‘’’SEN KURBANININ KABUL EDİLMEYİŞİNİN SEBEBİNİ KENDİ AMELLERİNDE ARAMALISIN, ALLAH TAKVA SABİPLERİNDEN AMELLERİNİ KABUL EDER.’’’

Geçen hafta sosyal medya hesabım da yazmış olduğum Teşrik Tekbirleri yazımı okuyan arkadaşım bana size arz edeceğim şu mesajı çekerek sorusuna cevap olarak; Diyor ki Kur’an‘da kurbanla ilgili hükümler var mı? 
     O kadar çok ki ilk başlangıçta bakara Suresi 196. ayeti kerimesi hacda ki kurbanla ilgili buraya girmeden önce Peygamber Efendimizin bir hadisi şerîfini arz etmek istiyorum; Buyuruyorlar ki İslam beş temel esas üzerine kurulmuştur;

1- Kelime-i Şehadet getirmek, 2- Namaz kılmak, 3-Oruç tutmak, 4- Zekat vermek, 5- Hacca gitmek. Bu hadisi şerife göre İslam’ın vazgeçilmez beş temel esası vardır. Daha sonrası yok mu?  Hem de çok var Adaletle hüküm vermek, ihsan şuuruyla yaşamak((Yani Allah’ı görüyormuş gibi yaşamak, biz Onu göremez isek de O bizleri kesinlikle görüyor gibi yaşamak.)), kul hakkı yememek, Helal haram hassasiyet göstermek, Dedikodu gıybet, iftira, Bühtan ve kıskançlık yapmamak. Sevdiğini Allah için sevmek, sevmediğinden de Allah için nefret etmek ve Allah’ın emrettiklerini yapıp yasakladıklarından da kaçmak ve daha neler. Biz gelelim asıl konumuza;      Peygamber Efendimizin beş temel esas dediği temel esaslar. Takva sahibi sağlıklı ve zengin müminlerin ancak uygulayabilecekleri esaslardır. Zengin ve sağlıklı olmayan müminler için üç Sacayağı vardır.1- Kelime-i Şehadet getirmek, 2-Namaz kılmak ve 3-Oruç tutmak. Hatta ilk ikisinde hiç taviz yok. Oruç ta sağlığı yerinde değilse, hastaysa, dayanamayacak derecede zayıf sıkıntıları varsa. Bayanlar için hamile ise lohusaysa demek ki İslam’ın olmazsa olmaz iki temel esası var ama zengin kullarıyla sağlıklı ve zengin kulları için baktığımızda BEŞ TEMEL ESAS VARDIR. Zenginler! Mazeretsiz kurban kesecekler, kurban. Hz. Adem ile başlar. Hz. Adem ile gönderilen Nizam’ın adı da İslamdır! Bütün gönderilen Peygamberlerin getirmiş olduğu Nizamların adı da aynen İSLAM. son olarak indirilen ayet  maide suresinin üçüncü ayeti kerimesinde beyan edildiğine göre: SİZİN DİNİNİZİ TAMAMLADIM VE SİZE DİN OLARAK İSLAMI SEÇTİM.  diyerek ayrıca yine bu surenin 27 28 29. ayetlerinde Adem oğullarının arasında kurbanın kabul edilip edilmemesi konusunda abisi kardeşini, kardeşi abisini öldürme menkıbesinde ‘’’SEN KURBANININ KABUL EDİLMEYİŞİNİN SEBEBİNİ KENDİ AMELLERİNDE ARAMALISIN, ALLAH TAKVA SABİPLERİNDEN AMELLERİNİ KABUL EDER.’’’ diye cevap verir öldürülen Habil!.  
      Haç Suresinde yine beş tane ayet var. Kurbanla ilgili kestiğiniz kurbanların ne etleri ne kanları ne derileri Allaha ulaşmaz ancak sizin TAKVANIZ Ona ulaşır diyor. Allah Saffat suresinin 103 den 108 e kadar olan ayeti kerimelerinde Hazreti İbrahim’i en büyük bir imtihan olan genç oğlunu kurban etmekle  ile imtihan eder( Allah’ın hikmetinden Sual olunmaz. Onun sebebini ancak Allah bilir;) İbrahim oğlunu kurban etmesini rüyasında görür ve bunu oğluna söyleyince oğlu da teslim olur tam iş gerçekleşeceği zaman Allah ona bir koç gönderdiğini 103 ile 108. ayetler arasında. Kuranda daha size başka ayetlerde söyleyebilirim bu kadar ayet varken kuranda kurban yoktur diyebilmek için ya art niyetli olmak lazım, ya da çok cahil olmak lazım. Rahmetli dedemin dediği gibi bu tip düşünenlere cehaletten kurtulmalarını tavsiye ederim, bana göre din böyledir diyenlere acımak lazımdır. Doğrusu dinimizin ‘’EMİR VE YASAKLARINA GÖRE BEN NE YAPIYORUM DİYEREK KENDİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ.’’ SON OLARAK ENAM SURESİNİN 162. AYEYTİNE GÖRE KURBANI KESEN MÜMİNLER BU AYETİ OKUDUKTAN SONRA BİSMİLLAHİ ALLAHU EKBER DİYEREK BİÇAĞI SALARAK HAYVANI KESMELİDİRLER. 
       Enam suresi 162-‘’ De ki benim namazım ve bütün ibadetlerim, hayatım ve ölümüm; Alemlerin Rabbi olan Allah içindir. )) Gerisi lafı güzaftır kardeşlerim. İnanmayıp iftira eden müşriklere Allah’ın resulünü cennette KEVSER ile müjdelediği ‘’ALLAH İÇİN NAMAZ KIL VE KURBAN KES’’ Ayeti .
       Hal böyle olunca Zilhicce ayın hem hac ayıdır hem de onuncu gününden itibaren dört gün KURBAN BAYRAMIDIR ve bu dört günde oruç tutmakta haramdır. Eğer bazılarının delilsiz bir şekilde zanları ile yorumlayarak  yoktur dedikleri kurban yoksa KURBAN BAYRAMI NİYE VAR!..
       Kurban aynı zamanda mana olarak yakınlaşmaktır. Yani Allah ile yakınlaşmaktır,  Allah’ın ihtiyaç sahibi kullarının et ihtiyacını gidererek yakınlaşmaktır. Bir de kendi nefsimizle mücadele ederek fıtratımızı anlamaktır. Gerisi hakikaten lafı güzaftır güzel kardeşlerim. Bu arife gününde yapmam gereken işler olduğu için bu kadarla iktifa ediyorum KURBAN BAYRAMI İLE MÜBERAK OLALIM SEVELİM SEVİLELİM ÇÜNKÜ İSLAMIN İLK DÜSTURU İMAN ETMEDİKÇE CENNETE GİDEMEZSİNİZ BİR BİRİNİZİ SEVMEDİKÇEDE İMAN ETMİŞ OLMAZSINIZ. DÜNYA ÜZERİNDEKİ MÜSLÜMANLAR MÜMİNMİDİR? MÜMİNLER ANCAKARDEŞTİR; PEKİ KARDEŞLERİMİZİ SEVİYORMUYUZ. İSLAM DÜNYASINDA SEVGİNİN DURUMU NEDİR. HERŞEYE RAĞMEN SEVGİ VE MUHABBET İKLİMİ HALİNE GETİREREK BAYRAMLARIMIZI BAYRAM EDELİM.