Hakkâri Türkiye’nin doğusunda İran ve Irak’la komşu il. 1984 yılında Şemdinli karakol baskınıyla başlayan terör olaylarının yoğunluklu yaşandığı bir il. Bu talihsizlik ve şansızlığın sonucu burada 3700 Asker, polis 400 de Hakkârili bu toprakta şehit düşmüş.

Yöre insanı Irak ve İran sınır hattında arazi yapısı nedeniyle teröristlerin cirit attığı bu bölgede, hava karardıktan sonra köylere kentlere inen teröristlerin işkence, tehdit, vergi, haraç ve katliamları altında 40 yıl geçirmiş.

Bu 40 yıllık bilanço 4-5 bin ana kuzusu şehit, ayrıca binlerce gazi yaralıyla bilançonun vahameti ortada. 3-4 yıldır devletin hükümetin kararlı tutumuyla Hakkâri nihayet terörden arındırılmış, korkulan dağlara çıkan çiftçiler, yaylacılar ve kısaca Hakkârililer özgürlüğün tadını almaya başlamışlardır.

Gençler yaşlılar çocuklar gece geç saatlere kadar cadde ve sokaklarda güven içinde gezip dolaşmakta özgürlüğün tadını gönüllerince eğlenerek çıkarmaktadırlar.

Devlet artık sınırda değil İran ve Irak içlerinde de Türkiye’nin güvenliği için sınır dışı hamlelerle bu işte kararlı olduğunu göstermektedir. Bundan sonra Hakkârililer teröristleri kentlerine köylerine koymayarak bu huzuru korumak için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum.

Hakkârililer kamu idaresi açısından Vali olarak Mülkiyenin önemli isimlerinden İdris Akbıyık’a sahip olmaları onlar için bir şans.

İdris Akbıyık mesleğinde iyi biri. Devlet-vatandaş ilişkilerini geliştirmede örnek idarecilerden biri. İşini severek yapıyor, mesai mefhumu tanımıyor. Telefonları 7/24 açık, tanısın tanımasın her telefona cevap veriyor. Vatandaşla diyaloğu iyi, sanat kültür faaliyetlerine duyarlı.

İdris Akbıyık göreve başladığı günden bu güne kadar yaptığı çalışmaları brifing halinde GAP gazeteciler birliği heyetine anlattı. 3 yılda Hakkâri’yi ayağa kaldırmış. Başlayan projeler, biten projeleriyle Hakkâri’nin geleceği aydınlık. Vali Akbıyık HAKKÂRİ’DE HAYAT VAR sloganıyla bir nevi Hakkâri’ye hayat buldurmuş.

GAP Gazeteciler birliği heyetine Hakkâri’de ev sahipliğinde kusursuzdu. Heyetin bütün programlarına katılmaya çalıştı. Vali Akbıyık Hakkâri’de gösterdiği bu performansıyla bundan sonraki süreçte bir büyükşehirde Vali olarak görevlendirilirse şaşırmayın.

TRT6 Çepik programı yapımcısı sunucusu sanatçı Aydın Aydın Hakkâri’nin dışa açılan yüzü, Hakkârililer Aydın Aydın’a sahip çıksın. Köklü Kürt bir ailenin çocuğu olarak çabalıyor, bölgesine sağlanan huzurdan mutlu, gittiği her yerde vatandaşlar onunla resim çekinmek için çabalıyor.

Hakkari AK parti il başkanı Abdulmuttalip Özbek tam bir derviş ahlakına sahip, mütevazi Hakkari için çabalıyor, Teoman Yezdan siyaseten katkı sunmaya çalışıyor. Kültür müdürü İdris bey tanıtım için duyarlı. Şemdinli belediye başkanı Tahir Saklı ve Çukurca belediye başkanı Ensar Dündar rakiplerini sandıkta yenmiş görev almışlar. Hakkari,Şemdinli Çukurca vs  bundan böyle boş sloganlarla vatandaşları baskıyla yönetme, devletin kaynaklarını örgütlere peşkeş çekme dönemini aşmıştır. Hakkâri’nin aşa, ekmeğe, üretime ve çalışmaya ihtiyacı var. İşsizlik oranının yüksek olduğu bu ili kalkındırmak için Vali İdris Akbıyık’ın gösterdiği çabanın en az yarısını da Hakkâri’de yaşayan her Hakkârili göstermek zorundadır. Her Hakkârili Kırk yıllık ağır hasarın ortadan kaldırılması için çaba göstermeli. İsmet Ölmez gibi iş insanları çoğalmalı, Hakkârili gençlere iş aş imkânı sağlanmalıdır.

Hakkâri orada ağlıyor sızlıyor ve mutsuzken biz memleketlerimizde rahat ve huzur içerisinde olamayız. Hepimiz Hakkâri’ye borçluyuz ve kendimizi Fahri Hakkârili görüyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız siz Hakkârililerde üzerinize düşeni yapın huzuru sahiplenin.

Hakkâri’yi Cumhuriyet tarihinde en huzurlu günlerine kavuşmasını sağlayan, bu hususta siyasi kararlılık gösteren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, İç işleri bakanımız sayın Süleyman Soylu’ya, Hakkâri Valisi İdris Akbıyık ‘a ve güvenlik güçlerimize teşekkür ederim.

Bizler çok güzel anılarla hatıralarla Hakkari’den ayrıldık, bedenimiz burada fakat, aklımız Hakkâri’de kaldı….