Pakistan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerrefin vefatını haberlerde izleyince büyük bir üzüntü hissettim.

Pervez Müşerref’in daveti ile 2008 yılında Pakistan’a gazeteci arkadaşlarla gitmiştim, Rahmetli Müşerref ile öyle tanıştık.

Pakistan Devlet Başkanlığı Sarayına giderken kafamızda ihtişamlı bir saraya gideceğimiz düşüncesi vardı. Fakat Devlet Başkanlığı Sarayını görünce fikrimiz değişti, Adıyaman Valiliği binasının çok gerisinde eski bir saraydı.

Devlet Başkanlığı Sarayında, Devlet başkanı Pervez Müşerref bizi Türkçe konuşarak karşıladı ve büyük bir şaşkınlık içinde kaldım.

Devlet Başkanı Pervez Müşerrefin Türkçe konuşması beni çok şaşırttı. Pervez Müşerref’e “Türkçeyi nasıl bu kadar iyi konuşuyorsunuz?” diye sordum. Pervez Müşerref ise Türkiye’de harp okulunu bitirdiğini o nedenle Türkçeyi öğrendiğini söyledi.

Röportaja başladığımızda ben siyasi bir soru sordum. Pervez Müşerref “Bırak siyasi konuları sen bana Beşiktaş Sporun durumu nasıl onu anlat” diye konuyu değiştirdi. Ben ise Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bu sezon ligde iyi durumda olduğunu, Beşiktaş’ın ligde orta sıralarda olduğunu belirttim. Beşiktaş’ın ligde orta sıralarda olmasından dolayı üzüldü.”Ben öğrenciyken Beşiktaş‘ın maçlarına gidiyordum.” dedi.

Pervez Müşerref’in entelektüel bir yapısı vardı. Fikir yapısı gelişkin, dünya meselelerine kafa yoran, düşünce sahibi vizyoner bir adamdı. Sadece Asya değil Amerika gibi yerleri de sosyal, siyasi olarak yakından takip eden birisiydi.

Pakistan Türkiye ilişkilerinin tarihsel derinliğine dikkat çeken bir sunum yaptı. Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerinin altını çizdi. Pakistan’da yaşayan Özbek, Tacik ve Türkmenlerin dışında Pakistanlı vatandaşların yarısından çoğunun Atalarının Türklere dayandığına inandıklarını söyledi.

 Ben Pakistan’ı görene kadar Afrika ülkesi gibi bir ülke sanıyordum. 200 Milyon nüfusa sahip olduğunu silah sektörü ve bilişim sektöründe gelişmiş olduklarını Pakistan’ı görünce öğrendim. Pakistan’ın Türkiye’den karasal büyüklüğünün 2-3 kat fazla olduğunu öğrendim.

Pakistan ile ilgili bütün düşüncelerim Pervez Müşerref ile yaptığımız röportajımızdan sonra çok değişti.

 Pakistan’da basın özgürlüğü konusunda herkes rahatlıkla her konuda eleştiri yapabilme özgürlüğüne sahip olması nedeniyle takdir edilesi ülke.

 Askeri gücü ile de Türk dostu olan bu ülkede önemli işlere imza atmış Pakistan Devlet Başkanı görevinde uzun süre bulunmuş Türk Dostu Pervez Müşerref dostumuzun vefatından dolayı çok üzgünüm.

Türkiye çok değerli bir dostunu kaybetti.

Ailesine ve Pakistan halkına baş sağlığı diliyorum.

Mekanın Cennet Olsun Güzel İnsan.