Şehirler ortak yaşam alanı. Temiz hava ve suya ihtiyaç var. Yağışların yüzeysel akışa geçmesini önlemek, toprağa sızmasını sağlamak zorundayız.

Bir kez daha....

Yıkılan kamu binalarının yerine yenisini dikmeyin hemen.

Mesela orman, mesela belediye...

Yatay mimari sadece binalar için kullanilmaz. Şehir için de kullanılır. Genişletin şehri. Sıkıştırmayın. Parklar, yollar, çiçek tarhları, bisiklet yolları, kaldırımlar...

Özellikle kaldırımlar.. Oldukça geniş ve işlevsel olmalı. Vatandaşı yürümeye, gezmeye, eğlenmeye zorlamalı.

Şehri açın. Tam zamanı. İyi bir fırsat. Otoparkları çoğaltın. Büyük, yemyeşil, ışıl, ışıl parklar yapın. Buralara oyun alanları, yürüyüş yolları ve şehrin dokusuna ve kültürüne uygun dinlenme yerleri ve çay ocakları koyun.

...

Bir diğer husus toprak...

Toprak, gerekli, ancak olduğu gibi bırakırsak toz, çamur, sel ve taşkına sebep olur.

Şehirler ortak yaşam alanı. Temiz hava ve suya ihtiyaç var. Yağışların yüzeysel akışa geçmesini önlemek, toprağa sızmasını sağlamak zorundayız. Beton ve asfalt suyun toprağa sızmasını önler. Ancak yeşil, suyu emer, toprağa çeker.

Parklar dışında şehir içinde bir karış toprak yer kalmasın. Ağaç, ağaç kabuğu ve çim olsun her taraf. Hem toprak kalsın, hem toz, sel, taşkın olmasın.

Ağaç dipleri kabuk ve çakıl taşları, diğer yerler çim olsun.

Oturduğum evin önünde on bloklu bir site vardı. Az ilerisinde de Altinşehir camisi... Cami bize yaklaşık 800 m mesafede. Kapı pencereyi alçmazsak ezan sesini duymuyorduk. Depremde bu site yıkıldı. Şimdi kapı pencereyi açmadan ezanı rahatlıkla duyabiliyoruz.