Malumunuz mevcut İl Halk Kütüphanemiz 200 öğrencimize hizmet verecek kapasitede ve gerçekten yetersiz.

Bugünkü ziyaretimizin ilk durağı çoktandır çaylarını içmeyi düşündüğümüz, Malatya Araştırma Hastanesinde kaldığımız 1 ay boyunca her türlü dostluğunu bizden esirgemeyen Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Abuzer Gelse idi. Kendilerini Güne Bakış gazetesi imtiyaz sahibi değerli dostum Mustafa Yücekaya ile birlikte ziyaret ettik.

Sohbet esnasında bir başka paylaşımımda değinmiş olduğum şehir ve kitap buluşmaları ile ilgili somut adamlar atıldığını öğrenmiş olduk.

Malumunuz mevcut İl Halk Kütüphanemiz 200 öğrencimize hizmet verecek kapasitede ve gerçekten yetersiz.

Merkezi Kütüphane

Sn. Gelse kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonrasında Altınşehir mahallemizde yaklaşık 3500 metrekare alan üzerine kurulu tahmini 10.000 metrekare kapalı alana sahip 1300 ila 1500 öğrenci kapasiteli Merkezi kütüphanenin 2024 yılında bütçesinin onaylanacağını ve 2025 yılı sonunda hizmet vereceğini söylediler. Başta öğrencilerimiz ve eğitim camiası olmak üzere Adıyaman'da yaşayan herkes için inanılmaz bir hizmet gibi görünüyor.

Yeşilyurt Halk Kütüphanesi

Sohbetin devamında Yeşilyurt Mahallesi'nde yapılan "Yeşilyurt Halk Kütüphanesinin" 2 ay içinde hizmet vereceğini söyleyince doğrusu orayı görmek istediğimizi söyledik.

Yeşilyurt Halk Kütüphanesi bodrum dahil olmak üzere 3 kattan oluşuyor ve toplamda 200 öğrencimize hizmet verebilecek durumda. Engelli öğrencilerimiz için elektrikli merdiven yapılmış. Demirbaşlar kitaplar ve raflar dışında her şey hazır. Tamamı bakanlık ve özel idare tarafından yapılmış. Ödenek anlamında bir sıkıntı yok ve bütün malzemeler sadece okuma ve çalışma salonlarına yerleştirilmeyi bekliyoruz. Aynı şekilde yine TOKİ konutlarının yapıldığı Örenli Mahallesi'nde yapılacak 200 öğrenci kapasiteli bir kütüphaneden söz ettiler.

Projelerin gerçekleşmesi ve faaliyete geçmesi durumunda hali hazırda 200 öğrencimize hizmet veren il halk kütüphanemizle birlikte bu kapasite yaklaşık 2 200'e ulaşacak. Bu da yıllardır Adıyaman'da çalışacak ferah bir ortam bulamayan binlerce öğrencimiz için can simidi olacak.

Özellikle deprem sonrasında en sevdiklerini, yakınlarını ve evlerini kaybeden binlerce öğrencimiz kaldıkları çadırlarda ve konteynerlerde gerçekten çok zorlu bir süreçten geçtiler. Bu sorun, yapılacak olan merkezi ve devamı olan uydu kütüphanelerle ciddi anlamda giderileceğe benziyor.

Gezimizin devamında İl Halk Kütüphanesine uğradık. Bu aynı zamanda 2022 yılında hizmet vermeye başlayan yeni kütüphaneye ilk ayak basışımızdı. Mustafa hocamız ve İl kütüphane müdiremiz Filiz Hanım bize kütüphanenin genel durumu hakkında bilgiler verdiler.

Enkaz Kütüphanesi

Enkaz Kütüphanesi 1 Aralık İlköğretim Okulunda birlikte okuyan ve bugün her biri farklı illerde farklı üniversitelerde eğitim hayatına devam eden öğrencilerin sunduğu ve il Kültür Müdürümüz tarafından onaylanan bir proje.

İlkokuldan bugüne aynı sınıfta okuyan öğrencilerin neredeyse aralarındaki dostluk, arkadaşlık, yakınlık hiç bozulmamış. Nerede olurlarsa olsunlar hep birbirleriyle diyalog içerisindeler ve her fırsatta buluşabiliyorlar.

Kimi depreme Adıyaman'da yakalanmış kimi bir başka şehirdeyken yakınları ve arkadaşları için Adıyaman'a dönmüş.

1 Aralık İlköğretim Okulu'nda aynı sınıfta okudukları ve Malatya Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi olan bir arkadaşlarını kurtarabilmek için enkaz başında tam 5 gün boyunca uğraşıyorlar ve ne yazık ki 5. günün sonunda arkadaşlarının cesedine ulaşıyorlar.

Beyza isimli bu öğrencimiz Ataol behramoğlu'nun "Uçur Diye, Ey Aşk (Tematik Aşk Şiirleri, 2007)" kitabının sayfalarını karıştırırken yakalanmış depreme ve kitabın sayfaları açık kalmış.

Arkadaşları Beyza'yı toprağa kitabı yanlarına alıyorlar. Ve buradan esinlenerek bir enkaz Kütüphanesi kurup kuramayacaklarını tartışıyorlar ve bu fikirlerini müdürümüz sayın Abuzer Gelse'ye açıyorlar. Fikir olumlu bulunuyor ve kütüphanenin tam girişinin karşısında bunlara bir yer tahsis ediliyor. Sonrasında enkazdan çıkarılan çeşitli kitaplar getiriliyor buraya ve depremde hayatını kaybeden üniversiteli öğrenciler tespit edilerek onlar için bir ağaç dikiliyor ve dallarına künyeleri iliştiriliyor.

Yarın bu öğrencilerimizin Beyza'nın anısına bir halk kütüphanemizde saat 2'de bir programları olacak. Kısmet olursa bizler de katılacağız.

İlk saatleri gayet güzel ve moral açısından son derece güzel geçen programımız, sonrasında gerçekten bizi darmadağın eden hikayelerle tanıştırdı. Enkaz Kütüphanesi fikrinin mimarlarından birinin değerli dostum Murat Ümit Çevik 'in sevgili kızı olması ise bizi daha da duygulandırdı.

Kitaptan ve kütüphaneden açılan sohbetin enkaz Kütüphanesi ile ve oradan yaşanan çok acı bir dramla sonlanacağını doğrusu hiç düşünememiştik.

İlgi ve alakalarından şehrimiz için yaptıklarından ve yapmayı düşündüklerinden dolayı İl Kültür müdürümüz Sayın Abuzer gelse'ye, Sayın Mustafa Hocamıza ve kütüphane Müdiremiz Filiz Karabulut Hanıma ve her zaman olduğu gibi bana yol arkadaşlığı yapan Değerli dostum Mustafa Yücekaya'ya huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor, bugün tanıştığımız ve her biri farklı fakültelerde okuyan bir Aralık öğrencileri ile yolculuğumuzun yarın ve daha sonraki günlerde devam edeceğini umuyorum.

Siz değerli dostlarıma da okuma tahammülünde bulunduğunuz için ayrıca teşekkür ediyorum.

***

Son olarak, "başka gazeteci yok muydu?" diyecek olanlar için de şu kadarını söyleyeyim; bütün ziyaretlerim, dostluklarım ve arkadaşlıklarım gereğidir. Dostlarımızla çay bahçelerinde, evlerimizde iş yerlerimizde görüştüğümüz gibi makamlarında da görüşürüz. Şehre değer katan güzellikleri şehir ahalisi ile buluşturmak da dostluğumuzun bir gereğidir. Çay varsa umut vardır...

21 Eylül Perşembe