AK Parti’de Adıyaman'da son 22 yıla damga vuran Ahmet Aydın’la beraber, en üst düzey görev alan isim Mir Dengir Fırat’tı.
Adıyaman Malatya’ya bağlı olduğu dönemlerde de Adıyaman Malatya siyasetinde etkindi. 1954 yılında Adıyaman için İl olma kararı alındıktan sonra İl olma mücadelesi bitmedi. İl olması nedeniyle zorunlu olması gereken kurumların, kuruluşların fiziki yapılarının olması gerekiyordu.
Hükümet binası, Ziraat bankası gibi kurumların olması gerekiyordu zamanla bunlar elde edildi.
Bu binalarla beraber başlayan şehirleşme mücadelesi 70 yılda geldiğimiz nokta itibariyle zayıf cılız kaldı.
Kentin il hüviyetine bürünme mücadelesinde Siyasilerimizden akıllarda yer eden isimler arasında Belediye başkanı Miktad Harıkçı başta gelmektedir. Harıkçı Adıyaman’da vatandaşı kuyu suyu içmekten kurtardı ve bu vesile kana kana içme suyu içen her vatandaşın duasını alıyor.
12 Eylül sonrası zor dönemde Mehmet Erdem’in belediye olarak başta Altınşehir yapılanmasıyla toplu konut yapımına öncü olması, belediye binasıyla ilçe konumundan çıkılmasında katkısı oldu.
Sonraki süreçte Adıyaman kent merkezi planlı bir projeyle büyümedi. Çarpık kentleşme ile yoluna devam etti. Depreme kadar temel 10 temel sorunu varken, depremle bu problemler 100 oldu.
Son yarım yüzyılda iz bırakan siyasilerimizden Zeynel Aslan, Mahmut Nedim Bilgiç, Mahmut Bozkurt, Ahmet Aydın’la beraber önemli isim Mir Dengir Fırat’tı.
AK Parti’de, Adıyaman'da son 22 yıla damga vuran Ahmet Aydın’la beraber, en üst düzey görev alan isim Mir Dengir Fırat’tı.
Fırat’la tanışmamıza DYP’nin önemli isimlerinden Mehmet Kardeş aracı olmuştu. 1990’lı yılların başında kendisiyle köyünde röportaj yapmıştım. Röportajda Fırat’ın Adıyaman siyasetinin üzerinde bir siyasetçi olduğunu fark ettim. Özelikle siyaset ve hukuk bilgisi üst düzeydeydi.
Fırat Kâhta’ya geldiğinde zaman zaman beni davet ederdi. Zaman zaman’da Mehmet kardeşle beraber ziyaret ederdik.
Fırat Kürt meselesiyle ilgili geniş bilgi sahibiydi. Dünya’da bu meselelerle alakalı ne olay varsa takip ederdi. Bu yapısıyla diasporada etkili olan Irak, Suriye ve Avrupa’da ki önemli kimselerle de ikili ilişkileri iyiydi.
Ne zaman kendisini arasam gece geç Vakit’te olsa mutlaka cevap verir, toplantıdaysa ‘sonra seni arayım’ derdi.
Bu samimiyetimiz ve karşılıklı sevgi saygının getirdiği cesaretle 2004 Mahalli idareler seçimleri aday belirleme sürecinde Ankara’da kendisini ziyaret ettim. Gündeme dair görüşlerini aldıktan sonra ‘bir ricam olacak’ sayın vekilim dedim.
Yapılacak mahalli idareler seçimlerinde İstanbul Eminönü’nde Adıyamanlılar Vakfı başkanı Nevzat Bayhan, Sultanbeyli’de Rıfat Çabuker ve İzmir’de Konak ilçede Bilal Doağan’ın belediye başkan aday adayı olarak AK Parti’de başvurularının olduğunu söyledim.
İstanbul’da ve İzmir’de çok sayıda Adıyamanlının yaşadığını burada okuyan öğrenci ve gurbetten gelen Adıyamanlılara sahip çıkacak birine ihtiyaç duyulduğunu altını çizdim. Bu hemşerilerimizden bir veya daha fazla kişinin seçilmesinin Adıyaman ve AK Parti’ye katkısı olacağını söyledim. Ayrıntılı bir şekilde de bu ilçelerde ki Doğu güney doğulu seçmen yoğunluğunu da anlattım.
İlgileneceğini söyledi ve not aldığım bu isimleri de kendisine verdim.
Bu gün geldiğimiz nokta itibariyle İstanbul Sultangazi’de Av.Abdurrahman Dursun ve Esenler belediye başkanı Tevfik Göksu Adıyamanlı olarak iyi veya kötü hemşeri derneklerimizin sorunlarıyla ilgileniyorlar.
Bu gün Türkiye’nin değişik kentlerinde beldelerinde Adıyamanlı hemşerilerimizden bulundukları bölgede çeşitli partilerden aday adayı olmuş hemşerilerimiz var. Bunlar demokrasi içerisinde güzel şey, ancak bunların elinden tutacak. bir adım ileri gitmelerini sağlayacak güç lazım.