Merkezi otorite kaybolmuş Yörüklerin ifadesi ile devletin Merkezi güçlü olursa otoritesi de güçlü olursa ne Yörük vardır, ne Avşar vardır, ne de diğeri. 

Deli Habip de bir Yörük kahramanı. Gerçek tarihi bir şahsiyet. Osmanlı Devleti merkezi otoritesi kaybolmuş Yörüklerin ifadesi ile devletin Merkezi güçlü olursa otoritesi de güçlü olursa ne Yörük vardır, ne Avşar vardır, ne de diğeri.  Ancak devlet zayıflarsa Avşar ayrı bir boy çeker, Yörük ayrı boy çeker, bir başkası ayrı boy çeker.

Osmanlı'nın son dönemleri Sultan Abdülhamit idaresi devletin Merkezi otoritesi zayıflamış her taraftan isyanlar, ayrılıkçı hareketler.

.." Koca Osmanlı Devleti altüst oldu. Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur diye bir söz var. Güç ve kudret elinde tutarken herkes önünde eğilirken iktidar kaybettikçe alay edilmeye başlandı. Yıllarca beraber komşuluk yapılan Ermeniler bile başka havadaydı. Bilmez olmuşlardı bu benim canciğer komşum mu diye şaşırıyordu herkes."

"Deli Habip hatasız kusursuz birisi değildi Kusursuz kul mu olur. Nihayet O da bir kul fakat destansı yaşantısı olan yiğit bir insandı Hayatı iki kelimelik sözcükten oluşan "vur emri" ile sonlandırıldı."

Çukurova yöresinde Ermeni kalkışmaları ve bir Yörük Kahraman Deli Habip. doğduğunda elinde kan varmış Aslında bu bir kültür Moğollar yeni doğan çocukların önce eline bakarlarmış eğer bebeğin elinde kan varsa bu Moğolların yeniden dirilip, ayağa kalkadıracak lideri anlamına gelirmiş. Çünkü Cengiz Han'ın da elinde kan varmış..

Bu kitapta yazmıyor ancak Deli Habib'in doğduğunda elinde kan olması ailesi tarafından öldürülecek mi yoksa çok mu kan akıtacak diye sorgulanıyor.

Harika bir anlatım üslubu gerçek bir hikaye.