İyi Pazarlar

Bu haftaki çalışmalarımız ve gözlemlerimiz hakkında sizleri aydınlatmak istiyoruz. Prag’ı ziyaret eden Şükran ve Kerem Berk çifti Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle fikir alışverişinde bulundular. 

Yakın dostumuz, Ak Parti MKYK üyesi, 25. ve 26. Dönem İstanbul milletvekili Dr. Hasan Sert’in selamlarını getirdikleri için kendilerine ayrıca teşekkür ettik.


Geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Havalimanı kalkışlı tüm uçuşlarını, seyahat güvenliği ve yolcuların mağduriyet yaşamaması için durdurma kararı almıştı. Bu çerçevede İstanbul-Prag ve Prag- İstanbul uçuşları hakkında vatandaşlarımızı sosyal medya aracılığıyla bilgilendirdik. 

Çek Cumhuriyeti'nin Karvina şehrindeki Silesian Üniversitesi'nde eğitim alan Erasmus öğrencimiz Sayın Zeynep Koçyiğit Sefaretimizi ziyaret ederek misafirimiz oldu.
 
Prag 5 İlçe Belediye Başkanı Sayın Bayan Renata Zajickova’nın himayelerinde Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Prag Büyükelçilerinin evsahipliğinde Wenceslas Kilisesi önündeki “Çek-Baltık Yüzyılı 1921-2021” adlı açık hava sergisinin açılışına katıldık ve  meslektaşlarımız ile güncel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk.

Çek Cumhuriyeti'nin koruma altına alınan doğal yaşam parkı Obelisk'in farklı ürünlerini dünyaya tanıtmayı hedefleyen Sayın Barbora Pečová bizi ziyaret ederek ile iki ülke arasındaki ticari işbirliği imkanlarını değerlendirdi.

Anna Lindh Vakfı Prag Network Koordinatörü Sayın Nikola Adamovská Strachová Büyükelçiliğimizi ziyaretinde İsveç'in merhum Dışişleri Bakanı Sayın Anna Lindh ile kişisel anekdotlarımızı aktardık.  Görüşmede karşılıklı işbirliği olanakları da değerlendirildik.

Büyükelçimiz Sayın Egemen Bağış, Hindistan'ın Prag Büyükelçisi Sayın Hemant H. Kotalwar ve eşi Sayın Seema Kotalwar'ın ev sahipliğinde düzenlenen Hindistan'ın 75. ulusal gün kutlamasına katıldık. Renkli etkinlikte, Çek Cumhuriyeti'nin yeni Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Jiri Kozak ve Çekya'daki meslektaşlarımızla sohbet etme fırsatı bulduk.

Çekya Sanat ve Tiyatro Enstitüsü'nün misafiri olarak Prag’a gelen ülkemizin sevilen tiyatro sanatçılarından Sayın Burcu Görek, Sefaretimizi ziyaret ederek bizimle Haziran ayında Prag’da gerçekleştirileceğimiz Türk Kültür Festivali'nin hazırlıkları kapsamında fikir alışverişinde bulundu.

Avrupa Birliği'nin Erasmus+ programı çerçevesinde Prag’a gelen Şanlıurfa Viranşehir Borsa İstanbul İlkokulu öğretmenlerini Büyükelçilik resmî konutunda ağırladık ve misafirlerimiz ile farklı konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Uluslararası Holokost Anma Günü vesileyle Prag Musevi Müzesi ve Yahudi Cemaati tarafından İspanyol Sinagogu'nda düzenlenen anma konserine katılarak Yahudi toplum liderlerinden Sayın Frantisek Banyai’ye davetleri için teşekkür ettik. 

Ülkemizden gelen Erasmus+ gruplarına Prag’da lojistik destek ve rehberlik hizmetleri veren kuruluşlardan Eloarna SRO firmasının kurucusu ve sahibi Sayın Erkan Bardak önümüzdeki döneme yönelik projeleri hakkında bilgi vermek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere bizi ziyaret etti.

Büyükelçiliğimizin dosyalarının güncel tutulabilmesi amacıyla Çek Cumhuriyeti'nde kendi imkanlarıyla öğrenim gören  ‘’özel öğrenci’’ statüsündeki vatandaşlarımızın bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özel öğrenci olarak Çekya’da öğrenim gören vatandaşlarımızın sefaretimizin konsolosluk şubesi ile temas kurmalarını rica ediyoruz. 

Son olarak Türk - Çek tarihi üzerine araştırmalar yapan Sayın Özgür Öztürk ve Sayın Göktuğ İpek’i biraya getirerek Çekya’da yatan şehitlerimizin hikayeleri başta olmak üzere ortak tarihimizdeki noktaları aydınlatan tarihçilere sefaretimizin desteğinin süreceğini vurguladık. 

Omikron vakalarının zirve yaptığı bir haftayı daha geride bırakırken tüm vatandaşlarımıza dikkatli olma çağrımı yineliyor hepinize sağlıklı günler ve bereketli bir yeni hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla

30 Ocak 2022