DEM tarafı Masaya otursa bir çeşit, saklansa başka sorunların yaşandığı süreçte CHP sağ seçmenle Cumhuriyet tarihinde ilk defa temas kurdu.

9 Temmuz 2018 tarihinden sonra uygulanmaya konulan kuvvetler ayrılığına dayalı (Devlet başkanlığı) Cumhurbaşkanlığı model olan hükûmet sistemi ile kazanmak için %51 oy alma zorunlu hale geldi.

Bu hükümet modeli sisteminin mimarları AK parti, MHP ve BBP bu sistemde seçmen taban yakınlığıyla güçlü bir blok oluşturdu sonrasında yapılan 2 seçim başarı getirince, bu başarı sistemin aksayan yönlerini örttü, kapattı.

 Cumhurbaşkanı seçilmek için %51 oy gerektiği açık, seçik olunca, Cumhur ittifakı bloğu, biri birine uzak ta olsalar muhalefeti bir araya getirme güç birliği yapma zorunda bıraktı.

Muhalefetin bu zorunlu beraberliğiyle oluşturulan 6 lı masanın 7.ayağı olan bu günkü DEM tarafı masaya oturamayınca,altılı masa kendi içinde sıkıntı yaşamaya başladı.

DEM tarafı Masaya otursa bir çeşit, masanın altına saklansa başka sorunların yaşandığı süreçte CHP sağ seçmenle Cumhuriyet tarihinde (Ecevit sonrası) ilk defa temas kurdu.

Bu temas 25 yıldır her seçimde sandıktan hüsranla ayrılan CHP’ye adeta hayat öpücüğü oldu.

CHP’ye başarı getiren sağ seçmen kitlesini peşinden sürükleyen geneli ülkücü isimler, yerel idarelerde müdürlükler, daire başkanlıkları aldı. Bu kesime belediyelerde istihdamda da yaralarına melhem olmaya başlanınca, bu kesim için Millet ittifakı korkulacak bir şey olmaktan çıktı.

 MHP’nin hiçbir şey talep etmeyen, kayıtsız şartsız iktidarı destekleyen politikasından uzaklaşan Ülkücü kitle için bu cenah için cazip hale geldi. Özellikle Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir’e istihdam ettiği mağdur ülkücü aileler, sandıkta Mansur Yavaş’a canla başla sarılıp, çalıştılar. Ankara da CHP’nin seçim sonuçları da bunun yansımasıdır.

22 yıldır Türk siyasetinin büyük bir çoğunlukla sürklase eden Recep Tayyip Erdoğan 2014 seçimleri sonrası ilk defa beklemediği bir sonuçla karşılaştı.

AK partinin seçim kaybetmesinin ana nedenlerinden 1.sıraya konulacak sebep, mutlak surette EKONOMİ olacağı her araştırma ’da ortaya çıkar.

Damat ve Bilal Erdoğan’ın bakanlığı döneminde başlayan 123 milyar dolarlık merkez bankası zararı söylentileriyle başlayan Türk ekonomisindeki hızlı düşüş bir türlü kontrol altına alınamadı.

Fedakâr AK parti taraftarı kitle her zaman olduğu gibi ‘Reis bir şekil bu sorunu çözer, Yaparsa AK parti yapar’ inancını korumak için çok sabretti, son 6 yıl dişlerini sıka sıka 31 Mart 2024 belediye seçimlerine kadar sabrederek geldi ve suskun AK parti kitlesi sandıkta patladı.

AK partili seçmen kitlesinin çoğu Adıyaman’da olduğu gibi sandığa gidip oy kullanmadı, evde oturmayı tercih etti, kimi boş oy verdi veya geçersiz kullandı, emeklilerin çoğu da kızgınlığını CHP’ye oy vererek çıkardı.

AK parti kitlesi seçim öncesi kendi aralarında tepkilerini sesli konuşmadılar içlerine attılar, seçmen sandıkta ortak tepki verince, uyarıları AK parti açısından çok sert oldu.

Birçok yerde sürpriz bir şekilde AK parti seçim kaybetti, bazı bölgelerde de sürpriz bir şekilde de CHP kazandı.

Seçim sonuçlarının analizini AK parti, MHP ve Büyük birlik partisi (Cumhur ittifakı ) sağlıklı bir şekilde değerlendirerek, ayağa kalkma silkinme hususunda ciddi ve sağlıklı adımlar atmayıp sağıra yatar, işleri zamana yaymaya çalışırsa, AK parti için her geçen gün erime daha da hızlanır ve emanet oylar kemikleşmeye başlar.

AK parti genel merkezinde benim gibi sağduyu sahibi siyasiler de mutlaka bu durumun farkında olmalılar. Karar kurullarında görevli siyasiler kolaycılığa kaçıp ‘Reis bir şey yapar, partiyi düze çıkarır’ kolaycılığına kaçıp 31 Mart Seçim sonuçlarını iyi okuyamayanlar yanıldıklarını anladıklarında, onlar için çok geç olmuş olacaktır.

Not: 31 Mart seçim sonuçlarını değerlendirme yazılarım devam edecektir