AK partinin patronu konumunda olan Ahmet Aydın bu yörenin çocuğu olarak bölgeyi iyi biliyor. Seçimin zor geçeceğinin o da farkında.

Ahmet Aydın ve AK Parti köşe yazım kamuoyunda yoğun ilgi gördü. Hafta sonu haber sitelerinde, sosyal medya platformlarında okunma ve paylaşım oranı oldukça yüksek oldu.

İl içerisinden ve dışından çok sayıda okurumuz, yazı ile alakalı olarak eksik bulduklarını, katıldıklarını veya katılmadıkları noktaları benimle paylaşmaya çalıştılar.

Konuya yakın ilgi olduğu için tekrardan devam ettirme gereği duyarak millet ittifakı bileşenlerinin durumunu içeren yazımı birkaç gün sonraya erteleme durumunda kaldım.

22 yıllık AK parti iktidarının ezici çoğunlukla başarıyla çıktığı seçimler geride kaldı. Her seçimde ‘ÇOK ÖNEMLİ SEÇİM’ olarak adlandırdıkları seçimlerden bu dönem yapılacak seçim farklı olacak. AK Partide yorgunluk birikti.

Adıyaman AK parti için önemli illerden biri. Bazı ilçelerde %97 gibi rakamlarla oy alındığı için taltif de görmüş bir il.

Oy potansiyeli olarak il genelinde en çok oy il merkezinde, sonra Kâhta ve diğer ilçeler gelmekte.

KAHTA’YI İDARE EDEN IRAK’I İDARE EDER

Adıyaman bölgesinin siyasette belirleyici bölgelerinden Kâhta,  bölgede denklemi çok, en karışık bir ilçe.

Kahta, Samsat, Gerger, Sincik, Akıncılar, Menzil bölgesi aşiret ve ailelerin etkin olduğu bir bölgedir. Burada AK parti seçimlerde yüksek oranda oylar aldı. Belediye ve genel seçimlerde oy oranlarındaki farlılık arz etse de AK parti son yerel seçimde aday gösterme de yaptıkları eksikler nedeniyle Kahta belediyesini az bir oyla kaybetti.

AK partinin patronu konumunda olan Ahmet Aydın bu yörenin çocuğu olarak bölgeyi iyi biliyor. Seçimin zor geçeceğinin o da farkında.

 Kâhta’da Turanlılar, Yılancı, Toprak ve Erdem aileleri oy potansiyeli olarak belirleyici pozisyondalar. Bunlarla beraber yeni nesil olarak Musa Yıldırım ve Mustafa Şahin gibi gençlerde siyasette etkin olma pozisyonundalar.

AK partide ilk yıllar Mir Dengir Fırat, sonra Mehmet Metiner gibi partide öne çıkan isimler Kâhta’da etkin rol oynadı.

Bu bölgeden Ahmet Aydın dışında da listede olmak için uzun müddettir çaba sarf eden isimler var. Ahmet Aydın bu isimleri geçen seçim öyle veya böyle ikna etmeyi başardı. Bu seçim bu meselede görev alırsa oldukça zorlanacak, yorulacak gibi.

Kâhta’da genç seçmen kitlesinin eğilimleri yeni yüzler görmek doğrultusunda. Bu nedenle bölgeden birini aday göstermek durumunda kalınabilir. Seçmen tabanının bu doğrultuda istediği isimler içerisinde AK partinin en önemli isimlerinden biri Ömer Yılancı’dır.

 Ömer Yılancı Kâhta siyasetinin önemli isimlerinden rahmetli Halil Yılancı’nın oğludur. Halil Yılancı’nın babası Cemal Ağa’da demokrat partinin Kâhta’da önemli isimlerinden biriydi. Ailece bu misyona yıllardır hizmet ediyorlar.

Ömer Yılancı Kâhta siyasetinin önemli bir aktörüdür. Bu dönem de milletvekili adayı gösterilmezse Ömer Yılancı peşinden sürüklediği seçmen kitlesini ikna etmede, tutma da zorlanır.

Ahmet Aydın partinin Adıyaman’da ağabeyi olarak zor bir sınav geçiriyor ve karar vermede çok zorlanacağı bir süreç yaşıyor.

Ahmet Aydın kendisi görevden affını istese dahi, AK parti Adıyaman için karar verirken mutlaka onun görüşlerine başvuracaktır.

 Karar vericiler arasında olsam partiye bu kadar hizmet veren ve çaba gösteren Ömer Yılancı’yı listede değerlendiririm.

BESNİ, GÖLBAŞI, TUT VE ÇELİKHAN

AK partinin ilk yıllarında coğrafi dağılımda dengeleri sağlamak için Besni, Gölbaşı, Çelikhan ve Tut bölgesinden Mahmut Göksu ve Mehmet Erdoğan AK parti listelerinden seçilmiş temsil edilmişlerdi.

Son iki dönemdir bu bölgeden AK parti listesine aday yerleştirmediği için seçmen tabanında bir burukluk oluşmuştur. Bu dönem seçmen psikolojisi bu seçimde bu durumu kaldırmaz, AK parti listesine bu bölgeden aday yerleştirmek zorunda.

 Bu bölgeden AK partiden aday olmak için Hakan Toydaş, Murat Yücetürk, İsmet Öztürk ve Ercan Öncebe öne çıkan isimler olarak müracaat ettiler.

Bu bölge için AK parti listesine işadamı Ercan Öncebe gibi bölgede kabul gören bir isim aday olarak göstermez de, buna karşın rakipleri ön sırada birini aday gösterirse psikolojik üstünlük muhalefet tarafına geçer.

ADIYAMANLILAR DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMAK ZORUNDA

Adıyaman merkez oy potansiyeli olarak en önemli yer olmasına rağmen Adıyaman merkez seçmenleri kendi evlatlarının çocuklarının listelerde ihmal edildiğine inanıyor. Listelerde Şevket Gürsoy gibi kenti kucaklayan, Mahmut Bozkurt gibi hızlı sorun çözen, Mahmut Bilgiç gibi bürokraside saygın siyasetçileri görmek istiyor.

Kentin çocukları sonradan gelen Suriyeli ve göçmenler tarafından dışlandılar. Oy potansiyeli ve güç ellerinde olmasına rağmen rol almakta güçsüz kaldılar. Bunun sonucu olarak, sadece siyasette değil, odalarda, derneklerde ve STK’larda dışlanmaya başladılar.

Adıyaman’ın derdi tasası sonradan gelen göçmenlerin omuzlarında değil. Onlar için Ulucami yıkılmış, kale çalınmış tınlamazlar. Onların hatıralarında bunların yeri de yoktur dur(istisnalar hariç)

Kentin 200 yıldır sahibi sayılan yerleşik Adıyamanlılar önce biri birilerini zaklanmayı alay etmeyi bırakacaklar.

Biri birlerine saygılı olacaklar, biri birleriyle dayanışma içerisinde olacaklar. Bencilliği bırakıp sosyal kültürel vb sorunlara duyarlılık gösterip dayanışmayı artırmaları gerekmektedir. Kentin önemli sorunu bunlardır. Bunları çözmeden partilerde listelerde olup olmamanın önemi yoktur dur.

AK parti tarafından seçimleri değerlendiren yazılarım sonrası, muhalefet açısından da değerlendiren yazılarımla devam edecektir.