Amerika, müttefikliğe yakışmayan çok ağır ifadelerle dolu bir mektubu Türkiye'ye verir. İnönü hükümetini böylece düşürürler.

Bu İşin Aslı Nedir?

Sol Nasıl Tuzağa Düştü

İrfan Küçükköy hoca Mücadele Birliğinin yayınlarında istihbaratı takip etmekle görevlidir. Geçmişe ait bir hatırasını söyle anlattı: 1964 yılında Türkiye Kıbrıs'a çıkartma yapmak ister çünkü Rumlar azıtmıştır, Türklere karşı katliamlara girişmiştir. Türkiye buna çok sert bir tepki koyar Bu tepki üzerine Amerika, hiç de diplomatik teamüllere uymayan müttefikliğe yakışmayan ağır ifadelerle dolu bir mektubu Türkiye'ye verir. İnönü hükümetini düşürürler. O güne kadar bu ülkede hiç de yaygın olmayan sosyalist sol Cumhuriyet Halk Partisi kendi çatısı altında toplamaya başlar. Ve 1964'te Amerika'nın yaptığına cevap verilmesi gerekir. O cevap devlet eliyle kanalize edilen 6 filo protestolarıdır. Amerika da boş durmaz; Dolmabahçe camii'nde cuma namazı esnasında dışarıya taşan cemaatin fotoğrafını cuma namazından dolayı camiye sığmayıp bahçeye taşmış kalabalığı ve boğazın içindeki filoyu aynı karede gösterip Gericiler 6. filoya secde etti diye bir haber yayınlanır. İnönü'nün bakanlarından Tahsin Banguoğlu bu haberi atan CİA'dır Maksat devrimcilerin arkasındaki mütedeyin halkın desteğini çekmektir ve onları tabansız bir hale getirmektir.

Haber sözde sol bir gazete yayınlamıştır gerçekte ise bu haberi Amerikan istihbaratı yapmıştır maksat Amerikan karşıtlığına karşı dini duyguları kullanarak onları marjinal yapıp tabansız bırakıp etkisiz hale getirmektir.

Sol aynı tuzağa Malatya'da düşer. Bu ilde İnönü'nün etkisinden dolayı CHP'nin gücünü kırmak için TÖB Der bir yürüyüş yapar yürüyüş esnasında öğlen ezanı okunur ve ezan okunurken yürüyüşün içerisinde bulunan bazıları yuh diye bağırır. Ondan sonra bu ilde CHP bütün etkisini kaybeder.