İslam'ı anlatmak amacını güdüyordu, karşısındaki engel Hristiyan dünyası değil Ortaçağ karanlığını yaşayan İslam dünyası idi.

Tarihte bazı olaylar vardır ki döneminin her bakımdan özetidir, betimlemesidir, yorumudur, sonucudur...

Müslüman Yönetmen Mustafa Akkad'ın hayatı ve ölümü de 19. yy İslam dünyasının eşsiz bir özeti, eşsiz bir betimlemesidir.

Mustafa Akkad sanat anlayışı bakımından İslam dünyasına on beden büyük geliyordu; sinema sanatının evrensel ölçülerde ulaştığı zirvelerde geziniyor, evrensel değerlerle İslamı anlatmak amacını güdüyordu. Ama kime?.. Karşısındaki engel Hristiyan dünyası değil Ortaçağ karanlığını yaşayan İslam dünyası idi.

"Mesaj" filminin çekildiği günlerde Suudi Arabistan, Mısır, Irak, Suriye, Tunus, Fas başta olmak üzere tepkiler ve tehditler yükselmeye başladı. Kaddafinin desteği olmasa Mesaj filmi belki de çekilemeyecekti. Filmin çekimi bittiğinde Müslümanlara on beden büyük gelen bir sanat harikası ortaya çıktı fakat ortaçağ karanlığını yaşayan Müslümanlar "istemezük" çığlıkları ile cehalet tepkilerini sürdürdüler. Akkad, 9 Kasım 2005'te Amman'da, Irak el-Kaidesi tarafından gerçekleştirilen saldırıda kızıyla birlikte öldürüldü.

Mustafa Akkad İslam dünyasının cehaletini sergileyen en büyük şehitlerinden birisidir.

Alper Aksoy