötü kokuları hisseden burnum deli katı iradem(tatlı ve yemekler hariç) ne olacak bu yemek aşkım ve azmim, şimdi kalbimin ağaç denizi güzel memleketim, aldığım terbiyeyle haddini bil ve diyetine devam et ,detoks temizlik ve azınlık sadeleşmek bedenime yüreğime olan saygımdandır,sendeki azim damarlarındaki asil kanda mevcuttur...Her türlü toksik yiyecek ve insana elveda...

Kıymet Şahin

03.Nisan.2024