1934 tarihinde Silifke’de doğmuştur. Silifke İlkokulu, Mersin Lisesi (1953), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi (1959) mezunu.

AHMET ERCAN BELEN

Doğumu: 16.07.1934 Silifke

Bürokrat, Vali, şair hemşerimiz Ercan Belen 16 Temmuz 1934 tarihinde Silifke’de doğmuştur. Tam adı Ahmet Ercan Belen’dir. Silifke İlkokulu, Mersin Lisesi (1953), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi (1959) mezunudur. 1961’den itibaren Gülnar, Bartın, Bozkır ve Seben’de maiyet memurluğu (1961-62); Çamlıdere, Cide, Kulu, Sorgun ve Oğuzeli’nde kaymakamlık (1963-67) yaptı.

Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü merkez emniyet müdürlüğü, planlama şube müdürlüğü, 2. şube müdürlüğü, daire başkanlığı (1967), genel müdür muavinliği, vali kadrosuyla Ankara emniyet müdürlüğü (1978-81) görevlerinde bulundu.

Afyon valiliği (1981-85) ardından bir süre de merkez valiliği yaptıktan sonra 1999 yılında yaş haddinden emekli oldu.

Hayatını ve edebiyat çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. Yurdagül hanımla evli; Esra, Ayça Belen Erdoğdu adlarında iki çocuk babası idi.

İlk şiir Kaynak dergisinde (15 Kasım 1952) yer almıştı. Daha sonra ürünlerini Türk Dili (Türk Düşüncesi), Mülkiyeliler Birliği, Kaynak, İdarecinin Sesi, Kıyı, Çevre, Ürün, Akpınar, Arayış, Maki, Datça vb. dergilerle, Yarımada gazetesinde yayımladı. Şiirlerini ayrıca Kanal B televizyonunda okudu (2009).

“Eski Şarkılar İçin” adlı şiiri TRT sanatçısı besteci Özgen Gürbüz tarafından bestelendi.

Güney Tutkusu (1980) adlı bir şiir kitabı vardır.

Adil Fırat “Ercan Ahmet Belen, Cahit Sıtkı Tarancı’yı izleyen bir şair. Ona Cahit Sıtkı’nın kasabalısı desek yeridir. Bununla birlikte bu daha çok biçim bakımındandır. Yoksa Ercan Ahmet Belen’in şiirlerinde Cahit Sıtkı’daki ölüm korkusu yoktur. Tensel aşkı, doğayı, Akdeniz kıyılarındaki Anadolu insanının duyarlılığını anlatıyor daha çok.” Değerlendirmesini yapmıştır.

Aşağıda ismi sayılan gazete dergi ve kitaplarda hemşerimiz Ahmet Ercan Belen hakkında yazılar bulunmaktadır.

Cemal Süreya / Mülkiyeli Şairler – Antoloji (1966)

İçel Şairler ve Yazarlar Antolojisi (2001)

M. Nihat Etiz / Cumhuriyet Dönemi Şair Kaymakamlar (2005)

M. Nihat Etiz / Sanatçı İdareciler: A. Ercan Belen (İdarecinin Sesi dergisi)

Mülkiyeli Bir Sanatçı (Şerefli Mülkiyeliler Ansiklopedisi)

Eski Şöhretler Şimdi Ne Yapıyorlar? (Yarımada’nın Sesi gazetesi 15.07.2005)

Mustafa Şerif Onaran / Elli Yıl Önce – ‘Garip Şairler’ (Cumhuriyet Kitap, 04.09.2008, 28.08.2008).