Arkadaşlarımdan biri psikologa gitmiş. Buna bir hap vermişler. Borçlarını alacak gibi görüyor. Dünya yıkılsa umurunda değil. Her şeye gülüp geçiyor. En olmadık taleplerde bile bulunsan, hayır demiyor, bakarız bir çaresine diyor. Hani sırf sinirlensin, bağırsın, çağırsın o eski günlerine dönsün diye "duydun mu, şöyle olmuş, böyle olmuş" gibi absürd şeyler söylüyoruz, o yine hiç istifini bozmadan, ruhuna Polyanna kaçmış gibi, boşveeeer, olur böyle şeyler minvalinde bir şeyler geveleyip geçiyor.

Kaç zamandır görmemiştim, bugün gördüm. Son derece gergindi. İlacını almayı mı unuttun? dedim, yok dedi. Sıcaklar mı seni geriyor? dedim, niye, sıcak mı var ki? dedi.

Sen dedim, dayak yesen bile hayalinde 40 kişiyi dövmüş gibi kendini teselli ederdin. Biri banka soysa paraları getirip sana verecekmiş gibi sevinirdin.

Seni her gören, hep büyük ikramiye sana çıkmış gibi düşünürdü.

Gülmeye başladı ama gülmesi de normal değildi. Dedim, ya ilacın etkisi geçti, ya da son kullanım tarihi. Cevap vermedi. Her neye kızmışsa çok kızdığı belliydi yalnız...

Neyse konuyu uzatmayayım. O psikologun verdiği hap her neyse, sanırım onu şebeke suyuna katıyorlar; hem de ülke genelinde.

Değilse bir ülkede milyonlarca Polyanna'nın varlığı nasıl izah edilebilir ki?

***